Melatonina - factor de prevenire a cancerului

 

Melatonina- factor de prevenire a cancerului

Melatonina - factor de prevenire a cancerului Melatonina are un rol important în prevenirea cancerului, întărind sistemul imunitar și poate inclusiv să încetinească îmbătrânirea celulară. De fapt, melatonina a constituit obiectul de studiu al cercetărilor preclinice în cazul a mai mult de 100 de boli diferite. Melatonina este “supereroul nocturn” al corpului, iar lumina este principalul său dușman.

 Timp de mai mult de 200.000 de ani, ființele umane și alte forme de viață au dezvoltat anumite organe care se adaptează la semnalele ambientale. Ființele umane dezvoltat astfel un ceas biologic care funcționează după ciclurile de lumină și întuneric ale Pământului.

 Lumina artificială alterează ceasul biologic și producerea de melatonină, având efecte neplăcute asupra sănătății.

 

Partea întunecată a nopții

 La ființele umane precum la toate mamiferele, ceasul biologic rezidă în nucleul suprachiasmatic al creierului (SCN), care face parte din hipotalamus. Pe baza semnalelor de lumină și de întuneric, SCN îi transmite glandei pineale când este momentul să secrete melatonină.

 Lumina intră prin ochi și trece prin nervii optici până la SCN, care este extrem de sensibil la ciclurile de lumină și de întuneric.

 Atunci când aprindeți lumina în timpul nopții, imediat se transmite o informație greșită la creier despre ciclul lumină-întuneric. Singurul lucru pe care îl interpretează creierul atunci când captează lumina, este acela că este ziuă. Crezând că este timpul zilei, ceasul biologic îi trimite glandei pineale informația de a nu mai produce melatonină.

 Fie că țineți lumina aprinsă timp de o oră, fie doar pentru o secundă, efectul este același - melatonina nu se va mai activa atunci când veți stinge din nou lumina.

 Datorită faptului că ființele umane au evoluat odată cu lumina focului, se pare că lungimile de undă ale culorilor galben, portocaliu și roșu nu suprimă producerea de melatonină în același mod în care o fac lungimile de undă ale culorilor alb și albastru. De fapt, scala de lumină care inhibă melatonina este destul de restrânsă și anume între 460 și 480 nm.

 

Beneficiile pentru sănătate ale melatoninei

 Hormonul melatonină produce un mare număr de beneficii pentru sănătate, beneficii care sunt relaționate cu sistemul imunitar. Melatonina este un puternic antioxidant și ajută la eliminarea radicalilor liberi, combatând astfel inflamația din corp. De fapt, melatonina face atât de mult parte integrantă din sistemul imunitar, încât lipsa melatoninei face ca glanda timus, care este o componentă cheie a sistemului imunitar, să se atrofieze. Melatonina ar putea avea inclusiv un rol important în încetinirea îmbătrânirii creierului.

 În plus față de faptul că ne ajută să adormim și să ne simțim binedispuși și relaxați în general, melatonina are de asemenea o impresionantă varietate de beneficii anti-cancer. Melatonina inhibă proliferarea unei mari varietăți de tipuri de celule canceroase și activează de asemenea apoptoza (autodistrugerea) celulelor care determină apariția cancerului. Acest hormon interferează de asemenea cu furnizarea sângelui de care au nevoie tumorile pentru a crește în mod rapid (angiogeneza). Melatonina poate ajuta de asemenea la reducerea toxicității chimioterapiei în cazul cancerului.

 

Melatonina poate preveni cancerului de sân

 O cercetare revizuită și publicată de către experți a demonstrat că melatonina oferă o puternică protecție contra tipurilor reproductive de cancer. Celulele din întregul corp - inclusiv celulele canceroase - au receptori de melatonină, astfel încât atunci când începe producerea de melatonină din timpul nopții, se reduce diviziunea celulară. S-a descoperit că atunci când hormonul melotonină se unește cu celulele care provoacă cancerul de sân, acesta contraatacă tendința estrogenului de a stimula creșterea celulară.

 De fapt, melatonina are un efect calmant asupra diferiților hormoni reproductivi, ceea ce ar putea explica de ce oferă protecție contra tipurilor de cancer relaționate cu hormonii, incluzând aici cancerul de ovare, endometrial, de sân, de prostată și cel testicular. Site-ul GreenMedInfo oferă o listă cu douăzeci de studii care demonstrează în mod exact cum melatonina exercită efecte protectoare contra cancerului de sân.

