Anti-angiogeneza: o modalitate naturală de a preveni cancerul

 

Ce este angiogeneza?

Anti-angiogeneza: o modalitate naturală de a preveni cancerul “Angiogeneza” este procesul prin care corpul construiește vase de sânge. Corpul uman are aproximativ 19 billioane de capilare (sunt vasele de sânge cele mai mici), explică Dr. William Li, în cadrul fascinantei sale conferințe TED.

 Se știe că celulele canceroase, la fel ca și celelalte celule din corp, nu pot crește fără oxigen și fără nutrienții aduși de vasele capilare.

 Practic toate vasele sanguine se formează în din timpul perioadei de sarcină, însă există anumite circumstanțe, de exemplu la vârsta adultă, când corpul poate să producă noi vase de sânge.

 Vasele sanguine se creează în fiecare lună și folosesc, de exemplu, la formarea țesutului din interiorul uterului unei femei. În timpul perioadei de sarcină, vasele de sânge noi formează placenta, care conectează și transportă nutrienții pentru fătul în creștere.

 Corpul uman are capacitatea de a regla cantitatea de vase sanguine de care are nevoie în fiecare moment, explică dr. Li, și reușește aceasta prin intermediul unui elaborat sistem de factori stimulatori și inhibitori.

 Însă în cazul anumitor boli, apar defecte în acest sistem, afirmă dr. Li.

 În unele cazuri, corpul devine incapabil să “genereze” vase sanguine extra, iar în alte cazuri nu poate produce suficiente vase noi.

 În aceste situații, angiogeneza este în dezechilibru, iar rezultatul acesteia este un mare număr de boli.

 De exemplu, o angiogeneză insuficientă (ce are ca rezultat foarte puține vase de sânge) poate provoca:

 - Răni cronice care se vindecă foarte greu

 - Probleme cardiace/stop cardiac

 - Tulburări cerebrale

 - Neuropatie

 - Disfuncție erectilă

 Pe de altă parte, excesul de angiogeneză (prea multe vase sanguine) poate determina apariția unor boli precum:

 - Cancer

 - Orbire

 - Artrită

 - Endometrioză

 - Scleroză multiplă

 Conform doctorului Li, există mai mult de 70 de boli importante, care afectează mai mult de un bilion de persoane în întreaga lume — care aparent par să fie complet diferite una de alta — însă toate au angiogeneza anormală ca factor comun.

 “Această descoperire ne permite să reconceptualizeze forma de a trata aceste boli —controlând angiogeneza,” a afirmat dr. Li.

 În prezent există din ce în ce mai multe studii de nutriție care atestează faptul că alimentaţia este cheia pentru prevenirea bolilor de orice tip, inclusiv cancerul. Investigaţiile doctorului Li explică şi validează în mod ştiinţific ceea ce mulţi dintre noi am experimentat şi ceea ce strămoşii noştri cunoşteau în mod intuitiv.

 Suntem ceea ce mâncăm și există mari diferențe între o alimentație sănătoasă și nutritivă și alimentele procesate pe bază de substanţe chimice care fac parte în prezent din alimentaţia multora dintre noi.

 

Strategii pentru a lupta împotriva cancerului și obezității

 În conferința TED, doctor Li s-a focalizat în principal asupra cancerului, deoarece angiogeneza este o trăsătură distinctivă a acestei boli. Așa cum s-a menționat anterior, celulele canceroase nu pot crește ca tumori vizibile fără cantitatea suficientă de capilare care le alimentează cu sânge bogată în oxigen și nutrienți.

 Rezultă faptul că majoritatea persoanelor are celule canceroase microscopice în corp, însă nu toate dezvoltă cancer.

 Aceasta se datorează faptului că, în timp ce corpul are abilitatea de a echilibra în mod adecvat angiogeneza, ar putea preveni ca vasele sanguine să se formeze pentru a alimenta aceste tumori microscopice. Problemele vor apărea doar atunci când celulele canceroase vor obţine propria reţea de alimentare cu sânge, moment în care se pot transforma din inofensive în mortale.

 "Terapia anti-angiogenică este metoda de a întrerupe furnizarea de sânge tumorii canceroase," explică Li. "Acest lucru este posibil pentru ca vasele de sânge ale tumorii, spre deosebire de vasele de sânge sănătoase, sunt anormale şi sunt prost construite, iar datorită acestui fapt, sunt foarte vulnerabile la tratamentele specifice.”

 În prezent există aproximativ o duzină de diferite medicamente anti-angiogenice pentru cancer, care conform statisticile doctorului Li, au crescut în mod semnificativ șansele de supraviețuire.

 Totuși, răspunsul la epidemia de cancer nu este doar acela de a prescrie cele mai bune medicamente pentru tratarea în etapele avansate. Cel mai important este să se prevină să se producă încă de la început, conform investigațiilor realizate de Dr. Li.

 În mod curios, obezitatea depinde de asemenea în mare parte de angiogeneză.

 "La fel ca celulele din tumori, celulele de grăsime cresc atunci când vasele de sânge cresc" afirmă Li. Așadar, în esență, o alimentație care folosește la prevenirea cancerului va fi de asemenea o alimentație pentru prevenirea obezității.

 

Dieta preventivă contra cancerului

 Întrebarea în acest caz este: cum putem preveni angiogeneza fără să luăm medicamente?

 Rezultă că "Mama Natură ne-a oferit un mare număr de alimente, băuturi și plante care inhibă în mod natural angiogeneza," afirmă doctor Li.

 Astfel încât, consumând aceste alimente anti-angiogenetice, acestea ar putea în mod natural să impulsioneze sistemul de apărare al corpului și să prevină formarea vaselor sanguine care alimentează tumorile microscopice care ar putea exista în corpul nostru la un moment dat.

 Alimentația reprezintă un procent de cel puțin 30-35% din cancerul cauzat de mediul ambient. Tocmai de aceea, faptul de a "mânca pentru a distruge cancerul" ar putea avea un impact important în statisticile despre cancer din întreaga lume.

 Conform doctorului Li, resveratrolul din strugurii roșii, este un exemplu clar cum se poate inhiba angiogeneza anormală cu un procent de 60%. Chiar și mai puternic este acidul elagic care se găsește în căpșuni.

 

Alte alimente anti-angiogenetice sunt:

Ceaiul verde

Fructele de pădure: căpșunii, murea, zmeura, coacăzele

Cireșele

Strugurii roșii

Varza creață, salata Kale

Turmericul

Nucile

Anghinarea

Pătrunjelul

Usturoiul

Roșiile

Ciupercile Maitake

 În mod logic, alimentele conțin diferiți potențiatori de compuși anti-angiogenetici. Însă în mod curios, atunci când cercetătorii au evaluat o combinație de două dintre ceaiurile mai puțin puternice, au descoperit că acest ceai combinat avea o mai mare putere decât orice ceai simplu.

 "Există o sinergie," afirmă dr. Li, care nu ar trebui să fie surprinzătoare pentru cei care sunt bine informați despre nutriția holistică.

 Sinergia este fără îndoială ceea ce face ca alimentele să fie proaspete și atât de nutritive. Suma acestora este cu mult mai mare decât părțile individuale, iar datorită acestui motiv, este cu mult mai important să ne focalizăm asupra unei alimentații care să conțină multe alimente organice cât mai variate, în loc să acordăm atenție doar nutrienților individuali.

 

Unele alimente sunt la fel de puternice sau chiar mai puternice decât medicamentele anti-angiogenetice!

 În conferința sa, Dr. Li prezintă un grafic care compară medicamente anti-angiogenetice cu alimentele. Este o ilustrație excelentă despre cât de puternice pot fi acestea, deoarece așa cum afirmă dr. Li: "alimentele își mențin proprietățile, iar în unele cazuri sunt mai puternice decât medicamentele."

 Unele exemple de alimente care egalează sau depășesc puterea medicamentelor anti-angiogenetice sunt usturoiul, strugurii roșii și pătrunjelul.

 În prezent Dr. Li este implicat în crearea primului sistem calificator din lume care va marca alimentele conform proprietăților lor anti-angiogenetice, care previn cancerul. Însă nu există niciun motiv să așteptăm o lista completă, deoarece deja știm că pentru a avea o sănătate bună care constă într-o amplă varietate de alimente organice.

 Așa cum un singur aliment conține compuși sinergici, tot la fel o combinație de alimente poate acționa împreună în mod sinergic, o alimentație sănătoasă va ajuta la prevenirea oricărui tip de boli, inclusiv a cancerului.

