Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate

 

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate

Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate Un număr considerabil de studii au concluzionat că ciocolata neagră are într-adevăr beneficii incontestabile asupra sănătății – doar atunci când este consumată cu moderație și se folosește ciocolată de cea mai bună calitate, cu un conținut de cacao de minim 70%.

 

Folosirea ciocolatei ca instrument terapeutic

 În general, pare preferabil să se consume cantități mai mici de ciocolată la intervale mai frecvente, cu scopul de a asigura un flux mai stabil de nutrienți în fluxul sanguin. Conform Dr. Beatrice Golomb, care a cercetat îndeaproape acest subiect, studiile arată că un consum zilnic de ciocolată neagră în doze împărțite (de două-trei ori pe zi) cu condiția să se controleze consumul acesteia și să fie de bună calitate.

 Totuși, nu se poate afirma același lucru și despre ciocolata cu lapte. Există o mare diferență între o ciocolată cu lapte care în general conține mult zahăr sau îndulcitori și ciocolata care poate fi numită "ciocolată terapeutică." Pentru a înțelege mai bine acest aspect, iată în continuare câteva detalii despre ingredientele din ciocolată:

 - Cacao: Se referă la planta de cacao Theobroma, cultivată pentru semințele sale, cunoscute ca boabe de cacao.

 Cacaua este în mod natural bogată în antioxidanți și alți compuși naturali care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și pentru a ține greutatea corporală sub control. În total, s-au evidențiat aproximativ 40 de beneficii diferite pentru sănătate în cazul unui consum regulat de ciocolată neagră.

 - Cacao pulbere: Se referă la pulberea obținută din semințele de cacao prăjite și măcinate, iar în general această varietate nu conține grăsimi.

 - Untul de cacao: Este componentul de grăsime din semințele de cacao. Untul de cacao are un conținut bogat în grăsimi nesaturate, omega 3 şi omega 6 şi vitaminele A, E şi K. De asemenea, untul de cacao reprezintă componenta de bază a oricărei ciocolate de calitate. Antioxidanții pe care îi conține luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea pielii.

 - Ciocolata: Este alimentul solid sau dulce obținut în urma preparării semințelor de cacao (în mod obișnuit prăjite). Dacă semințele de cacao nu se prăjesc, atunci se obține ciocolata crudă, neprocesată și care de obicei este îndulcită.

 În termeni generali, cu cât ciocolata este mai concentrată, cu atât mai mare va fi conținutul său de antioxidanți. Ciocolata cu lapte are puține sau chiar niciun beneficiu pentru sănătate, deoarece conține cantități limitate de cacao.

 Cacaua pulbere în mod normal este destul de amară și rareori este apreciată de iubitorii de ciocolată, cărora în realitate le este poftă de zahărul rafinat și pe care îl conțin majoritatea sortimentelor de ciocolată și de dulciuri.

 Anumite tipuri de ciocolată neagră sau pulberea de cacao crudă, sunt considerate de către nutriționiști ca fiind superalimente, numărându-se printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatorii.

 Multe cercetări medicale recente s-au focalizat asupra mecanismului care face ca pulberea de cacao (și ciocolata neagră) să fie atât de benefică pentru inimă și vasele de sânge. Aceste beneficii se pare că depind în mare măsură de acțiunea bacteriilor benefice din intestin.

 

Ciocolata neagră are proprietăți antiinflamatorii

 O cercetare prezentată în cadrul Conferinței naționale a Societății americane de chimie (ACS) afirmă că s-a descoperit motivul pentru care ciocolata neagră este atât de benefică pentru sănătate.

 Chiar dacă se știe că pulberea de cacao este bogată în antioxidanți puternici numiți polifenoli, mai demult se considera că aceste molecule erau greu digerate și absorbite datorită mărimii lor.

 În prezent, cercetătorii au descoperit faptul că anumite bacterii din intestin în realitate descompun și fermentează componenții prezenți în ciocolata neagră, transformându-i în compuși antiinflamatorii ușor absorbiți de către organism.

 În particular, microbii benefici inclusiv Bifidobacterium și bacteriilor din acidul lactic le place să se hrănească cu cacao, conform cercetătorilor. Acești microbi benefici rup de asemenea fibrele care se găsesc în cacaua pulbere, transformându-le în lanțuri scurte de acizi grași foarte bine absorbiți de organism și care dau senzația de sațietate.

 Acest studiu ar putea explica motivul pentru care ciocolata neagră este atât de bună pentru inimă, deoarece compușii anti-inflamatorii pot reduce inflamația țesutului cardiovascular. Autorul principal al studiului, a oferit următoarele explicații:

 "Fibrele conținute în ciocolata neagră de exemplu, sunt fermentate, iar polimerii polifenolici mari sunt metabolizați în molecule mai mici, care sunt absorbite mai ușor.

 Acești polimeri mai mici prezintă o activitate anti-inflamatorie… Când acești compuși sunt absorbiți de corp, ajută la diminuarea inflamației țesutului cardiovascular, ceea ce reduce riscul pe termen lung de a suferi de accident cerebrovascular.”

 Alte cercetări anterioare au demonstrat de asemenea că un consum regulat de ciocolată neagră poate ajuta la o bună sănătate intestinală, alimentând în mod selectiv bacterile benefice, în locul celor dăunătoare. Se pare că ciocolata neagră acționează ca un probiotic, contribuind astfel la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

 

Beneficiile consumului de cacao crudă pentru sănătatea cardiovasculară

 Așa cum s-a menționat, o serie de studii medicale au descoperit faptul că pulberea de cacao crudă, neprocesată ajută la reducerea riscului de a suferi tulburări cardiovasculare și metabolice, inclusiv:

 - Boala cardiacă coronariană

 - Hipertensiune

 - Tulburări cerebrale

 - Diabet

 - Nivele de glucoză ridicate pe stomacul gol

 - Sindromul metabolic

 - Colesterol ridicat

 - Obezitate abdominală

 O meta-analiză publicată în anul 2011 a evidențiat că persoanele care consumau cantități mari de ciocolată neagră aveau un risc cu 37% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare și un risc cu 29% mai mic de tulburări cerebrale, în comparație cu persoanele care consumau puțină ciocolată neagră sau deloc.

 Studiile au arătat că mici cantități de ciocolată neagră pot reduce de asemenea riscul de atac cardiac deoarece, la fel precum aspirina, are un efect biochimic care reduce aglutinarea plachetelor care determină coagularea sângelui. Aglutinarea plachetelor poate fi fatală dacă se formează un cheag și se blochează un vas de sânge, cauzând un atac cardiac.

 Cercetătorii au descoperit de asemenea că un compus flavonoid numit epicatechină conținut de ciocolata neagră (dar și de ceaiul verde) poate proteja creierul după un atac cerebral, crescând semnalele celulare care împiedică deteriorarea celulelor nervoase.

 Un atac cerebral este similar unui atac cardiac, însă apare atunci când fluxul de sânge este blocat sau redus, în comparație cu cazul în care se blochează fluxul de sânge către inimă, ceea ce determină un atac cardiac.

 O altă modalitate în care ciocolata neagră neprocesată ar putea oferi un beneficiu cardiovascular este prin impulsionarea metabolismului oxidului nitric. Oxidul nitric protejează inima prin relaxarea vaselor de sânge, reducând în acest mod tensiunea arterială.

 Totuși, producerea de oxid nitric produce reacții adverse și metaboliți toxici, care trebuie să fie neutralizați de către corp pentru a nu cauza daune oxidative vaselor de sânge. Polifenolii din cacao protejează corpul de acești metaboliți și ajută la contracararea declinului tipic relaționat cu vârsta a producerii de oxid nitric.

