Trucuri pentru întărirea sistemului imunitar
Cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină Mount Sinai din New York au găsit explicația la susceptibilitatea noastră crescută față de virusul gripal pe timp de iarnă: aceste microorganisme supraviețuiesc mai mult timp în momentul în care temperaturile sunt reci și uscate, ceea ce favorizează răspândirea lor în aer. Câteva strategii preventive vor ține departe răceala și gripa.
Gândește pozitiv
Un punct de vedere pozitiv asupra lucrurilor poate face diferența între a răci sau nu. Persoanele mai fericite sunt mai puțin susceptibile de a răci în momentul în care sunt expuse la virus. La persoanele mai puțin fericite, mai puțin calme, cărora le lipsește vitalitatea, riscurile sunt mai crescute de a se îmbolnăvi. La acestea din urmă, producția de citokină, proteina responsabilă de reglarea răspunsului imunitar, are un nivel destul de ridicat pentru a mobiliza celelalte celule ale sistemului imunitar în lupta împotriva unei infecții.
Fă mișcare în mod regulat
Riscurile de a răci sunt mai crescute când o persoană nu mai este activă. Explicația este următoarea: numărul de celule imunitare active crește temporar de fiecare dată când o persoană face mișcare.
Spală-te pe mâini
Pentru a frâna propagarea infecției, spălatul mâinilor este probabil una din cele mai revoluționare măsuri de sănătate publică, aflându-se la egalitate cu vaccinul conform specialiștilor. Este de ajuns să intri în contact cu virusul gripal după care să îți atingi ochii sau nasul și gata, ești infectat. Spălatul mâinilor este mult mai eficient decât antiviralele pentru a diminua riscurile. Experții ne recomandă să ne spălăm pe mâini de mai multe ori pe zi în special înainte și după masă.
Consumă fructe și legume
Rezultatele studiilor indică faptul că legumele și fructele de culoare mai vie stimulează mai eficient imunitatea decât suplimentele.
Consumul a minim 5 porții de fructe și legume pe zi contribuie la păstrarea sănătății imunitare și la limitarea reacțiilor autoimune.
Încearcă plantele medicinale și algele
Cercetătorii au scos în evidență faptul că ginsengul contribuie la prevenirea gripei în momentul în care îl luăm de la apariția primelor simptome. Spirulina, o algă albastră-verzuie are efecte spectaculoase. Preparatele pe bază de spirulină, zinc și acerola sub formă de pudră posedă proprietăți anti-inflamatorii și un potențial puternic antioxidant.
Sporește nivelul de Vitamina D
Cercetătorii au descoperit că la persoanele a căror nivel de Vitamina D este mai scăzut, riscurile de a răci sunt mai ridicate.
Cercetătorii recomandă o doză de 200UI pe zi la adulții sub 50 de ani și de 400 UI la adulții peste 50 de ani.
Consumă alimente bogate în Vitamina B12
Probabil ai auzit și tu că injecțiile cu Vitamina B12 stimulează imunitatea. Însă, persoanele care au o alimentație echilibrată și sănătoasă absorb vitamina B12 în cantități suficiente. Vitamina B12 se regăsește în special în produsele alimentare de origine animală.
Iată câteva alimente bogate în această vitamină: ficat de vită sau de oaie, somon, carne de vită, gălbenuș de ou.