Beneficiile morcovului
Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, atât din punct de vedere gustativ, cât și din punct de vedere nutrițional. Beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase, în special datorită conținutului bogat de carotenoide, dar și a conținutului de antioxidanți.
Principalele proprietăți ale morcovului sunt:
- morcovul are un aport important de beta-caroten;
- morcovul este un fluidifiant biliar;
- morcovul are o acțiune anti-anemică;
- morcovul este regenerant și detoxifiant;
- morcovul are o acțiune reglatoare și cicatrizantă asupra intestinului;
- deoarece nevoile de vitamine sunt foarte crescute în perioada sarcinii, consumul de morcovi este foarte recomandat;
- morcovul are beneficii importante asupra vederii nocturne;
- morcovul este recomandat persoanelor cu un nivel de colesterol ridicat;
- morcovul ajută la eliminarea acidului uric din organism și este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei;
Antioxidanții conținuți de morcovi fac din această legumă una foarte bună pentru a trata unele tipuri de cancer. Este ideal și pentru a preveni unele boli cardiovasculare.
Morcovul nu este un simplu precursor al Vitaminei A, ci morcovul are o mulțime de alte roluri organice. În primul rând, morcovul permite sinteza vitaminei A, care, împreună cu vitamina D este cea care intervine în creșterea și fixarea minerală.
Morcovul este foarte bogat în vitamine
Pe lângă faptul că este foarte bun la gust, morcovul este aliment natural, adică un aliment medicament. Are un nivel ridicat de vitamine și minerale precum potasiu, calciu și magneziu. Pe lângă vitamina C, acesta mai conține și vitamine din grupa B cu proprietăți calmante și regenerante.
Morcovul reglează activitățile ficatului
La nivel hepatic, morcovul acționează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activităților ficatului. Morcovul este și cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care reglează tranzitul intestinal, cel care are o acțiune de dezinfectare și de cicatrizare a mucoasei.
Morcovul este un laxativ moderat
Morcovul este în același timp laxativ, un laxativ moderat însă poate să reducă și diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a reține apa, de aici și acțiunea sa de a combate diareea.
Morcovul, un excelent vermifug
Morcovul este și un excelent vermifug și dacă încă problema mai persistă se poate folosi drept adjuvant pentru un tratament mai complex. Mai are și o acțiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează și pe care o cicatrizează.
Pentru toate aceste motive se recomandă să se consume morcovi și suc de morcovi cât mai des cu putință.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca