Cartofii prăjiți - prieten sau dușman?
Tuturor ne plac cartofii prăjiÈ›i. Cu toÈ›ii tânjim după o porÈ›ie zdravănă de cartofi, una din cele mai banale preparate din bucătărie, dar È™i una din cele mai delicioase È™i mai periculoase în acelaÈ™i timp. Principiul „tot ce este bun îngrașă„ este valabil È™i pentru cartofii prăjiÈ›i. Dar o porÈ›ie de cartofi servită din când în când este mană cerească. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă È™i să evităm consumul regulat al acestui delicios preparat.
Care este secretul cartofilor prăjiți?
Cei mai buni cartofi prăjiÈ›i se prepară în casă. Cei preparaÈ›i la fast-food-uri sau diverse alte locuri nu sunt extrem de proaspeÈ›i. Cei mai buni cartofi pentru prăjit sunt cei albi, ce au un conÈ›inut mai scăzut de apă. O medie de doi-trei cartofi de persoană este suficientă la o masă. Cartofii se spală, se curăță uniform, È™i se taie în bucăți care trebuie să aibă aproximativ aceeaÈ™i dimensiune pentru a nu avea surpriza ca unii să rămână nefăcuÈ›i în timp ce alÈ›ii mai subÈ›irei se ard. Oala sau cratiÈ›a în care prăjiÈ›i cartofii trebuie să fie de bună calitate È™i eventual să nu îi lipească. PuteÈ›i folosi la prăjit ulei de măsline, de floarea soarelui, de arahide, ori grăsime animală de porc sau vită, deÈ™i nu este chiar cea mai sănătoasă alegere. Atunci când scoateÈ›i cartofii prăjiÈ›i, cel mai bine este să îi aÈ™ezaÈ›i pe un prosop de hârtie sau un È™erveÈ›el de unică folosință din comerÈ› care să absoarbă mai bine grăsimea.
Ce ar trebui să știm despre cartofii prăjiți
Cartofii prăjiÈ›i sunt, pe cât de gustoÈ™i, pe atât de periculoÈ™i. AceÈ™tia sunt originari din Belgia, È™i s-au gătit prima dată în anii 1680 când locuitorii unei localități au înlocuit peÈ™tele prăjit cu cartofii prăjiÈ›i. În Statele Unite, cartofii prăjiÈ›i sunt la mare căutare È™i foarte populari în rândul americanilor. Potrivit unui raport din SUA, americanii consumă, în medie, È™apte kilograme de cartofi prăjiÈ›i anual.
Și în È›ara noastră cartofii prăjiÈ›i se consumă destul de frecvent È™i este un fel de mâncare foarte popular în rândul studenÈ›ilor, pensionarilor, dar È™i în familiile cu copii pretenÈ›ioÈ™i la mâncare. Ar trebui însă să È™tiÈ›i că aceÈ™ti cartofi au un nivel foarte ridicat de sare, sunt bogaÈ›i în carbohidraÈ›i, în grăsimi, È™i astfel riscăm să dezvoltăm diabet, obezitate, boli cardiovasculare dar È™i cancer. În urma prăjirii, rezultă o substanță denumită acrilamidă, cu potenÈ›ial cancerigen. O alegere mult mai sănătoasă sunt cartofii preparaÈ›i la cuptor.