Să nu crezi chiar tot ce citești pe etichetele alimentelor
Atunci când vrei să faci cumpărături, este foarte important să știi cum să citești etichetele. Trebuie să știi cum să le descifrezi cât mai bine pentru a nu cădea în capcanele întinse de campaniile de marketing sau de cei in domeniul industriei. Noi îți spunem cum să decodezi cât mai bine etichetele, la ce informații să fii atent și cum să te informezi pentru a nu fi tras pe sfoară.
Atenție la zaharuri
Este de ajuns să citești etichetele produselor de patiserie sau al deserturilor pentru a repera zahărul, mai ales poziția sa în ordinea ingredientelor care indică în ce proporție este utilizat. Și chiar dacă este pe locul doi sau trei după făină, asta nu înseamnă neapărat că produsul conține puțin zahăr.
Trebuie să ții cont de faptul că zahărul poate purta mai multe nume – sirop de glucoză, zaharoză, miere, dextroză de grâu, etc. Și că toate aceste zaharuri diferite pot să fie adăugate unui singur produs. Și dacă aduni totul, zahărul devine astfel ingredientul numărul 1 din produse. Siropul de glucoză, mai nociv decât tradiționala zaharoză este foarte repede asimilat. Deci trebuie să studiezi lista completă a ingredientelor și să reperezi forma de zahăr care este folosită. Și încearcă să preferi un zahăr cât mai natural cu putință.
Reperează aditivii și conservanții
Aditivii pot să aibă efecte nocive asupra sănătății. Uneori sunt prezenți doar sub forma unor numere și este mai greu să îi recunoști.
Aditivii sunt inofensivi dacă sunt de origine naturală, dar coloranții artificiali, edulcoranții și conservanții nu.
Trebuie să știi ce materii grase să privilegiezi
Poate că eviți untul și alte materii grase și privilegiezi produsele care conțin uleiuri vegetale. Crezi că faci bine? Trebuie să fii atent în acest caz la tipurile de grăsimi utilizate în fabricarea produselor. Cel mai bine ar fi să privilegiezi produsele care conțin uleiuri bogate în acizi grași benefici cum ar fi cel de măsline și cele de rapiță sau cele care menționează pe etichetă unt pur. Unele grăsimi vegetale mai ales cele care sunt parțial hidrogenate conțin acizi grași saturați care pot astupa arterele.
Prezența laptelui egal bogat în calciu?
În ciuda mesajului transmis de unele produse care asigură bogăția lor în calciu, dacă vei citi bine eticheta unor produse, vei vedea că acestea conțin un nivel slab de lapte praf. Restul ingredientelor – făină, zahăr, materii grase cel mai adesea de proastă calitate, dar și gelifianți care vin cu o textură mai onctuoasă și mai cremoasă. Pentru un mai bun aport de calciu ar fi bine să apelezi la produsele cu lapte integral pe care să le consumi cu un fruct sau de câțiva biscuiți eventual.
Trebuie să verifici și procentul de fructe
Chiar dacă unele produse conțin 50% sau peste, aceasta este cantitatea folosită de la început. La sosire mai rămâne foarte puțin.
Deci nu te lăsa păcălit, deoarece nu îți vor asigura cantitatea necesară de fibre și de fructe pe care trebuie să o consumi în fiecare zi.