Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate
Un număr considerabil de studii au concluzionat că ciocolata neagră are într-adevăr beneficii incontestabile asupra sănătății – doar atunci când este consumată cu moderație și se folosește ciocolată de cea mai bună calitate, cu un conținut de cacao de minim 70%.
Folosirea ciocolatei ca instrument terapeutic
În general, pare preferabil să se consume cantități mai mici de ciocolată la intervale mai frecvente, cu scopul de a asigura un flux mai stabil de nutrienți în fluxul sanguin. Conform Dr. Beatrice Golomb, care a cercetat îndeaproape acest subiect, studiile arată că un consum zilnic de ciocolată neagră în doze împărțite (de două-trei ori pe zi) cu condiția să se controleze consumul acesteia și să fie de bună calitate.
Totuși, nu se poate afirma același lucru și despre ciocolata cu lapte. Există o mare diferență între o ciocolată cu lapte care în general conține mult zahăr sau îndulcitori și ciocolata care poate fi numită "ciocolată terapeutică." Pentru a înțelege mai bine acest aspect, iată în continuare câteva detalii despre ingredientele din ciocolată:
- Cacao: Se referă la planta de cacao Theobroma, cultivată pentru semințele sale, cunoscute ca boabe de cacao.
Cacaua este în mod natural bogată în antioxidanți și alți compuși naturali care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și pentru a ține greutatea corporală sub control. În total, s-au evidențiat aproximativ 40 de beneficii diferite pentru sănătate în cazul unui consum regulat de ciocolată neagră.
- Cacao pulbere: Se referă la pulberea obținută din semințele de cacao prăjite și măcinate, iar în general această varietate nu conține grăsimi.
- Untul de cacao: Este componentul de grăsime din semințele de cacao. Untul de cacao are un conținut bogat în grăsimi nesaturate, omega 3 şi omega 6 şi vitaminele A, E şi K. De asemenea, untul de cacao reprezintă componenta de bază a oricărei ciocolate de calitate. Antioxidanții pe care îi conține luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea pielii.
- Ciocolata: Este alimentul solid sau dulce obținut în urma preparării semințelor de cacao (în mod obișnuit prăjite). Dacă semințele de cacao nu se prăjesc, atunci se obține ciocolata crudă, neprocesată și care de obicei este îndulcită.
În termeni generali, cu cât ciocolata este mai concentrată, cu atât mai mare va fi conținutul său de antioxidanți. Ciocolata cu lapte are puține sau chiar niciun beneficiu pentru sănătate, deoarece conține cantități limitate de cacao.
Cacaua pulbere în mod normal este destul de amară și rareori este apreciată de iubitorii de ciocolată, cărora în realitate le este poftă de zahărul rafinat și pe care îl conțin majoritatea sortimentelor de ciocolată și de dulciuri.
Anumite tipuri de ciocolată neagră sau pulberea de cacao crudă, sunt considerate de către nutriționiști ca fiind superalimente, numărându-se printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatorii.
Multe cercetări medicale recente s-au focalizat asupra mecanismului care face ca pulberea de cacao (și ciocolata neagră) să fie atât de benefică pentru inimă și vasele de sânge. Aceste beneficii se pare că depind în mare măsură de acțiunea bacteriilor benefice din intestin.
Ciocolata neagră are proprietăți antiinflamatorii
O cercetare prezentată în cadrul Conferinței naționale a Societății americane de chimie (ACS) afirmă că s-a descoperit motivul pentru care ciocolata neagră este atât de benefică pentru sănătate.
Chiar dacă se știe că pulberea de cacao este bogată în antioxidanți puternici numiți polifenoli, mai demult se considera că aceste molecule erau greu digerate și absorbite datorită mărimii lor.
În prezent, cercetătorii au descoperit faptul că anumite bacterii din intestin în realitate descompun și fermentează componenții prezenți în ciocolata neagră, transformându-i în compuși antiinflamatorii ușor absorbiți de către organism.
