Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii
În cartea intitulată “Bucătăria bazată pe crudități și alimente vii”, autoarele Doreen Virtue şi Jenny Ross, oferă sute de rețete şi sfaturi culinare care te ajută să prepari cele mai savuroase şi sănătoase feluri de mâncare, având la bază crudități și alimente vii, respectiv fructe, legume şi seminţe.
Iată câteva indicații ale autoarelor mai sus menționate în ceea ce privește beneficiile unui astfel de regim alimentar, bazat în principal pe alimente vii.
1. O sănătate zilnică optimă
Un studiu efectuat în anul 1985 şi publicat în revista Southern Medical Journal a descoperit că dieta bazată pe alimente vii reduce în mod semnificativ hipertensiunea şi greutatea corporală. În plus, i-a ajutat pe 80% dintre participanți să se abțină de la consumul de alcool sau țigări.
Alte studii au arătat efectele benefice ale acestei diete în cazul bolnavilor de artrită reumatoidă şi de fibromialgie. Fiind complet lipsită de colesterol, alimentația vegană (fără lactate, ouă şi produse de origine animală), este extrem de benefică pentru bolile cardiace.
Un atu important al dietei bazate pe crudități este acela că rezultatele sale apare foarte rapid. Un studiu finlandez efectuat în 1992 a evidențiat ameliorarea semnificativă a stării de sănătate a unor bolnavi care au adoptat o asemenea dietă după numai o săptămână. Iar experimentul faimos condus de dr. Campbell ale cărui concluzii științifice au fost structurate în renumita sa carte intitulată "Studiul China” a arătat că tumorile cresc în ritm rapid la cobaii hrăniți cu alimente bogate în grăsimi de origine animală, însă se reduc imediat dacă aceștia au un regim bazat pe grăsimi de origine vegetală (de exemplu uleiurile vegetale, de avocado sau nuci).
S-a stabilit de asemenea o legătură între cancerul la sân şi diabet pe de o parte şi consumul proteinelor de origine animală pe de altă parte.
2. Beneficiile ecologice şi absența cruzimii față de animale
Un aspect care poate părea mai puțin semnificativ pentru cei care se hotărăsc să treacă la un regim bazat pe crudități, însă este important faptul că orice formă de vegetarianism reduce poluarea și cruzimea asociată cu creșterea animalelor pentru obținerea cărnii lor. Prin comparație cu carnea, ouăle și celelalte produse de origine animală, dieta bazată preponderent pe legume şi fructe înseamnă un consum mai mic de apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării şi a aruncării deșeurilor toxice în apă. Dacă totuși doriți să urmați un regim ovo-lacto vegetarian, încercați să vă procurați produsele lactate și ouăle din surse ecologice, chiar organice dintr-o sursă sigură şi de încredere.
3. Pierderea în greutate
Atunci când o persoană nu mai consumă produse bogate în grăsimi, aceasta pierde automat din greutate. Un studiu efectuat în Germania în 1999 a arătat că femeile slăbesc în medie 12 kilograme, iar bărbații 10 kilograme datorită trecerii la o dietă bazată pe alimente vii, iar un studiu similar efectuat în Finlanda arată că participanții au slăbit în medie 9% din greutatea lor corporală.
4. Sănătate pe termen lung
Dieta bazată în mod preponderent pe crudități şi alimente vii este cel mai bun remediu pentru prevenirea îmbolnăvirii şi implicit a întăririi sistemului imunitar. O dietă sănătoasă şi echilibrată reduce riscul de cancer, de diabet, de artrită, de boli cardiace şi slăbirea vederii.
5. Frumusețe
Un aspect important, mai ales pentru femeile preocupate atât de sănătatea cât și de frumusețea lor, este acela că trecerea la o dietă bazată în principal pe crudități şi alimente vii le îmbunătățește şi aspectul exterior: părul devine mai sănătos, greutatea corporală se armonizează, iar sistemul imunitar se întărește. Absorbția eficientă a nutrienţilor din legumele şi fructele consumate crude sau foarte puțin gătite (la aburi) contribuie la menținerea unei sănătăți optime, dar şi a unui aspect exterior plăcut şi armonios.
Cartea "Bucătăria bazată pe crudități și alimente vii" poate fi achiziționată de aici.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca