12 alimente energizante

 

Cum combatem în mod natural oboseala?

12 alimente energizante Oboseala ne afectează nu doar la nivel fizic, ci și la nivel emoțional și cauzează dereglări ale sistemului nervos, făcându-ne astfel mai susceptibili la apariția bolilor și a depresiei. Tocmai de aceea este foarte important să ne alimentăm corpul în modul cel mai sănătos și să stimulăm starea de bună dispoziție și de energizare într-un mod natural, în loc să recurgem la cafeină sau la zahăr. În timp ce produsele care conțin aceste două ingrediente oferă doar o creștere bruscă și de scurtă durată a nivelului de energie, acestea nu îi fac bine corpului pe termen lung, ci dimpotrivă, îl vor face mai lent și mai obosit.

 Vă propunem în schimb, să încercați aceste alimente delicioase și care stimulează în același timp creșterea nivelului de energie și vă veți convinge singuri de eficiența acestora pentru a combate oboseala și chiar stresul.

Iată care sunt aceste alimente energizante:

 

1. Bananele

 Bananele sunt unul dintre cele mai bune alimente care oferă energie corpului. Bogate în potasiu și în vitamine din grupa B, bananele sunt un energizant natural, preferat de sportivi și în general de cei care practică în mod regulat exerciții fizice. Conținutul bogat în vitamine și carbohidrați al bananelor ajută la realizarea digestiei și menține stabile nivelele de zahăr din sânge. Delicioasele banane vă vor împlini totodată și nevoia de dulce, fără a mai fi nevoie astfel să recurgeți la zahărul rafinat.

 

2. Nuca de cocos

 Ca aliment energizant, nuca de cocos poate fi consumată atât ca atare, sub formă de miez, ulei (ca adaos în salate sau în dulciurile raw-vegane), cât și apa de cocos sau laptele de cocos. Uleiurile care se găsesc în nuca de cocos sunt o sursă super nutritivă de energie, deoarece sunt formate în principal din trigliceride de lanț mediu, un tip de grăsimi care se transformă în energie în mod rapid și eficient. Corpul folosește nuca de cocos pentru a o transforma în energie în loc să o depoziteze sub formă de grăsime, de aceea nuca de cocos este indicată inclusiv în cazul în care se dorește eliminarea unui exces de grăsime corporală. Consumată la micul dejun, de exemplu, nuca de cocos este un aliment excelent pentru a nu resimți o cădere bruscă de energie în timpul zilei.

 

3. Lintea

 Lintea este o sursă importantă de antioxidanți care apără celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariția afecțiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii. Lintea se remarcă de asemenea și datorită conținutului important de vitamine, în special cele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Lintea și alte leguminoase, precum fasolea verde și năutul ajută la stabilizarea nivelelor de glucoză din sânge și la prevenirea căderilor de energie din mijlocul zilei. Consumând linte la prânz, vă veți menține constant nivelul energetic în restul zilei.

 

4. Ouăle

 Ouăle sunt o sursă bogată de fier și proteine. Ouăle sunt de asemenea bogate în vitaminele de tip B care sunt responsabile de transformarea alimentelor în energie. Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, ouăle conțin lecitină, care menține sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (care este un neurotransmițător cerebral). Consumate la micul dejun, ouăle asigură o stare energetică bună care va dura întreaga zi.

 

5. Varza creață

 Varza creață sau kale este cu adevărat un super aliment. Bogată în vitamine și minerale, varza creață este una dintre cele mai bune alegeri pentru a hrăni corpul și este în același timp, un adevărat generator de energie deoarece furnizează organismului minerale esențiale precum cupru, potasiu, fier și fosfor. Pentru a beneficia din plin de proprietățile acestei legume, puteți să o gătiți ușor la aburi, în loc să o consumați crudă, pentru astfel corpul să o digere cu ușurință și să absoarbă toți acești nutrienți importanți. Varza creață este o alegere bună pentru masa de prânz deoarece vă va oferi un impuls de energie.

 

6. Ceaiul verde

 Medicina modernă a confirmat de nenumărate ori potențialul ceaiului verde ca un tratament preventiv contra bolilor cardiace și renale, osteoporoză, cancer (de ovar, prostată, cerebral, de plămâni, colorectal și de vezică, mai specific) și diabet. Se pare că ceaiul verde preparat din frunze oferă cea mai puternică sursă de antioxidanți, care neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi. Proprietățile benefice ale ceaiului verde sunt următoarele:

 - Neutralizează efectele grăsimilor și uleiurilor nocive din corp

 - Inhibă acțiunea bacteriilor și a virușilor

 - Îmbunătățește digestia

 - Protejează contra oxidării celulelor cerebrale și ale ficatului

 - Ajută la menținerea sănătății gingiilor

 Pe lângă proprietățile sale vindecătoare excepționale, ceaiul verde este și un energizant natural. Consumat încă de dimineață, vă va oferi energia necesară pentru a duce la bun sfârșit o zi de lucru. Puteți să-l consumați de asemenea și după masa de prânz, pentru a facilita digestia și pentru un binevenit impuls energetic. Evitați însă să consumați ceai verde după ora 5 după-masa pentru a avea un somn odihnitor.

 

7. Ceaiul de ghimbir

 Folosit de asiatici de mii de ani, recunoscut pentru efectele sale rapide asupra afecţiunilor digestive şi reumatice, dar și un remediu natural contra oboselii, ghimbirul:

 - este un antifebril puternic;

 - are efecte puternic analgezice;

 - conţine melatonină, care reglează ritmurile circadiene ale organismului şi stimulează astfel activitatea corpului si somnul;

 - combate răul de mişcare, înlătură greaţa, ameţelile sau vertijurile;

 - combate migrenele.

 Apelați cu încredere la ceaiul de ghimbir pentru plus de energie în jurul orei 15. Ceaiul de ghimbir este o sursă de antioxidanți și nutrienți care vă vor oferi acel impuls binevenit pentru a vă continua munca după-masa, fără a avea însă consecințele cafeinei.

 Ceaiul proaspăt se pregătește din 3-4  feliuțe pentru o cană, infuzate în apă fierbinte. În acest caz, calitatea concentrației de infuzie a ceaiului de ghimbir este direct proporțională cu timpul în care este lăsată infuzia. Pentru un plus de arome, se pot adăuga câteva de picături de lămâie și puțină miere (doar când se răcește ceaiul).

 

8. Nucile și semințele

 Nucile, migdalele, alunele de pădure sau semințele de floarea soarelui, consumate crude, au un conținut ridicat de magneziu, care joacă un rol important în transformarea zahărului în energie și sunt de asemenea bogate în fibre pentru a menține echilibrate nivelele de zahăr din sânge. Țineți întotdeauna la îndemână un bol mic plin cu nuci și semințe și serviți-le ca gustare la ora 15 pentru un plus de energie, în loc să recurgeți la cafea.

 

9. Quinoa

 Quinoa este o cereală care nu conține gluten, dar care conține în schimb mai multe proteine decât orice altă cereală. Quinoa este atât de bogată în aminoacizi încât este considerată ca fiind o sursă completă de proteine; quinoa conține de asemenea lisină, metionină și cisteină. Mai mult decât atât, quinoa conține acid folic, magneziu, fosfor și mangan, ceea ce o recomandă din plin ca o sursă nutritivă de carbohidrați care oferă energie de lungă durată. Quinoa este una dintre cele mai potrivite alegeri pentru masa de prânz pentru a avea un nivel ridicat de energie pentru tot restul zilei.

 

10. Fructele de goji

 Fructele de goji au fost folosite timp de mii de ani în medicina chineză pentru creșterea nivelului de energie și eliberarea hormonilor în organism. Fructele de goji cresc capacitatea corpului de a înfrunta stresul și contribuie la menținerea unei stări generale sănătoase, atât a minții cât și a memoriei. Aceşti antioxidanţi conținuți în fructele de goji – carotenoidele - protejează organismul de stresul oxidativ, reduc oboseala şi întăresc capacitatea de protecţie a organismului față de agenţii nocivi, scăzând astfel riscul de cancer.

 Consumate la micul dejun, alături de fulgi de cereale, dar și pe parcursul zilei ca gustare (eventual alături de un mix fructe uscate), fuctele de goji vor oferi energia necesară corpului, dar și protecția împotriva multor boli.

 

11. Sparanghelul

 Nu este un secret că nivelele scăzute de energie au un efect direct asupra dispoziției noastre și că nu este deloc de dorit să ne simțim tot mereu epuizați și lipsiți de energie. Din fericire, există alimente care ne pot fi de un real folos, iar în acest sens, sparanghelul este una dintre cele mai bune surse de origine vegetală de triptofan care ajută la crearea serotoninei, unul din principalii neurotransmițători cerebrali care determină reglarea stării de bună-dispoziție. Nivelul ridicat de acid folic contribuie de asemenea la recomandarea de a consuma cât mai des sparanghel, care este un adevărat promotor al bunei-dispoziții!

 Puteți să-l consumați la masa de prânz sau la cină, fiert ușor la aburi pentru a-și păstra proprietățile binefăcătoare.

 

12. Cacaua crudă

 Specialiștii au descoperit că ciocolata neagră conține de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât în afine. Cacaua crudă conține proteine, calciu, caroten, tiamină, riboflavine, magneziu, sulf, flavonoide și acizi grași esențiali.

 Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că o cană de cacao caldă (făcută din pudră de cacao, și nu ciocolata caldă la plic), este cea mai bună metodă de a obține cele mai mari beneficii din cacao și de a ne alimenta astfel organismul cu antioxidanți, substanțe care luptă contra bolilor de inimă, cancerului și îmbătrânirii premature.

 De cele mai multe ori corpul ne cere un stimulent la mijlocul zilei, mai ales dacă muncim din greu. A recurge la ciocolata neagră în aceste momente poate fi de bun augur. Două-trei bucățele de ciocolată neagră (cu cel puțin 70% cacao) vor furniza corpului energie, fiind în același timp o excelentă sursă de fier și de magneziu.

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...