În particular, microbii benefici inclusiv Bifidobacterium și bacteriilor din acidul lactic le place să se hrănească cu cacao, conform cercetătorilor. Acești microbi benefici rup de asemenea fibrele care se găsesc în cacaua pulbere, transformându-le în lanțuri scurte de acizi grași foarte bine absorbiți de organism și care dau senzația de sațietate.
Acest studiu ar putea explica motivul pentru care ciocolata neagră este atât de bună pentru inimă, deoarece compușii anti-inflamatorii pot reduce inflamația țesutului cardiovascular. Autorul principal al studiului, a oferit următoarele explicații:
"Fibrele conținute în ciocolata neagră de exemplu, sunt fermentate, iar polimerii polifenolici mari sunt metabolizați în molecule mai mici, care sunt absorbite mai ușor.
Acești polimeri mai mici prezintă o activitate anti-inflamatorie… Când acești compuși sunt absorbiți de corp, ajută la diminuarea inflamației țesutului cardiovascular, ceea ce reduce riscul pe termen lung de a suferi de accident cerebrovascular.”
Alte cercetări anterioare au demonstrat de asemenea că un consum regulat de ciocolată neagră poate ajuta la o bună sănătate intestinală, alimentând în mod selectiv bacterile benefice, în locul celor dăunătoare. Se pare că ciocolata neagră acționează ca un probiotic, contribuind astfel la menținerea unei flore intestinale sănătoase.
Beneficiile consumului de cacao crudă pentru sănătatea cardiovasculară
Așa cum s-a menționat, o serie de studii medicale au descoperit faptul că pulberea de cacao crudă, neprocesată ajută la reducerea riscului de a suferi tulburări cardiovasculare și metabolice, inclusiv:
- Boala cardiacă coronariană
- Hipertensiune
- Tulburări cerebrale
- Diabet
- Nivele de glucoză ridicate pe stomacul gol
- Sindromul metabolic
- Colesterol ridicat
- Obezitate abdominală
O meta-analiză publicată în anul 2011 a evidențiat că persoanele care consumau cantități mari de ciocolată neagră aveau un risc cu 37% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare și un risc cu 29% mai mic de tulburări cerebrale, în comparație cu persoanele care consumau puțină ciocolată neagră sau deloc.
Studiile au arătat că mici cantități de ciocolată neagră pot reduce de asemenea riscul de atac cardiac deoarece, la fel precum aspirina, are un efect biochimic care reduce aglutinarea plachetelor care determină coagularea sângelui. Aglutinarea plachetelor poate fi fatală dacă se formează un cheag și se blochează un vas de sânge, cauzând un atac cardiac.
Cercetătorii au descoperit de asemenea că un compus flavonoid numit epicatechină conținut de ciocolata neagră (dar și de ceaiul verde) poate proteja creierul după un atac cerebral, crescând semnalele celulare care împiedică deteriorarea celulelor nervoase.
Un atac cerebral este similar unui atac cardiac, însă apare atunci când fluxul de sânge este blocat sau redus, în comparație cu cazul în care se blochează fluxul de sânge către inimă, ceea ce determină un atac cardiac.
O altă modalitate în care ciocolata neagră neprocesată ar putea oferi un beneficiu cardiovascular este prin impulsionarea metabolismului oxidului nitric. Oxidul nitric protejează inima prin relaxarea vaselor de sânge, reducând în acest mod tensiunea arterială.
Totuși, producerea de oxid nitric produce reacții adverse și metaboliți toxici, care trebuie să fie neutralizați de către corp pentru a nu cauza daune oxidative vaselor de sânge. Polifenolii din cacao protejează corpul de acești metaboliți și ajută la contracararea declinului tipic relaționat cu vârsta a producerii de oxid nitric.
