Endorfinele, moleculele fericirii

 

Care sunt efectele endorfinelor și cum să le amplificăm  

Endorfinele, moleculele fericirii Endorfinele mai sunt numite de oamenii de știință și moleculele fericirii, deoarece sunt cele care ajută persoanele să se bucure de viață, să fie încântate de multe lucruri și le ajută totodată să iasă cu ușurință din crizele personale fără prea multe cicatrici emoționale.

 Gândește-te la ceva care realmente îți face plăcere, iar când acest gând îți va aduce un zâmbet pe față vei știi că endorfinele acționează.

 Nervii din piele pot elibera endorfine, de aceea masajele blânde, mângâierile, un duș cald sau expunerea la soare te ajută să te simți mai bine, precum și îmbrățișările, cuvintele plăcute sau inclusiv mângâierea animalului tău de casă preferat.

 

Simptome care indică un nivel scăzut de endorfine:

 Dacă îți este greu să te bucuri de viață, să găsești plăcere în viața ta de zi cu zi și să te simți fericit sau dacă observi că inclusiv veștile bune te bucură doar pe moment sau sunt de slabă intensitate, este posibil ca nivelele tale de endorfine să fie scăzute.

 De fapt, dacă vom priva complet o persoană de endorfine, aceasta nu va mai simți plăcere pentru nimic, nici pentru mâncare, nici în actul sexual, nici în activitățile plăcute și nici măcar văzând persoanele dragi.

 Persoanele care au un nivel scăzut de endorfine sunt în mod special sensibile, sunt foarte afectate de greutățile vieții și nu pot depăși cu ușurință decepțiile sau traumele, ci sunt influențate de acestea pentru mult timp. Sunt persoane care plâng des pentru că se simt depășite de situații foarte ușor. Se simte adeseori triste sau au perioade de tristețe care apare fără a avea un motiv aparent. Loviturile inerente vieții sunt resimțite foarte dureros de acestea deoarece în multe cazuri nu au în organism suficiente endorfine ca să depășească și să înfrunte aceste situații cu rapiditate.

 Persoanele care au un nivel scăzut de endorfine obișnuiesc să evite intimitatea sau confruntarea deoarece le este teamă de durerea care îi poate afecta și de multe ori acestea caută confort în alimente precum ciocolata, alcoolul, drogurile sau anumite activități dar care vor crește doar pe moment nivelele de endorfine din corp.

 Activitățile precum meditația și rugăciunea sau sportul realizat în mod regulat ajută la creșterea nivelelor endorfinelor într-un mod sănătos. Plimbările regulate în zone pitorești din natură pot fi de asemenea de mare folos în amplificarea nivelului de endorfine.

 

De ce pot fi scăzute nivelele endorfinelor?

 Alimentația are în acest caz o influență fundamentală. De exemplu, dacă nu consumi suficiente proteine, nu vei dispune de suficienți aminoacizi pentru a produce endorfinele.

 În alte cazuri, stresul excesiv și prelungit poate să-ți epuizeze rezervele de endorfine. Endorfinele sunt folosite de organism de fiecare dată când te simți abătut, speriat, rănit, bolnav și inclusiv dacă ești un sportiv profesionist care face mult efort fizic. În timpul unei crize fizice sau emoționale foarte intense, nivelul endorfinelor poate crește pentru a calma durerea și pentru a te ajuta să te liniștești după o experiență negativă.

 După un eveniment traumatic, precum pierderea unei ființe iubite, nivelele endorfinelor cresc și se mențin crescute o perioadă de timp care variază de la o persoană la alta. În timpul acestei faze inițiale nu simți deloc durerea celor petrecute. Însă după un timp, nivelele endorfinelor scad; atunci, persoana în cauză este deja mai pregătită să înfrunte durerea pierderii, pentru că are un nivel de endorfine suficient pentru a se putea recupera. Totuși, când o persoană are nivele scăzute de endorfine, ea simte o durere emoțională (sau fizică) mult mai intensă și îi este mult mai dificil să se recupereze fără acest "anestezic emoțional" natural care sunt endorfinele.

 

Cum să-ți crești nivelul de endorfine?

 O modalitate bună de a-ți crește nivelul de endorfine constă în a lua suplimente DLPA. Este vorba de o combinație a formelor D și L a aminoacidului numit fenilalanină. O poți găsi în magazinele naturiste și acționează rapid. Fenilalanina este implicată în producerea endorfinelor. Ea crește nivelele de energie din corp, ajută la diminuarea depresiei sau tristeții, amplifică senzația de plăcere și fericire și te ajută să devii mai rezistent în situații dificile.

 O investigație medicală recentă a arătat cum nivelele endorfinelor s-au amplificat de trei ori, la nouăzeci de minute după ce s-a luat o doză de DLPA și s-au menținut astfel timp de șase zile.

 S-a demonstrat de asemenea că DLPA este eficient și pentru a alina durerea în cazuri de artrită, cancer, migrene sau diverse tipuri de dureri cronice.

 Atunci când atât nivelele de energie precum și toleranța ta la durerea emoțională (sau fizică) sunt scăzute, poți lua DLPA (capsule de 500 mg), însă dacă în general ești o persoană cu un nivel ridicat de energie, se poate să te simți mai bine luând doar varianta D a acestui aminoacid (D-fenilalanina sau DPA), care este în special implicată în creșterea nivelului de endorfine.

 Dacă ai vrea să ai mai multă energie dimineața însă ai probleme cu somnul, poți să iei una sau două capsule de DLPA când te trezești dimineața și la prânz dacă crezi că e cazul, însă nu ar trebui să le iei după-masa.

 Ia în considerare faptul că orice supliment trebuie luat cu precauție și pe o perioadă limitată de timp. Cel mai bine este să consulți un medic specialist care îți va recomanda varianta cea mai potrivită pentru tine.

 Odată ce te simți mai bine, ai grijă să ai o alimentație sănătoasă și cât mai diversă pentru a-ți menține ridicate în organism nivelul de endorfine.

 

Surse alimentare pentru eliberarea de endorfine

 Fenilalanina, precum restul aminoacizilor se găsește în alimentele bogate în proteine. Consumul de legume și de grăsimi sănătoase este de asemenea important pentru a avea nutrienții necesari pentru a sintetiza endorfinele. Grăsimile bune stimulează eliberarea endorfinelor, astfel încât trebuie să ai grijă cu dietele cu un nivel scăzut de grăsimi.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...