 Însă efectele anticancerigene ale melatoninei nu se opresc aici. Cu toate că melatonina face ca celulele canceroase să se autodistrugă, aceasta crește de asemenea producerea de substanțe care stimulează sistemul imunitar precum interleucina-2, care ajută la identificarea și atacarea celulelor mutante care cauzează cancerul. Prin intermediul acestor acțiuni duale, melatonina oferă astfel două beneficii în unul. Cele mai multe cercetări efectuate până în prezent privind melatonina, sunt în legătură cu cancerul de sân. Unele dintre studiile medicale cele mai impresionante le includ pe următoarele:

 - Revista Epidemiology a indicat o creștere a riscului de cancer de sân în cazul femeilor care lucrează în schimburi de noapte;

 - Femeile care locuiesc în cartiere foarte luminate au probabilități mai mari de a dezvolta cancer de sân în comparație cu femeile care trăiesc în cartiere cu mai puțină lumină artificială, conform unui recent studiu israelian.

 - În cazul participantelor la studiul numit Nurses´Health (Sănătatea infirmierelor), s-a descoperit că infirmierele care lucrau în schimburi de noapte aveau rate cu 36% mai mari de a face cancer de sân.

 - Femeile oarbe, ai căror ochi nu pot detecta lumina și de aceea produc multă melatonină, au rate mai mici de a se îmbolnăvi de cancer de sân.

 - Când s-a luat în considerare totalitatea studiile epidemiologice, s-a descoperit că femeile care lucrează în schimburi de noapte au rate de apariție a cancerului de sân cu 60% mai mari decât în mod normal, inclusiv atunci când s-au luat în considerare alți factori precum diferențele alimentare.

 

Melatonina crește longevitatea pacienților cu cancer

 Glioblastomul este o formă agresivă de cancer cerebral având o rată de supraviețuire minimă și fără prea multe forme eficiente de tratament. Cu toate acestea, melatonina ar putea oferi o rază de speranță chiar și în acest caz. În cadrul unui test clinic, un lot de pacienți având glioblastom au urmat radioterapie și au primit în paralel suplimente cu melatonină, iar alt lot a urmat doar tratamentul de radioterapie. Un procent de 23% dintre pacienții care au primit suplimente de melatonină au trăit cu un an în plus, în timp ce niciunul dintre cei care au primit doar tratamentul de radioterapie nu a supraviețuit.

 Un alt studiu medical a descoperit că melatonina a redus creșterea celulelor care provoacă cancerul de prostată. Alte studii similare demonstrează rezultate asemănătoare pentru cancerul de plămâni, pentru cel pancreatic, colorectal și alte tipuri de cancer. Un articol publicat în Life Extension Magazine conține un tabel care conține un rezumat studiilor efectuate asupra ratelor de supraviețuire ale bolnavilor de cancer și care s-a îmbunătățit în mod considerabil atunci când s-a utilizat și melatonină în cadrul tratamentului. Autorii unei reviziii sistematice a melatoninei pentru tratarea oricărui tip de cancer, au ajuns la următoarea concluzie:1

 “Efectele au fost consistente în privința dozei de melatonină și tipul de cancer. Nu s-au raportat efecte adverse severe. Reducerea substanțială a riscului de deces, rata scăzută de efecte adverse raportată și costul scăzut relaționat cu această intervenție sugerează un excelent potențial pentru melatonină în tratarea cancerului.”

 Datorită numeroaselor cercetări științifice, în anul 2007, Organizația Mondială pentru Sănătate (OMS), a anunțat decizia de a clasifica munca în schimburi de noapte ca fiind un “probabil factor carcinogen.” Aceasta determină includerea muncii de noapte în aceeași categorie de risc de sănătate ca și expunerea la substanțe chimice precum tricloroetilenul, clorura de vinil și bifenolii pliclorați (PBC). Iată deci o dovadă evidentă a importanței melatoninei pentru sănătatea umană.

 

              Cum să ne optimizăm nivelele de melatonină?

 Doi factori de “zgomot” ambientali care pot pune în dificultate obținerea unui somn bun și odihnitor sunt lumina și temperatura. Următoarele sugestii vă pot îmbunătăți igiena somnului și vă pot ajuta să vă optimizați producerea melatoninei. Iată care sunt acestea:

Evitați să priviți la televizor sau să utilizați computerul noaptea, cel puțin cu o oră înainte de a merge la culcare.

 Aceste dispozitive emit lumină albastră care ajunge la creier făcându-l să creadă că deja este ziuă. În mod normal creierul începe să secrete melatonină între orele 9 și 10 pm, iar aceste dispozitiv care emit lumină ar putea să încetinească acest proces.

Asigurați-vă că vă expuneți la lumina soarelui în mod regulat.

 Glanda pineală produce melatonină când ne aflăm în întuneric complet. Dacă stați la întuneric toată ziua, corpul nu va mai putea aprecia diferența și implicit, nu se va optimiza producerea de melatonină.

