Mango, regele fructelor și prietenul sănătății

 

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății Sunt delicioase, dulci, nu îngrașă și sunt foarte bogate în nutrienți. Este neîndoielnic faptul că fructele de mango sunt unele dintre cele mai savuroase și în același timp sănătoase fructe pe care merită să le incluzi printre preferințele tale.

 Chiar dacă la noi în țară sunt mai scumpe decât alte fructe (fiind evident fructe exotice), merită din plin să renunți (măcar din când în când) la ciocolată sau dulciuri și să te delectezi în schimb cu un delicios mango. Îl poți consuma atât simplu, cât și într-o aromată salată de fructe.

 

Ce știm despre mango?

 Mango este un fruct tropical. Mango este originar din India unde sunt multe povestioare și legende în care fructul de mango este protagonist. Chinezii au ajuns în India și au dus acest fruct și în China. Un explorator european l-a dus în Europa unde însă nu a devenit foarte popular. Apoi, portughezii au dus mai departe mango în Africa și în Brazilia. Însă în America de Sud și Florida mango nu a ajuns până în secolul 19.

 Acest fruct asiatic este cultivat în India de mii de ani și în prezent se produce și în Spania (în Andaluzia și în Insulele Canare).

 Există multe tipuri de mango care variază atât ca și culoare, aromă, formă și inclusiv ca mărime a sâmburelui din interior. Există mango verde, roșu, galben sau portocaliu, însă toate au în comun faptul că partea cărnoasă a fructului are o nuanță galben-aurie. Datorită gustului său dulce și cremos este unul dintre fructele cele mai consumate din lume.

 În Asia mango verde se consumă atât ca și fruct, dar și în salate de legume, în sosurile chutney și în binecunoscuta băutură răcoritoare lassi. Pentru indieni fructul de mango este la fel de popular cum este pentru noi mărul, de exemplu.

 

Beneficiile fructului de mango

 1- Datorită conținutului său ridicat în potasiu are efect diuretic. Este foarte bun pentru persoanele care au nevoie să elimine lichide (în cazul retenției de lichide, de exemplu).

 2- Mango este o sursă bună de magneziu.

 3- Un mango matur de 200g reprezintă cantitatea zilnică recomandată de vitamina C și 30% de vitamina A, excelente pentru o piele sănătoasă și radioasă. Este ideal pentru persoanele care nu tolerează alte surse de vitamina C.

 4- Mango conține fenoli care sunt antioxidanți puternici.

 5- Mango este bogat în fier și în seleniu.

 6- Mango conține o enzimă similară fructului de papaya care ajută la menținerea unei digestii bune.

 8- Datorită conținutului său de vitamina B, mango se recomandă pentru o bună funcționare a sistemului nervos, a metabolismului și a sănătății pielii.

 9- Se spune că a consuma frecvent mango este o bună modalitate de a preveni căderea părului.

 10- Se crede că mango ajută la combaterea insomniei, la relaxarea organismului și previne stările de slăbiciune musculară.

 11- În India fructele de mango sunt folosite și pentru a avea un sânge sănătos și de aceea este foarte recomandat îndeosebi femeilor în timpul menstruației sau pentru tratarea anemiilor.

Nutrițienții conținuți de mango fac din acesta un fruct de excepție:

 0,40 mg de fier, 0,63 g de proteine, 12 mg de calciu, 1,70 g de fibre, 170 mg de potasiu, 1,60 mg de iod, 0,12 mg de zinc, 12,80 g de carbohidrați, 18 mg de magneziu, 5 mg de sodiu, 207,17 ug de vitamina A, 0,05 mg de vitamina B1, 0,05 mg de vitamina B2, 0,66 mg de vitamina B3, 0,16 ug de vitamina B5, 0,13 mg de vitamina B6, 36 ug de vitamina B9, 37 mg de vitamina C, 1 mg de vitamina E, 0,70 ug de vitamina K, 13 mg de fosfor, 61,13 kcal de calorii, 0,45 g de grăsime și 12,50 g de zahăr.

Mango conține mai mult de 20 de vitamine și minerale care ne aduc beneficii în următoarele cazuri:

 Degenerarea maculară asociată cu vârsta: Antioxidantul zeaxantina care se găsește în mango filtrează razele de lumină ultraviolete și se consideră că are un rol protector pentru sănătatea ochilor. Diferite studii au demonstrat că un consum zilnic de fructe, cel puțin 3 porții pe zi, reduce riscul apariției degenerării maculare asociată cu înaintarea în vârstă.

 Prevenirea astmului: Riscurile de a avea astm sunt mai reduse la persoanele care consumă o cantitate mai mare din anumiți nutrienți. Unul dintre acești nutrienți importanți este beta-carotenul, care se găsește în mango, papaya, caise și brocoli.

 Cancer: Dietele bogate în beta-caroten pot avea de asemenea un rol protector contra cancerului de prostată, conform unui studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard și s-a demonstrat că poate preveni cancer de colon.

 Sănătatea osoasă: Un consum redus de vitamina K a fost asociat cu un ris crescut de fracturi osoase. De aceea, consumul adecvat de vitamina K, prezentă de asemenea în mango, este important pentru îmbunătățirea absorbției calciului esențial pentru dezvoltarea sistemului osos.

 Diabet: Diverse studii au demonstrat că persoanele cu diabet tip 1 care urmează o dietă bogată în fibre au nivelele de glucoză mai scăzute, iar persoanele cu diabet tip 2 își ameliorează nivelele de zahăr din sânge, lipidele și nivelele de insulină.

 Digestie: Datorită conținutului său de fibre și apă, mango ajută la prevenirea constipației și asigură o digestie optimă. Astfel, mango are proprietăți digestive datorită conținutului său ridicat de magneziu și fibre care au un efect binefăcător de sațietate pentru persoanele supraponderale sau care au diabet. Mango este binevenit de asemenea în dieta persoanelor care iau medicamente diuretice deoarece acestea le fac să piardă potasiu, însă mango este foarte bogat în acest mineral.

 Boli cardiace: Fibrele, potasiul și conținutul bogat de vitamine din fructele de mango ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Multe studii au demonstrat că o creștere a ingestiei de potasiu și o diminuare a sodiului sunt combinația perfectă pentru reducerea riscului apariției bolilor de inimă.

 Este antioxidant și anticancerigen. Este vorba de un fruct bogat în acizi precum acidul malic și acidul miristic, vitamina A și vitamina C, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și are reale proprietăți anticancerigene, datorită acestor vitamine și a flavonoizilor precum quercitina.

 Piele și păr: Fructele de mango sunt aliatele unui păr frumos și sănătos, deoarece conțin vitamina A, un nutrient necesari pentru producerea sebumului care menține scalpul hidratat. Vitamina A este necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv pentru regenerarea pielii și a părului.

 Cea mai bună modalitate de a te bucura de mango și de proprietățile sale nutriționale este de a-l consuma ca atare, eventual cu câteva picături de lămâie pentru a-i accentua aroma. Este important să alegi fructele de mango care degajă un miros plăcut și sunt moi la atingere. Evită fructele care au zone negre, multe pete sau striații.

 Alt aspect care trebuie luat în considerare este acela că proporțiile nutrienților din mango pot varia conform tipului și cantității de fructe, pe lângă alți factori care pot interveni în modificarea nutrienților și conform pregătirea fructului de mango, pot varia de asemenea proprietățile și caracteristicile sale nutriționale.

Mango pentru frumusețe

 Din semințele fructului de mango se extrage untul de mango care este folosit în fabricarea anumitor cosmetice, dar se poate folosi și ca atare, direct pe piele, având reale proprietăți regenerante, antiîmbătrânire. Este foarte hidratant și este recomandat mai ales pentru pielea matură, ridată, uscată.

 În unele regiuni din Asia semințele se folosesc și ca exfoliant în timpul dușului sau băii, iar untul extras din semințele de mango se folosește în creme și săpunuri datorită proprietăților sale emoliente.

 

               Opt curiozități despre mango:

 

1. Mango este un fruct medicinal.

 Conform medicinii tradiționale hinduse (Ayurveda) mango ajută la menținerea sănătății inimii, la eliminarea toxinelor și la prevenirea îmbătrânirii premature. În plus, combate constipația datorită conținutului său ridicat de fibre, îmbunătățește digestia și este foarte bun pentru ficat.   

 

2. Mango combate efectele căldurii.

 Fructele de mango verzi se folosesc în India pentru fabricarea Aam Ka Panna, o băutură care ajută la combaterea efectelor căldurii, calmează setea și reglează nivelul de electroliți și de asemenea ajută la prevenirea anemiei, datorită aportului său ridicat de fier și vitamine.  

 

3. Mango, prietenul cel bun al danturii.

 Pentru dezvoltarea unei danturi sănătoase și puternice, este necesar, mai ales în cazul copiilor, să primească doza zilnică de calciu și vitamina C. De exemplu, mango are același conținut de vitamina C ca o portocală, astfel încât consumând un mango pe zi deja avem cantitatea zilnică recomandată. 

 

4. Mango și morcovii, aliații vederii.

 Pe timp de vară, pentru a evita uscăciunea ochilor, se pot consuma shake-uri de mango. Sunt foarte bune pentru a preveni uscăciunea și senzația de arsură de la nivelul ochilor, datorită vitaminei A, care este atât de binefăcătoare atât pentru piele, ochi, păr și oase.

 

5. Mango ajută în tratarea răcelilor.

 Datorită compoziției sale deosebite, se pot face siropuri naturale din mango, deoarece acesta este un excelent antitusiv, expectorant și ajută la combaterea tusei uscate.  

 

6.Mango ajută la recuperare

 După plajă sau efort fizic, folosește mango pentru recuperare. Datorită conținutului său ridicat de potasiu, mango este cel mai bun aliat pentru recuperarea mineralelor pierdute prin transpirație în timpului efortului fizic intens sau în timpul zilelor cu temperaturi ridicate.

 

7. Mango, regele beta-carotenului.

 Mango conține cu 20% mai mult betacaroten decât pepenii, de aceea este un aliat prețios pentru combaterea astmului, prevenirea cancerului și a bolilor cardiace sau prevenirea bolilor degenerative precum Parkinson, Alzheimer sau artrita, care afectează mai ales persoanele în vârstă.

 

8. Metodă inedită de coacere.

 La fel ca şi fructul de avocado, mango-ul necopt poate fi ținut în pungi de hârtie câteva zile pentru a se coace. Coacerea sa poate fi mult accelerată dacă în punga de hârtie puneți un măr sau o banană, deoarece acestea generează în mod natural etilenă, un gaz care accelerează procesul de coacere.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...