Cele mai bune alimente antibacteriene

 

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice

Cele mai bune alimente antibacteriene Alimentele antibacteriene sunt produse naturale având proprietăți antibiotice care ajută la combaterea infecțiilor și la menținerea bacteriilor bune din organism.

 Aceste alimente antibacteriene nu înlocuiesc sfaturile competente ale unui medic, însă pot completa cu succes un tratament sau pot fi folosite în mod preventiv pentru a menține un sistem imunitar puternic.

        Care sunt cele mai puternice alimente antibacteriene?

Mierea

 Mierea a fost considerată și apreciată încă din vremuri străvechi ca fiind unul dintre cele mai bune remedii vindecătoare ale rănilor și infecțiilor și are proprietăți curative foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și  antifungice, făcând-o extrem de eficientă pentru întărirea sistemului imunitar și ameliorarea multor probleme de sănătate.

 Mierea se poate folosi pentru combaterea infecțiilor în cazul rănilor și tăieturilor. În unele cazuri, mierea este foarte eficientă pentru tratarea infecțiilor gâtului. Mierea conține o proteină care îi conferă proprietăți antibacteriene și o enzimă care ajută la eliminarea bacteriilor.

Usturoiul

 Usturoiul conține peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active, precum şi vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime și este o sursă bună de seleniu și minerale. Usturoiul este foarte eficient folosit crud pentru a elibera alicina, care este principalul component activ al usturoiului având un puternic efect antibiotic. Cercetătorii care au studiat acest aspect, au afirmat că 1 mg de alicină are puterea a 15 unități standard de penicilină. Usturoiul poate fi folosit pentru tratarea infecțiilor gâtului și intestinale și pentru cicatrizarea tăieturilor.

Varza

 Varza, foarte bogată în fitonutrienți, oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, incluzând efectele sale antiinflamatorii și protecția pe care o oferă tractului digestiv și sistemului cardiovascular. Terapeutic, se folosește sub formă de suc, eventual cu adaos de suc de morcovi, ajutând la prevenirea infecțiilor și la detoxifierea organismului. Fiind o sursă bogată de vitamina C, varza contribuie la prevenirea și tratarea multor boli, precum scorbutul (deficiența de vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripa și răcelile, etc. Totodată, varza ajuta la vindecarea rănilor și a țesuturilor lezate, reglează funcționarea sistemului nervos și reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer.

Ghimbirul

 Ghimbirul este foarte folosit pentru uz medicinal, în principal pentru a ameliora durerile de stomac, greața provocată de mișcare și indigestiile. Însă ghimbirul este de asemenea un stimulent natural al sistemului imunitar și are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice datorită compușilor săi fenolici bioactivi. Consumul frecvent al ghimbirului ajută la prevenirea infecțiilor pulmonare și digestive. Ghimbirul poate fi folosit crud sau sub formă de pulbere sau ceai.

Lămâia

 Lămâia este un aliment având efecte puternice antibacteriene. Vitamina C conținută de lămâie stimulează producția de anticorpi din sânge care atacă microorganismele invadatoare. S-a dovedit ca persoanele care consumă zilnic o lămâie sau sucul acesteia se îmbolnăvesc mai rar, iar gripa și răceala le ocolesc.

 Lămâia este folosită pentru tratarea infecțiilor gâtului. Poate fi consumată crudă sau se poate folosi sub formă de suc proaspăt amestecat cu miere. Gargara cu un amestec de miere și lămâie este foarte eficientă pentru ameliorarea infecțiilor din gât.

Merișoarele

 Sucul de merișoare se folosește în tratarea infecțiilor tractului urinar. Infecțiile urinare sunt extrem de frecvente la femei, iar odată ce apar au tendința să fie recurente. Într-un studiu medical efectuat asupra efectelor merișoarelor în prevenirea infecțiilor tractului urinar, s-a demonstrat că femeile care au consumat frecvent produse cu merișor au prezentat un risc de 2 ori mai mic de a dezvolta simptomele acestui tip de infecție. Consumate sub formă de suc sau de tablete, merișoarele și-au dovedit eficiența în asigurarea unui tract urinar sănătos. Dacă se folosește suc de merișoare, este preferabil să se folosească un suc care să fie pur și să nu conțină zahăr sau alte adaosuri. Consumarea periodică a sucului de merișoare previne aceste infecții, iar consumul său în cazul în care infecția urinară s-a declanșat deja, acesta ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor.

Vitamina C

 Vitamina C, supranumită și campioana sănătății, ajută la combaterea infecțiilor, întărind totodată sistemul imunitar. Consumul alimentelor bogate în vitamina C este o bună strategie pentru a preveni răcelile și infecțiile respiratorii și urinare. Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt următoarele:

 - Legume: Pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de Bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă.

 - Fructe: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

Oregano

 Recomandat în special pentru combaterea acneei și a altor infecții ale pielii, folosirea uleiului esențial de oregano este o bună strategie preventivă. Oregano conține beta-cariofilină (E-BCP), o substanță care inhibă inflamația din organism și care este de asemenea benefică pentru tratarea bolilor precum osteoporoza și arterioscleroza, precum și a sindromului metabolic. Dacă suferiți de gripă sau răceală, uleiul de oregano vă poate fi de un real folos. În general, cu cât este mai ridicată concentrația de carvacol, cu atât uleiul va fi mai eficient. Trebuie să aveți în vedere faptul că oregano crește producerea transpirației ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozități din plămâni.

Scorțișoara

 Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Scorțișoara ajută la înlăturarea frisoanelor, iar combinată cu miere, scorțișoara este un remediu prețios in lupta cu răceala și gripa. Uleiul esențial de scortișoară are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenți la antibiotice. Uleiul de scortișoară este recomandat pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi a gripei. O picătură din ulei de scortișoară, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid.

Menta

 Un studiu medical efectuat recent a arătat că uleiul esențial de mentă este eficient în combaterea a 22 de tipuri diferite de bacterii. De fapt, multe produse pentru igiena dentară conțin mentă pentru a anihila bacteriile care produc respirația urât mirositoare. Menta se mai poate folosi atât sub formă de pulbere cât și sub formă de ulei.

 Acestea sunt doar câteva exemple de alimente care au proprietăți antibacteriene. Înainte de a le include în dietă, aveți în vedere să fiți alergic la acestea sau că nu interacționează negativ cu vreun tratament medical pe care îl urmați.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...