Ce riscuri prezintă pâinea asupra sănătății noastre?
Albă, integrală, cu cereale, pentru sandwich…pâinea se invită pe mesele noastre sub 1001 forme. Însă ce riscuri prezintă pâinea asupra sănătății noastre? Poate aceasta lupta împotriva anumitor afecțiuni? Răspunsul în cele ce urmează…
Pâinea nu îngrașă
Cu toate că este acuzată de unele persoane că îngrașă, pâinea nu merită această reputație negativă. Toate studiile efectuate demonstrează că persoanele care consumă pâine și/sau feculenți la fiecare masă sunt mai slabi decât cei care nu fac acest lucru. Datorită glucidelor sale complexe, pâinea permite evitarea hipoglicemiei și conferă rapid senzația de sațietate. Dacă conține fibre cum este cazul pâinii integrale, aceasta favorizează o digestie lentă. Totul depinde de alimentele cu care o combinăm.
Pâinea poate regla tranzitul intestinal
Tranzitul tău intestinal nu este prea bun în ultima perioadă? Consumă pâine! Persoanele care suferă de patologii digestive precum constipație, colopatie funcțională sau diverticuloză ar trebui să consume pâine mai des, cu condiția ca aceasta să fie bogată în fibre. Fibrele prezente în pâine sunt insolubile, drept urmare fermentează mai puțin în sistemul digestiv. Pâinea integrală rămâne cea mai potrivită pâine pentru reglarea problemelor cu tranzitul.
Retenție de apă, hipertensiune: limitează consumul de pâine
Contrar ideilor preconcepute, consumul de pâine nu este responsabil de apariția unor boli. Cu toate acestea, s-ar putea ca pâinea să nu fie recomandată unor persoane. De exemplu, persoanele care suferă de retenție de apă, de hipertensiune arterială sau de patologii renale ar trebui să limiteze consumul de pâine deoarece aceasta este bogată în sodiu. Acestea ar trebui să își îndrepte atenția spre pâinea fără sare.
Pâinea, indispensabilă pentru creier și mușchi
La micul-dejun, cea mai importantă masă a zilei, este important să consumăm glucide complexe. De ce? Deoarece glucidele sunt indispensabile bunei funcționări a creierului și mușchilor noștri. Acestea sunt digerate în molecule de glucoză, veritabil carburant al organismului. Acestea sunt stocate și în ficat și mușchi sub formă de glicogen pentru a constitui rezerve pentru ziua ce stă să înceapă. Astfel, pentru o energie de durată, nu neglija aceste glucide.
Pâinea conține vitamine
Pâinea conține vitaminele E, B și P, vitamine cu un rol important în prevenirea procesului de îmbătrânire. Pâinea mai conține potasiu, fier, zinc și fosfor, elemente de care organismul nostru are mare nevoie în momentul în care ne dorim să slăbim puțin.
Îți recomandăm să îți prepari singură pâinea. Dacă acest lucru nu este posibil, citește cu mare atenție eticheta.