Alte beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre
Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. Cafeina și teobromina din ciocolată se pare că produc nivele mai ridicate de energie fizică și de agilitate mentală. Iată câteva din beneficiile pe care le oferă boabele de cacao pentru sănătatea noastră:
- sunt antiinflamatorii;
- sunt anti-cancerigene;
- sunt anti-trombotice, îmbunătățesc inclusiv funcția endotelială
- reduc riscul apariției bolii Alzheimer
- au proprietăți anti-diabet și anti-obezitate
- ajută la reducerea proteinei C-reactive
- sunt cardioprotectoare, reduc inclusiv tensiunea arterială și ajută la prevenirea fibrilației auriculare
- îmbunătățesc funcționarea rinichilor la persoanele cu ciroză
- sunt neuroprotectoare
- îmbunătățesc flora gastrointestinală
- reduc hormonii de stres
- reduc simptomele de glaucom și cataractă
- diminuează progresia parodontitei
- cresc randamentul fizic
- pot ajuta la creșterea duratei de viață
- protejează contra preclamsiei în cazul femeilor însărcinate
Ce trebuie să citiți pe etichetă când cumpărați ciocolată?
În general, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât are un conținut mai mare de cacao. Totuși, cacaua naturală este destul de amară, iar cu cât este mai mare procentajul de cacao, cu atât va fi mai amară. Flavanoizii sunt cei care dau gustul amar ciocolatei, însă aceștia sunt responsabili de multiplele beneficii pentru sănătate a ciocolatei negre. Pentru a contracara gustul preponderent amar, majoritatea sortimentelor de ciocolată sunt îndulcite, de aceea, dacă doriți să consumați o ciocolată cât mai bună, citiți cu atenție eticheta. Pe lângă un conținut ridicat de cacao, este recomandabil să evaluați și următoarele ingrediente din produs:
- Tipul de îndulcitor: Cel mai sănătos este să alegeți o ciocolată neagră cu un conținut slab de zahăr și să analizați tipul de alt îndulcitor în afara de acesta, pe care l-ar putea conține (de exemplu, zahăr din trestie de zahăr, extract de stevie, fructoză, etc.). Dacă găsiți delicatese care să conțină ca îndulcitor stevie sau zahăr de cocos, aceste sunt de preferat zahărului din trestie, fructozei sau siropului de porumb care conține multă fructoză. Evitați cu strictețe orice produs care conține îndulcitori artificiali.
Fructoza va anula unele din beneficiile pozitive ale ciocolatei, deoarece se descompune într-o varietate de produse care sunt dăunătoare pentru organism, unul din acestea fiind acidul uric. Acidul uric crește tensiunea arterială împiedicând producerea de oxid nitric în vasele de sânge, ceea ce ajută ca acestea să-și mențină elasticitatea. Astfel, excesul de fructoză poate cauza tensiune mare, ca rezultat al suprimării oxidului nitric. Un exces de fructoză determină de asemenea rezistența la insulină, care este caracteristică aproape tuturor bolilor cronice.
- Boabe de cacao modificate genetic: Selecționați produsele de ciocolată care sunt certificate ca fiind organice dacă doriți să fiți siguri că acestea nu sunt varietăți modificate genetic.
- Tipul de grăsime: Grăsimea din ciocolată, dacă este tipul corect, este un produs bun. Aceasta încetinește absorbția zahărului, ceea ce împiedică creșterile bruște ale insulinei. Ideal este ca tipul de grăsime din tableta de ciocolată să fie untul de cacao. Acidul gras principal din untul de cacao este acidul stearic, care este singura grăsime saturată care afectează în mod favorabil nivelul de colesterol bun HDL, fără să afecteze în mod negativ nivelul de colesterol rău LDL. De exemplu, uleiul de cocos ar fi următoarea cea mai bună opțiune de grăsimi sănătoase din ciocolată. Asigurați-vă că evitați uleiul de soia (și orice altă formă de soia) și alte uleiuri vegetale și grăsimi trans. Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca