7 motive pentru a consuma morcovi

 

Morcovi pentru o sănătate mai bună

7 motive pentru a consuma morcovi Morcovul este una dintre legumele cele mai utilizate în toate bucătăriile lumii. Este originar din Asia Centrală, însă în prezent este cultivat în aproape toate țările.

 Gustul său delicios și versatilitatea sa l-au transformat în ingredientul sutelor de rețete din toate categoriile, dar este și un compus activ în multe produse de frumusețe. Știați de exemplu că morcovul și în special uleiul de morcov folosit în cosmetică este un aliat perfect pentru a evita îmbătrânirea prematură a pielii?

 În plus, s-a dovedit prin intermediul a numeroase studii că morcovul are o valoare nutrițională deosebită. Una dintre principalele sale proprietăți este conținutul său bogat de vitamina A, dar conține și mulți alți compuși sănătoși care aduc multiple beneficii.

 

Proprietățile nutriționale ale morcovilor

 Având un gust unic și savuros care se combină foarte bine și cu alte alimente, morcovii sunt una din legumele care se pot consuma fără probleme.

 Unul din motivele pentru care morcovii sunt perfecți pentru o alimentație echilibrată este datorită faptului că aceștia conțin puține calorii, sodiu și carbohidrați. Se estimează că o porție medie de morcovi cruzi aduce doar 50 de calorii.

 Morcovii nu conțin colesterol și nici grăsimi saturate, ceea ce îi recomandă ca gustarea ideală pentru persoanele care se confruntă cu probleme cardiovasculare.

 O jumătate de cană de morcovi cruzi furnizează de patru ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de vitamina A și în plus, conține cantități semnificative de fibre (necesare pentru un bun tranzit intestinal și prevenirea problemelor digestive), vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, mangan, fier, potasiu și cupru. Tocmai de aceea morcovii sunt considerați o adevărată comoară pentru sănătatea noastră.

    

         7 motive pentru a consuma morcovi zilnic:

 

1. Morcovii sunt un remediu anticancer

 Datorită conținutului lor bogat de compuși antioxidanți, morcovii contribuie la stoparea acțiunii radicalilor liberi care dăunează celulelor și care sunt asociați cu dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

2. Morcovii previn îmbătrânirea prematură

 Datorită concentrațiilor ridicate de betacaroten, această substanță care se transformă în vitamina A în organism, poate contribui la prevenirea îmbătrânirii premature a organelor interne și a pielii.

3. Morcovii au efecte diuretice

 Efectul diuretic al morcovilor îi recomandă ca remediul perfect pentru curățarea rinichilor, prevenirea retenției de lichide și ajută la dizolvarea periculoșilor calculi renali.  Consumați suc de morcovi simplu sau în combinație cu alte legume (sfeclă roșie, țelină sau varză) sau cu suc de mere.

4. Morcovii îmbunătățesc sănătatea vizuală

 Se știe că pentru o bună sănătate vizuală este foarte important să-i oferim organismului o cantitate zilnică de vitamina A. Fiind atât de bogat în acest nutrient, morcovul este un aliat esențial pentru vederea sănătoasă și îngrijirea ochilor.

5. Morcovii previn problemele cardiovasculare

 Deoarece nu conțin mult sodiu, dar sunt bogați în apă, vitamine și minerale, morcovii contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rău și previn accidentele cerebrovasculare și atacurile cardiace.

6. Morcovii ajută la pierderea în greutate

 Antioxidanții, vitaminele, fibrele și mineralele pe care le conțin morcovii sunt ideale pentru alimentația acelor persoane care doresc să piardă în greutate fără însă a urma diete stricte.

 Totuși, morcovii nu sunt un aliment miraculos, iar efectele lor se observă doar atunci când consumul lor este însoțit de o dietă sănătoasă și o rutină regulată de exerciții fizice.

7. Morcovii mențin frumusețea pielii

 Compușii antioxidanți și cicatrizanți pe care îi conțin morcovii sunt extraordinari pentru menținerea unei bune sănătăți a pielii, atât la nivel intern, cât și ca uz extern. De asemenea, beta-carotenii din compoziția morcovilor  stimulează producția de melanină, care contribuie la menținerea strălucirii pielii. Datorită conținutului său bogat în vitamina A, uleiul de morcovii previne uscarea pielii și apariția ridurilor.

 

  Cum se prepară remedii cu morcovi?

 Morcovii se pot consuma atât cruzi sau gătiți, însă prima opțiune, aceea de a-i consuma cruzi este cea mai recomandată deoarece astfel se păstrează toți nutrienții.

 Pentru a profita de beneficiile lor, morcovii pot fi de asemenea incluși în rețete precum:

 - Salate

 - Sucuri

 - Creme

 - Supe

 - Tocănițe

 - Umpluturi

 - Deserturi

 

Piure de morcovi

 Morcovii se pot găti la aburi iar apoi se amestecă cu alte ingrediente pentru a obține un piure. Acesta se poate consuma la prânz sau la cină, dar poate fi utilizat de asemenea pentru a prepara o mască hrănitoare pentru piele.

 În acest caz, se va curăța bine tenul și apoi se va aplica un strat uniform de pastă de morcovi amestecată cu puțină miere și se va lăsa să acționeze timp de 15 minute înainte de a o îndepărta cu apă călduță.

 

Sucul de morcovi

 Una dintre modalitățile cele mai recomandate de consum este sucul de morcov proaspăt preparat, care păstrează intactă toată gama de vitamine şi săruri minerale pe care această legumă le conține. Astfel, în cura cu suc de morcovi, se pot bea 200 ml de suc zilnic, dimineața, înainte de masă, timp de trei săptămâni, cu pauză de o săptămână.

 Sucul de morcovi stimulează pofta de mâncare, contribuie la cicatrizarea formațiunilor ulceroase gastro-intestinale, previne dezvoltarea tumorilor și are un aport important în menținerea structurii dinților. Pentru mineralizarea organismului, creșterea imunității și a rezistenței la infecții este indicat consumul a 100-300 ml de suc pe zi, de preferat dimineața pe stomacul gol.

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...