 De exemplu, echilibrarea nivelelor de insulină va avea un efect benefic și protector într-o mulțime de boli, inclusiv cancerul.

 

Alte strategii importante care pot ajuta la prevenirea cancerului

 Este practic imposibil să se vorbească azi despre prevenirea cancerului fără să discutăm tema vitaminei D, când evidența științifică asupra beneficiilor sale anti-cancerigene este realmente impresionantă.

 De exemplu, a lua suplimente de  calciu și vitamina D3 ar putea preveni în mod potențial 58.000 de cazuri noi de cancer de sân și 49.000 de cazuri noi de cancer colorectal, anual în Statele Unite și Canada, conform unui model complex de predicție cu ajutorul computerului.

 Acest model a prezis de asemenea că un procent de aproximativ 75% din decesele datorate acestui tip de cancer ar putea fi evitate datorită unui consum adecvat de calciu și de vitamina D3.

 Teoriile care relaționează carențele de vitamina D cu anumite tipuri de cancer au fost verificate și confirmate de mai mult de 200 de studii epidemiologice, înțelegerea bazei sale fiziologice provine din mai mult de 2.500 de studii de laborator, conform epidemiologului Cedric Garland, Dr. PH, profesor de medicină de familie și preventivă în cadrul facultății de medicină a UC San Diego.

 Dr. Garland este foarte cunoscut ca fiind principalul epidemiolog al vitaminei D și al relației sale cu sănătatea. Acesta a condus cele mai recente studii referitoare la vitamina D pentru prevenirea cancerului și a propus un nou model de dezvoltare a cancerului, care se centrează asupra pierderii capacității ca celulele canceroase să rămână împreună.

 Modelul este o abatere de la modelul cel mai vechi de dezvoltare a cancerului, care se centrează asupra mutațiilor genetice ca fiind primii factori declanșatori ai cancerului. Conform Dr. Garland:

 "Primul eveniment care apare în cazul cancerului este pierderea comunicării dintre celule datorită puținei cantități de vitamina D și nivelelor de calciu, printre altele. În acest nou model, sugerăm faptul că această pierdere poate avea un rol cheie în cazul cancerului, întrerupând comunicarea între celule, permițând ca celulele canceroase mai agresive să preia controlul."

 În mod clar, nu există un plan pentru a preveni cancerul care să fie complet fără aceste simple modificări ale stilului de viață.

 Normalizarea nivelelor de vitamina D cu perioade sigure de expunere la soare este una din strategiile cele mai eficiente și mai puțin costisitoare și care este disponibilă pentru majoritatea persoanelor. Ideal ar fi să vă supravegheați nivelele de vitamina D pentru a se asigura de faptul că nivelele de vitamina D să aibă o valoare terapeutică de-a lungul întregului an.

 

Iată câteva strategii suplimentare variate pe care le puteți include pentru a elimina riscul apariției cancerului:

 1. Controlați-vă nivelele de insulină limitând consumul de alimente procesate și de dulciuri rafinate cât mai mult posibil.

 2. Obțineți cantități adecvate de grăsimi de tip omega 3 sau omega 6.

 3. Faceți exerciții fizice. Unul din principalele motive pentru care exercițiile fizice funcționează este acela că scade nivelele de insulină. Controlarea nivelelor de insulină este una din modalitățile cele mai puternice de a reduce riscurile apariției cancerului.

4. Se pare că există un scurtcircuit neurologic care poate activa genele cancerigene. Cele mai recente cercetări din domeniu indică faptul că aproximativ 85% dintre tumori sunt cauzate de emoții negative acumulate. Este probabil ca acest factor să fie mai important decât toate celelalte fizice enumerate aici, așadar asigurați-vă că soluționați conflictele interioare și emoțiile nefaste.

 5. Doar 25% din populație consumă suficiente vegetale, de aceea este important să se consume cât de multe legume și fructe proaspete.

 6. Mențineți o greutate corporală ideală.

 7. Odihniți-vă suficient.

 8. Reduceți expunerea la toxinele ambientale precum pesticidele, detergenții chimici, deodorantele sintetice și contaminarea aerului.

 9. Fierbeți, gătiți sau preparați la aburi alimentele, în loc să le prăjiți sau să le faceți la grătar.

Sursă: Ayurvedic Medica

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...