Depresia – cu ce putem ajuta persoana afectată?
Depresia nu mai este demult un simplu moft, un mod de a atrage atenția asupra noastră, o stare trecătoare, o tristețe inexplicabilă. Depresia este boala secolului în care trăim. Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de depresie, din varii motive. De la cei mai mici până la adulți copleșiți de problemele cotidiene și bătrâni singuri, în pragul unor gesturi necugetate, depresia nu iartă pe nimeni. Mulți dintre cei ce nu au trecut niciodată prin această stare nu au cum să înțeleagă persoanele afectate. Așadar, dacă vă întrebați ce puteți face pentru ca persoana dragă să iasă din depresie, va oferim câteva tips-uri pentru acest lucru.
Ce este depresia?
Ca orice boală, depresia are mai multe etape și mai multe grade de evoluție. Înainte de a diagnostica problema sau de a judeca persoana care se confruntă cu o astfel de afecțiune, ar trebui să o cunoaștem foarte bine. Nu mergeți pe premiza greșită că ”are tot ce-i trebuie, nu are de ce să fie depresiv/ă”. Depresia nu ține cont de vârstă, sex sau culoarea pielii. Depresia este o boală declanșată de anumite frustrări ori nemulțumiri pe anumite planuri ale vieții și care, netratată, poate avea urmări foarte grave, până la suicid. Oamenii, acum un secol, nu știau de depresie și nu sufereau de această boală deoarece, chiar dacă mai erau supărați, triști, mâhniți, știau să se bucure de micile plăceri și fericiri pe care viața le oferă. Noi, în secolul vitezei, nu ne mai putem bucura de nimic, ci vrem din ce în ce mai mult – din ce în ce mai mulți bani, din ce în ce mai multe gadgeturi, din ce în ce mai multă iubire, etc. Atunci când nu putem obține ceea ce ne dorim, intervine frustrarea, supărarea, gândurile negative și de aici rezultă depresia. Tulburarea întregii ființe omenești, care uită ceea ce o face fericită și caută fericirea imaginară, o iluzie efemeră este practic, depresia.
Învățați să cunoașteți semnele clare ale depresiei
Depresia trebuie tratată din timp. Această boală necruțătoare afectează omul din ce în ce mai tare, afundându-l în gânduri negative. Primele semne ale depresiei constau în izolarea individului față de lume, de cei dragi, refuzul de a mai ieși, de a se distra. De asemenea, stările de spirit schimbătoare, brusca timiditate și plânsul fără motiv, sunt semne clare ale depresiei. Odată ce depistați instalarea acestei boli la o ființă dragă, luați măsuri urgente.
Oferiți-i înțelegere, sprijin și afecțiune
Persoana dragă care se confruntă cu depresia trebuie înțeleasă. Nu vă grăbiți să judecați motivele ce au dus la această afecțiune. Chiar dacă un om pare a avea totul sau mult mai mult decât dumneavoastră, cu siguranță că ceva în viața lui lipsește cu desăvârșire. Căutați motivul sau motivele depresiei, ceea ce a declanșat această nemiloasă boală, și încercați să înțelegeți ceea ce persoana respectivă încearcă să vă transmită. Oferiți-i sprijin și afecțiune și nu îi spuneți pur și simplu să ”se adune” sau ”ce îți lipsește ție? ”. Empatizați cu persoana depresivă, dar nu vă lăsați și dumneavoastră pradă acestei boli, chiar dacă este vorba de cineva foarte apropiat.
Implicați persoana depresivă în activități plăcute
O ieșire în oraș cu prietenii, o plimbare prin parc, o călătorie lungă cu mașina, un picnic, o vizită la o mănăstire, o vizită la grădina zoologică sau la circ, o seară în club, un concert, orice fel de ieșire îi poate face bine persoanei depresive. Încercați să nu aduceți discuția despre problemele cu care se confruntă sau care au dus la depresia persoanei dragi, ci petreceți-vă timpul într-un mod cât mai plăcut, pentru ca aceasta să uite, chiar și pentru câteva ore de tot ceea ce este negativ în viața ei.
Consultul de specialitate, ultima șansă
Chiar dacă pare dificil de acceptat și dacă depresivul ori depresiva se împotrivește în totalitate, un consult de specialitate este neapărat necesar, mai ales când se ajunge la gânduri de suicid. Specialistul va face un consult de specialitate, va oferi sfaturi extrem de folositoare, și va recomanda tratament medicamentos în ultimă fază.