Germenii din plante, o alegere înțeleaptă pentru sănătate

 

Includerea germenilor în alimentație este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți dieta

Germenii din plante, o alegere înțeleaptă pentru sănătate Una dintre modalitățile cele mai eficiente de a obține o sănătate optimă este de a consuma alimente integrale, organice și germeni de cereale care, datorită proprietăților lor excepționale, pot oferi o nutriție de calitate.

 Germenii permit obținerea celor mai mari beneficii ale unei plante sub forma cea mai concentrată. Atunci când veți cultiva proprii germeni de plante, veți obține un conținut ridicat de enzime proteolitice. Atunci când consumați alimente care nu conțin enzime digestive, corpul este forțat să le producă (în loc să producă enzimele pe care ar trebui să le producă). După o anumită perioadă de timp, capacitatea corpului de a produce enzimele necesare se corectează, odată cu capacitatea naturală a organismului de a combate bolile. Enzimele din alimentele germinate pot ajuta la înlocuirea enzimelor pe care corpul nu le-a mai produs.

 Puteți cultiva chiar dumneavoastră acești germeni într-un mod ușor și accesibil, în propria casă. Germenii sunt o opțiune excelentă în timpul lunilor de iarnă, atunci când legumele și fructele proaspete nu sunt de sezon. Alt beneficiu principal al germenilor este acela că nu trebuie să-i gătiți.

 Germenii se consumă cruzi, în general ca ingredient al unei salate de crudități sau ca adaos în diversele sucuri de legume preparate în casă. De asemenea, germenii se pot adăuga și la supe, ciorbe, tocănițe, paste, orez, dar în cazul în care se adaugă într-o mâncare gătită și nu crudă, germenii vor fi presărați doar la final, fără a fi preparați termic. Acest fel de a introduce germenii în dieta dumneavoastră va adăuga un plus de savoare și e sănătate mâncărurilor.

 

Miracolul dintr-o sămânță

 Iată în continuare mențiunea care apare în publicația The World’s Healthiest Food (Cele mai sănătoase alimente din lume) referitor la germenii de cereale:

 “Multe dintre alimentele pe care le consumăm își încep viața specifică de plantă sub formă de germene. “Germenii” sunt așadar forma în care sămânța se deschide prima oară și face rădăcini sau tulpini. Datorită faptului că etapa de creștere a germenii este unică în viața plantei, există un interes special vizavi de potențialele beneficii pentru sănătate care ar putea fi relaționate cu această etapă de creștere.

 În general, germenii conțin concentrații mai mari ai anumitor nutrienți și antioxidanți cheie, atunci când se compară cu versiunea plantei complet mature.”

 O alimentație bazată pe alimente integrale, este fără îndoială una din modalitățile cele mai eficiente pentru a preveni bolile și a obține o sănătate optimă, iar germenii de cereale pot oferi nivele ridicate de nutriție.

 Germenii de brocoli, lucernă, ridichi, floarea-soarelui sau de grâu oferă numeroase beneficii și au efecte optime asupra sănătății.

 

Germenii - un aliment ideal care se poate cultiva în spații reduse

 Germenii sunt un autentic super aliment pe care multe persoane îl ignoră sau pe care nu știu să-l includă în alimentația zilnică. Pe lângă un profil nutrițional superior, germenii pot fi cultivați cu ușurință dacă locuiți într-un apartament, deoarece nu este nevoie pentru cultivarea acestora de o grădină. În timpul germinării, mineralele, precum calciul și magneziul, se unesc cu proteinele, făcându-le astfel biodisponibile. Pe de altă parte, atât calitatea proteinei cât și conținutul de fibre din fasole, nuci, semințe și cereale integrale îmbunătățesc procesul de germinare. Conținutul de vitamine și acizi grași esențiali cresc de asemenea foarte tare în timpul procesului de germinare.

