Ai grijă de oasele tale
Atunci când suntem tineri, nu prea ne îngrijorăm cu privire la viitoarele boli. Grijile noastre sunt foarte mici. Dar unele dintre ele pot să apară mai târziu. De exemplu osteoporoza. O boală care a devenit o rivală de temut care trebuie deci să fie tratată cu anticipație.
Pentru asta există diferite maniere ușoare și variate de a păstra o bună sănătate a oaselor. Iată deci care sunt cele câteva modalități practice de a păstra oasele sănătoase sau de a întări structura osoasă. Profită de ele.
De-a lungul anilor s-a tot recomandat să se consume calciu și derivatele sale pentru a beneficia de dozele necesare de calciu. Dar cum rămâne cu persoanele care sunt intolerante la lactoză?
Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este cauzată de o reducere a masei osoase care produce o fragilizare a oaselor. Femeile sunt mai predispuse la osteoporoză mai ales după menopauză.
Pentru a evita fragilizarea oaselor, este important să consumi în mod regulat alimente care conțin vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru conservarea masei osoase. Pentru un adult este important să se consume în fiecare zi, alături de pește, carne, ouă sau produse lactate.
Calciul
Este primordial pentru a evita osteoporoza și fracturile. Acest nutrient se află mai ales în produsele lactate și derivatele sale. În plus, vitamina D este și ea indispensabilă pentru o bună distribuție a calciului în oase și în sânge. Este o vitamină care se poate găsi în uleiul de ficat de cod, gălbenușul și oul.
Fosfor
Trebuie să adaugi și regimului tău alimentar alimente care vin cu cantități exacte de fosfor, dat fiind faptul că acest mineral este indispensabil pentru formarea oaselor. Se poate consuma din alimentele următoare – produse lactate, pești, fructe uscate sau cereale.
Fluorul
Este un element care permite și el duritatea și stabilitatea matricei minerale a structurii osoase. Se poate găsi în următoarele alimente – apă, pește, ceai negru și fructe de mare. Siliciul face și el parte din marea listă a compușilor indispensabili pentru întărirea oaselor. Se poate extrage din apa minerală, din cafea, din drojdia de bere dar și din alimentele bogate în fibre.
Alte sfaturi
- evită proastele poziții ale trunchiului și mișcările rotative bruște.
- redu folosirea tocurilor deoarece corpul trebuie să aibă o poziție flexibilă și stabilă pentru a se evita uzarea oaselor.
- evită scaunele și pernele mult prea moi deoarece trebuie să ai o poziție dreaptă.
O alimentație potrivită nu este deci de ajuns, ai nevoie și de o bună postură, o activitate fizică regulată și de consumul de produse lactate.