Dormiți în întuneric complet sau cât mai întuneric posibil.

 Inclusiv o licărire minimă de lumină în cameră vă poate altera ceasul biologic și producerea de melatonină de către glanda pineală. Inclusiv cea mai mică luminiță emisă de ceasul deșteptător (dacă este electronic) interferează cu somnul, de aceea este indicat să renunțați la acest tip de dispozitive. Puteți acoperi de asemenea geamurile cu draperii opace sau cu jaluzele de tip black-out.

Folosiți becuri cu lumină galbenă, portocalie sau roșie noaptea

 Instalați becuri slabe și cu lumină galbenă, portocalie sau roșie, dacă aveți nevoie de o sursă de lumină pentru a merge noaptea la baie. Lumina de acest gen nu oprește producerea de melatonină așa cum o face de exemplu lumina albastră și cea albă.

Mențineți temperatura din cameră nu mai mare de 23 de grade Celsius.

 Multe persoane încălzesc prea tare camera în care dorm (în particular dacă este partea de la etaj a unei case). Studiile efectuate în acest sens au arătat că temperatura optimă pentru o cameră în care se doarme ar trebui să fie între 20 și 23 de grade.

Faceți o baie caldă cu aproximativ 90-120 de minute înainte de a merge la culcare.

 Acest lucru va crește temperatura corporală, iar când veți ieși din baie, temperatura se va reduce în mod brusc, trimițând corpului semnalul că este gata de somn.

Evitați utilizarea alarmelor deșteptătoare prea zgomotoase.

 A vă trezi în fiecare dimineață cu mult zgomot poate fi un factor stresant. Dacă dormiți bine în timpul nopții și preferabil mergeți la culcare în fiecare noapte la aceeași oră, este probabil să nici nu aveți nevoie de un ceas deșteptător.

Expuneți-vă la soare dimineața.

 Sistemul circadian are nevoie de lumină pentru a intra din nou în funcțiune. Între zece și cincisprezece minute de expunere la lumina solară în timpul dimineții vor trimite un mesaj direct ceasului intern pentru a vă aviza că ziua a început, ceea ce va face mai puțin confuze semnalele de lumină din timpul nopții. Pe măsură ce înaintăm în vârstă este necesar să ne expunem mai mult la soare.

Fiți conștienți de efectele negative ale câmpurilor electromagnetice din încăperea în care dormiți.

 Câmpurile electromagnetice pot altera funcționarea glandei pineale și implict producerea de melatonină și pot avea de asemenea unele efecte biologice. Un aparat gauss vă poate ajuta să aflați nivelele câmpurilor electromagnetice în diferite zone din locuința dumneavoastră.

 

Ar trebui să luăm suplimente cu melatonină?

 Cercetările științifice actuale sugerează faptul că deficiența de melatonină ar putea determina unele dezavantaje biologice profunde, precum nivele ridicate de inflamație în corp, un sistem imunitar slăbit și un risc crescut de apariție a cancerului. Una dintre modalitățile cele mai sigure de a pune în pericol producerea naturală a melatoninei este prin expunerea la lumina artificială în timpul nopții – inclusiv pentru scurt timp. Multe studii au arătat că schimburile de noapte pot determina rate mai mari de cancer, cancer de sân în mod particular.

 Folosirea suplimentelor cu melatonină poate fi benefică, însă este mult mai benefic și cu siguranță mai economic este să faceți astfel încât corpul însuși să producă melatonină. Astfel, veți obține doza “perfectă” de melatonină, iar atunci când spunem “perfectă” ne referim la faptul că nu veți obține nici prea multă, nici prea puțină, deoarece corpul va utiliza informația pe care o are pentru a ajusta doza de care are nevoie. Dacă din varii motive nu vă puteți crește producerea de melatonină în mod natural, așa cum s-a descris anterior, atunci puteți lua în considerare folosirea unui supliment de melatonină, însă ar fi cel mai bine să urmați sfaturile anterioare.

 Cu ajutorul diverselor studii științifice, s-a arătat că melatonina ajută persoanele să adoarmă mai rapid și să rămână adormite, să experimenteze mai puțină anxietate și să evite oboseala în timpul zilei. Luași în considerare faptul că aveți nevoie doar de o mică doză de melatonină - în general 0.25 mg sau 0.5 mg pentru început și puteți ajusta pe parcurs doza pornind de la acest punct. A lua doze prea mari, ca de exemplu de 3 mg, poate avea un efect opus, menținându-vă treaz în loc să adormiți, tocmai de aceea trebuie să ajustați doza cu mare atenție.

Sursa: Ayurvedic Medica

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...