 Semințele de creson, de floarea soarelui, de brocoli, de ridichi, de schinduf, de rucola, etc. fac parte din lista semințelor care pot germina și fiecare dintre acești germeni au aproximativ de 30 de ori mai mulți nutrienți decât legumele organice. Așa cum s-a menționat anterior, mulți germeni conțin de asemenea compuși având proprietăți anticancerigene și de detoxifiere. În termeni generali, germenii au următoarele proprietăți benefice:

 - Ajută la regenerarea celulară;

 - Sunt o sursă puternică de antioxidanți, minerale, vitamine și enzime care protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi;

 - Au efect alcalinizant în corp, care se știe că protejează împotriva bolilor, inclusiv de cancer (deoarece multe tumori sunt acide);

 - Sunt foarte bogați în oxigen, care de asemenea ajută la protejarea contra creșterii anormale a celulelor, virusurilor și bacteriilor care nu pot supraviețui într-un mediu bogat în oxigen.

 

    Germenii – oferă numeroși nutrienți de calitate

 Germenii de cereale sunt într-adevăr mici ca dimensiuni, însă au efecte maxime asupra stării de sănătate și vitalitate a organismului. Germenii sunt o adevărată “bombă” nutritivă, care include vitamine, minerale, antioxidanți și enzime care ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

 De exemplu, din punct de vedere a nutrienților - incluzând potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, zinc și vitaminele A, B6, B12, C, D, E y K - cresonul (sau năsturelul) a ieșit pe primul loc într-un studiu recent, efectuat de cercetătorii americani, intitulat “Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach” (Definirea fructelor și legumelor: o focalizare directă asupra densității nutriționale).

 La rândul lor, germenii de floarea-soarelui și cei de mazăre sunt de 30 de ori mai nutritivi decât legumele respective. În plus, semințele germinate de floarea soarelui conțin grăsimi sănătoase, acizi grași esențiali și fibre – toate fiind elemente importante pentru o sănătate optimă.

 

Germenii de lucernă

 Germenii de lucernă sunt o sursă bună de vitamine A, B, C, D, E, F și K; sunt indicați mai ales în perioada sarcinii sau în carenţele de calciu (calciul din aceşti germeni se asimilează mult mai ușor decât din suplimentele obișnuite), în cazurile de slăbiciune şi îmbătrânire prematură;

 

Germenii de grâu

 Germenii de grâu sunt bogați în vitaminele B, C, E și multe minerale:
fier, zinc, magneziu, calciu, seleniu şi mangan. Germenii de grâu sunt de asemenea, o sursă importantă de acizi grași omega-3 care scad colesterolul, împiedică apariția inflamațiilor şi protejează creierul. Astfel, germenii de grâu combat riscul de a suferi de anxietate şi, în plus, îmbunătățesc starea de spirit;

 

Germenii de fasole mung

 Germenii de fasole mung sunt o sursă bună de proteine, fibre și vitaminele C și A;

 

Germenii de linte

 Germenii de linte conțin un procent de 26% de proteine și pot fi consumați fără să fie gătiți;

 

Germenii de varză de Bruxelles

 Germenii de varză de Bruxelles sunt o sursă excelentă de fibre, magneziu, potasiu, colină, vitamine de tip B, antioxidanți și alte substanțe fitochimice care sunt benefice pentru sănătate;

 

Germenii de floarea-soarelui

 Germenii de floarea-soarelui conțin proteine de cea mai bună calitate, fier și clorofilă, care ajută la dezintoxicarea sângelui și a ficatului.

 

            Principalele motive pentru a consuma germeni de cereale

 Multe dintre beneficiile germenilor de cereale sunt relaționate cu faptul că, în faza lor inițială de creștere, plantele conțin cantități mai concentrate de nutrienți. Prin urmare, este necesar să se consume mai puțini germeni, în termeni de cantitate, în comparație cu versiunea matură a plantei. De exemplu, când se germinează semințele, se obține:

  • Un conținut bogat de vitamine. În unele semințe, conținutul de vitamine crește până la 20 de ori în timpul procesului de germinare, iar în altele, chiar mai mult. De exemplu, vitamina B1 conținută în fasolea mung, crește cu un procent de 285% când germinează, vitamina B2 crește cu 515%, iar vitamina B3 (niacina) cu 256%.
  • Un conținut bogat de enzime: Germenii conțin aproximativ de 100 de ori mai multe enzime decât fructele și legumele proaspete. Aceste enzime îi permit corpului să extragă nivele mai mari de vitamine, minerale și alți nutrienți din celelalte alimente pe care le consumați împreună cu germenii.
  • Un conținut bogat de acizi grași esențiali și de fibre. Conținutul de acizi grași esențiali și de fibre crește de asemenea foarte mult în timpul procesului de germinare. Majoritatea persoanelor nu obțin suficiente fibre sau grăsimi sănătoase din alimentație pentru a avea o sănătate optimă, iar în acest sens, germenii pot fi o sursă excelentă de ambele.
  • O mai mare biodisponibilitate de minerale și de proteine. Când semințele încep să germineze, minerale precum calciu și magneziu se unesc cu proteinele din semințe, ceea ce determină ca ambele minerale și proteinele să fie mai disponibile și utilizabile pentru corp.

