Pericolul toxinelor din produsele de curățare și înfrumusețare

 

Chimicalele care ne asaltează

Pericolul toxinelor din produsele de curățare și înfrumusețare În ultimii 60 de ani s-au creat mai mult de 80 de mii de chimicale sintetice cu care corpul nostru se află în contact.  Fără ca noi să putem face ceva ca să evităm aceasta, mii din aceste chimicale au intrat în apa noastră, în mâncare și în lucrurile cu care intrăm în contact zilnic: de la telefoanele mobile și computere personale, până la creme, pastă de dinți și produsele de curățare.

 

Cum putem să contracarăm efectele toxinelor?

 Putem de exemplu să le minimalizăm consumul. În acest scop sunt necesare două strategii: putem să ne preparăm noi înșine multe dintre produsele de curățare din casă, fără adaos de substanțe toxice sau putem să recurgem la utilizarea produselor de curățare și de înfrumusețare gata fabricate, însă din surse bio sau chiar și mai bine, din surse organice.

 În prezent există multe surse de informare atât despre cum poți să-ți prepari singur anumite produse de curățare sau înfrumusețare, informația abundă în această direcție, trebuie doar să studiați acest domeniu în măsura în care vă interesează.

 Te poți dezintoxica de asemenea de aceste chimicale și metale grele prin intermediul remediilor naturale care produc în organism procesul de chelare, adică, de absorbție a metalelor grele din corp, precum zeolitul, alga AFA sau Chlorella.

 

        Cele mai periculoase substanțe pentru sănătate sunt:

1.  Aluminiul

 Aluminiul este unul din metalele cele mai des întâlnite pe suprafața terestră și se utilizează în deodorante, șampoane și pasta de dinți. Se folosește, de asemenea, pentru fabricarea oalelor, a tigăilor și ustensilelor de bucătărie.  Datorită expunerii la căldură, aluminiul se infiltrează în mâncare.

 În medicină, aluminiul se adaugă la produsele antiacide, analgezice și antidiareice, iar în cosmetică se utilizează la fabricarea produselor antitranspirante.

 Aluminiul este foarte toxic datorită faptului că alterează permeabilitatea membranelor Rezultatul este că astfel ne pierdem capacitatea naturală de a elimina toxinele din corp.

 De asemenea, aluminiul inhibă absorbția nutrienților precum calciu, magneziu și fier (care sunt în special importante dacă suferim de diaree, de exemplu). Aluminiul reduce și producerea enzimelor și sinteza proteinelor. 

 

2.  Amoniacul

 Amoniacul este un solvent care în mod obișnuit se găsește în produsele de curățenie. În formă pură este toxic pentru piele, ochi, membrane și mucoase. Vaporii de amoniac dăunează sistemului respirator și digestiv.

 Chiar dacă corpul produce amoniac, acesta este eliminat prin urină, cu riscul de a cauza o tulburare hepatică severă. O supradoză de amoniac cauzează confuzie, letargie severă și pierderi de memorie. Dacă expunerea la amoniac este prelungită, poate cauza comă.

Dacă se combină cu leșie, se formează un compus cu potențial letal.

 

3.  Clorul

 Clorul este unul dintre antibioticele cele mai folosite. Se folosește pentru apa de la robinet, apa cu care curățăm și cultivăm plantele, se găsește în piscine, jacuzzi și în general în orice formă de apă din zonele urbane.

 Clorul este principala cauză a cancerului de sân și este în special toxic sub formă de vapori, de exemplu când îl inhalăm. 

 

4.  Fluorul

 Fluorul a fost introdus ca element pentru îngrijirea dentară deoarece se credea că previne apariția cariilor. În prezent, nu doar că există serioase îndoieli asupra veridicității acestui lucru, ci se știe în plus că este o neurotoxină care poate cauza tulburări grave ale glandei pineale, a tiroidei, poate provoca cancer osos, afecțiuni ale sistemului reproducător și da, este dăunător pentru dantură.

 Multe țări din Europa au încetat să mai adauge fluor în apă, deoarece nu există un control în cazul supraexpunerii la această substanță și se acumulează în corp fără nici un beneficiu nutrițional. 

 

5.  Formaldehida

 Se utilizează ca dezinfectant, pentru uscarea pielii și pentru tratarea negilor. Este utilizată de asemenea pentru evitarea înmulțirii bacteriilor și virusurilor la elaborarea vaccinurilor. Aceasta și alte toxine prezente în substanțele dezinfectante pot migra în ficat, rinichi, splină și pancreas chiar și timp de un an.

 Datorită tuturor acestor efecte negative, formaldehida este considerată ca fiind foarte corozivă și periculoasă pentru orice animal sau persoană. O doză de 10 mililitri de formaldehidă poate fi letală, iar cantități chiar mai mici din această substanță sunt foarte iritante pentru sistemul gastrointestinal.

 În concentrații foarte mici cauzează iritație oculară și nazală, dureri de cap, probleme respiratorii și poate cauza simptome de astm. Formaldehida este unul din principalii contaminanți din cămine —provine în principal din vopsele, lacuri și țigări, însă se găsește de asemenea în îmbrăcăminte și cosmetice. În plus, expunerea prelungită cauzează tulburări pulmonare și alterează comportamentul hormonal și reproducător la femei.

 Există de asemenea studii care au demonstrat legătura dintre formaldehidă și cancerul nazofaringean și leucemie. 

 

6.  Petrolul

 Se utilizează ca solvent, în special pentru curățarea covoarelor, însă se găsește și în detergenții pentru haine. Este iritant pentru piele și pentru stomac. Petrolul este instabil și foarte inflamabil. Există studii medicale care au demonstrat că este cancerigen, cu toate că nu s-a validat toxicitatea sa.

 Petrolul a fost asociat cu probleme renale, cu probleme menstruale, avorturi involuntare și probleme cognitive. Este considerat un supresor al sistemului nervos central, ca grețuri, probleme respiratorii, pierderea memoriei, probleme ale funcțiilor mentale și reducerea răspunsului psihomotor. 

 

7.  Talcul

 Talcul pulbere este realizat dintr-un amestec de talc, magneziu, siliciu și oxigen. Absoarbe umiditatea și reduce fricțiunea, ceea ce îl recomandă ca un produs cosmetic care menține pielea uscată și previne iritațiile. Se utilizează în pudra pentru față, pentru corp, pentru îngrijirea bebelușilor, iar multe femei obișnuiesc să îl aplice în zona genitală.

 Prima polemică în privința talcului ca fiind cancerigen s-a datorat faptului că acesta, în formă naturală conține amiant, care este cancerigen dacă se inhalează, însă de câțiva ani s-au făcut studii pentru fabricarea produselor care conțin talc și care să evite conținutul de amiant.

 Chiar și așa, expunerea pe termen lung la talc, a animalelor din laborator, a cauzat în anumite ocazii, formarea tumorilor. Se știe de asemenea că există o mică —însă reală— creștere a riscului de cancer ovarian din cauza utilizării pe termen lung a talcului în zonele genitale feminine.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...