 

Alte beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre

 Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. Cafeina și teobromina din ciocolată se pare că produc nivele mai ridicate de energie fizică și de agilitate mentală. Iată câteva din beneficiile pe care le oferă boabele de cacao pentru sănătatea noastră:

 - sunt antiinflamatorii;

 - sunt anti-cancerigene;

 - sunt anti-trombotice, îmbunătățesc inclusiv funcția endotelială

 - reduc riscul apariției bolii Alzheimer

 - au proprietăți anti-diabet și anti-obezitate

 - ajută la reducerea proteinei C-reactive

 - sunt cardioprotectoare, reduc inclusiv tensiunea arterială și ajută la prevenirea fibrilației auriculare

 - îmbunătățesc funcționarea rinichilor la persoanele cu ciroză

 - sunt neuroprotectoare

 - îmbunătățesc flora gastrointestinală

 - reduc hormonii de stres

 - reduc simptomele de glaucom și cataractă

 - diminuează progresia parodontitei

 - cresc randamentul fizic

 - pot ajuta la creșterea duratei de viață

 - protejează contra preclamsiei în cazul femeilor însărcinate

 

Ce trebuie să citiți pe etichetă când cumpărați ciocolată?

 În general, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât are un conținut mai mare de cacao. Totuși, cacaua naturală este destul de amară, iar cu cât este mai mare procentajul de cacao, cu atât va fi mai amară. Flavanoizii sunt cei care dau gustul amar ciocolatei, însă aceștia sunt responsabili de multiplele beneficii pentru sănătate a ciocolatei negre. Pentru a contracara gustul preponderent amar, majoritatea sortimentelor de ciocolată sunt îndulcite, de aceea, dacă doriți să consumați o ciocolată cât mai bună, citiți cu atenție eticheta. Pe lângă un conținut ridicat de cacao, este recomandabil să evaluați și următoarele ingrediente din produs:

 - Tipul de îndulcitor: Cel mai sănătos este să alegeți o ciocolată neagră cu un conținut slab de zahăr și să analizați tipul de alt îndulcitor în afara de acesta, pe care l-ar putea conține (de exemplu, zahăr din trestie de zahăr, extract de stevie, fructoză, etc.). Dacă găsiți delicatese care să conțină ca îndulcitor stevie sau zahăr de cocos, aceste sunt de preferat zahărului din trestie, fructozei sau siropului de porumb care conține multă fructoză. Evitați cu strictețe orice produs care conține îndulcitori artificiali.

 Fructoza va anula unele din beneficiile pozitive ale ciocolatei, deoarece se descompune într-o varietate de produse care sunt dăunătoare pentru organism, unul din acestea fiind acidul uric. Acidul uric crește tensiunea arterială împiedicând producerea de oxid nitric în vasele de sânge, ceea ce ajută ca acestea să-și mențină elasticitatea. Astfel, excesul de fructoză poate cauza tensiune mare, ca rezultat al suprimării oxidului nitric. Un exces de fructoză determină de asemenea rezistența la insulină, care este caracteristică aproape tuturor bolilor cronice.

 - Boabe de cacao modificate genetic: Selecționați produsele de ciocolată care sunt certificate ca fiind organice dacă doriți să fiți siguri că acestea nu sunt varietăți modificate genetic.

 - Tipul de grăsime: Grăsimea din ciocolată, dacă este tipul corect, este un produs bun. Aceasta încetinește absorbția zahărului, ceea ce împiedică creșterile bruște ale insulinei. Ideal este ca tipul de grăsime din tableta de ciocolată să fie untul de cacao. Acidul gras principal din untul de cacao este acidul stearic, care este singura grăsime saturată care afectează în mod favorabil nivelul de colesterol bun HDL, fără să afecteze în mod negativ nivelul de colesterol rău LDL. De exemplu, uleiul de cocos ar fi următoarea cea mai bună opțiune de grăsimi sănătoase din ciocolată. Asigurați-vă că evitați uleiul de soia (și orice altă formă de soia) și alte uleiuri vegetale și grăsimi trans. Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...