 Pe lângă beneficiile nutriționale superioare, germenii pot fi cultivați foarte ușor acasă. Atunci când îi cultivați dumneavoastră, preferați semințele organice pentru a nu fi expune la pesticide și la alte substanțe chimice dăunătoare.

 Aveți nevoie de recipiente în care adăugaţi cantitatea dorită de seminţe - o lingură, două linguri, cât să va ajungă pentru câteva zile. Clătiţi de două ori pe zi seminţele, scurgeţi apa. În timpul procesului de germinare se ţin recipientele la lumină şi la temperatura camerei. În 3-5 zile vă puteţi bucura de recolta proprie. Această modalitate este valabilă pentru toate seminţele.

 Germenii sunt de asemenea unul din alimentele cele mai economice pe care le puteți cumpăra sau cultiva. Multe persoane afirmă că a mânca sănătos este un lux, deoarece alimentele sănătoase sunt scumpe, însă germenii sunt un aliment ieftin, așadar nu mai există scuze pentru a-i evita, mai ales dacă îi cultivați dumneavoastră. A-i cultiva acasă poate să reducă costul germenilor cu până 90%, în comparație cu costul de a-i cumpăra din magazin.

 

Toate beneficiile pentru sănătate ale germenilor de brocoli

 Știința a demonstrat de nenumărate ori că mama natură este cel mai bun medic, iar mâncarea poate fi în multe cazuri, cel mai bun medicament.

 Brocoli, de exemplu - și în special semințele germinate de brocoli, a fost relaționat cu o listă destul de impresionantă de beneficii pentru sănătate. Cercetările medicale au demonstrat că brocoli are capacitatea de a preveni o serie de probleme de sănătate, incluzând:

 - Hipertensiune

 - Osteoartrită

 - Cancer

 - Boli cardiace

 - Alergii

 - Diabet

 - Ulcere cauzate de helicobacter pilori

 

Germenii de brocoli pot ajuta la combaterea efectelor nocive a substanțelor ambientale contaminante

 Câteva dintre cercetările realizate asupra acestui "super aliment" sugerează faptul că germenii de brocoli poate ajuta la dezintoxicarea organismului de substanțe contaminante toxice. Conform unui raport publicat recent în Time Magazine:

 "Germenii de brocoli în mod specific sunt o sursă importantă de glucorafanină, care crează sulforafan atunci când se mestecă sau se consumă. Acest compus accelerează capacitatea corpului de a se dezintoxica de diferiți contaminanți...”

 Un studiu cu durata de trei luni a inclus aproximativ 300 de bărbați și femei din China care trăiesc într-o comunitate rurală în provincia Jiangsu.

 Grupul de probă a băut zilnic o băutură preparată din apă sterilizată, ananas și suc de lămâie, dizolvat în pulbere liofilizată de brocoli. Grupul de control a băut același amestec fără adaosul de germeni.

 După ce probele de sânge și de urină au fost recoltate, cercetătorii au descoperit că grupul de probă, care consumase pulbere din germeni de brocoli, a eliminat cantități mai mari din două substanțe cancerigene. Eliminarea benzenului a crescut de exemplu cu 61%, iar rata de eliminare a acroleinei a crescut cu 23%.

 Benzenul se găsește în general în gazele de eșapament emanate de autovehicule, însă poate fi ingerat de asemenea prin băuturile carbogazoase, unde se formează pornind de la benzoatul de sare - utilizat ca conservant. Formele de acroleină proveni din descompunerea anumitor substanțe contaminante din aerul de interior, din cenușa materiei organice, precum tutunul și din arderea combustibililor precum benzina.

 

Germenii de brocoli conțin o serie de compuși excepționali pentru sănătate

 Așa cum am menționat anterior, germenii proaspeți de brocoli sunt mult mai puternici decât un brocoli întreg. De exemplu, unele teste în care s-a folosit brocoli germinat de trei zile conține aproximativ de 100 sută de ori mai multă cantitate de glucorafanină - un compus chiomioprotector care se găsește într-un brocoli matur.

 Germenii de brocoli sunt de asemenea o excelentă alternativă dacă nu vă place gustul sau mirosul de brocoli. Alt avantaj important al consumării germenilor de brocoli este acela că nu trebuie să-i gătiți deoarece se consumă cruzi, în salate, sucuri, sandviciuri, etc.

 Așa cum s-a semnalat în studiul prezentat, compusul numit glucorafanină pare să aibă un efect protector împotriva substanțelor contaminante toxice, îmbunătățind capacitatea corpului de a le elimina. S-a demonstrat de asemenea că glucorafanina este protectoare contra cancerului. Alți compuși benefici pentru sănătate, prezenți în legumele crucifere precum germenii de brocoli (și brocoli matur) includ:

  •  Glucorafanina care ajută la îmbunătățirea presiunii arteriale și la buna funcționare a rinichilor. Această substanță crește de asemenea cantitatea de enzime celulare care protejează împotriva daunelor moleculare datorită substanțelor chimice care cauzează cancerul.
  •  Sulforafanul, care este un metabolit al glucorafaninei, s-a demonstrat că normalizează metilarea ADN-ului — o parte crucială a funcționării normale a celulelor care permite celulelor să aibă memorie. Sulforafanul este important de asemenea pentru reglarea expresiei genice și s-a descoperit că acest compus are un rol important în activarea a mai mult de 200 de gene diferite. Sulforafanul are în plus, proprietăți antidiabetice și antimicrobiene și poate distruge celulele cancerigene.
  •  Isotiocianatul este un compus sulforafan specific, care are de asemenea multe beneficii contra cancerului, ceea ce determină sute de schimbări benefice în gene. Acest compus activează anumite gene care combat cancerul și stopează alte gene care favorizează creșterea tumorilor.

 Un studiu realizat în 2008 a relevat că doar patru porții extra (echivalente cu aproximativ 10 bucăți) de brocoli pe săptămână ar putea proteja bărbații de cancerul de prostată, în mare parte datorită activității anticancerigene a acestui compus.

 

Germenii de creson (năsturel) - alt superaliment pe care îl puteți introduce în alimentație

 Cresonul este o plantă originară din teritoriul Iranului de azi. Ca plantă medicinală valoroasă, cresonul are un conținut ridicat de sulf, respectiv iod, care ambele sunt un excelent remediu pentru ameliorarea funcționării glandelor cu secreție internă. Iodul din compoziție este indispensabil bunei funcționări a tiroidei și celulelor nervoase. Cresonul mai conține vitaminele A, C, E, K și mineralele Ca, Fe, S.

 Cu toate că germenii de brocoli conţin cantităţile cele mai ridicate de izotiocianaţi, și alte legume crucifere conțin de asemenea acest compus anticancerigen, inclusiv cresonul.

 Când substanțele fitochimice precum sulforafanul sunt excluse din ecuație, în realitate cresonul ar putea conține cei mai mulți nutrienți — având un conținut mai ridicat de nutrienți chiar decât germenii de brocoli și de floarea soarelui.

 Vitaminele A, C și K și fitonutrienții precum izotiocianații și gluconasturtina prezente în germenii de creson întăresc oasele, limitează daunele neuronale, combat infecțiile, ajută la menținerea sănătății țesutului conjunctiv și previn deficiența de fier.

 Studii anterioare au descoperit de asemenea că un compus numit izotiocianat de feniletil (PEITC) din năsturel poate stopa dezvoltarea celulelor cancerigene în cazul cancerului de sân și poate preveni deteriorarea ADN-ului din celule – la fel precum germenii de brocoli.

 Unul dintre cele mai bune aspecte culinare ale cresonului este versatilitatea sa. Germenii de creson pot fi folosiți atât în salate cât și în sucuri verzi sau ca adaos la diverse mâncăruri gătite. Pot fi adăugați și în supe sau în sandviciuri pentru un plus de aromă picantă.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...