Cum să scapi de oboseală?
Dacă vă treziți în fiecare dimineață obosit, simțind că nu mai faceți față încă unei zile plină de provocări și sperați doar să se încheie cât mai repede ziua ca să ajungeți înapoi acasă unde vă puteți odihni; dacă nici un remediu nu dă roade, nici măcar medicamentele naturiste sau stimulatoare, dacă gimnastica de dimineață este mai degrabă o corvoadă la care ați renunțat de mult timp, este cazul să faceți ceva în privința oboselii cronice de care suferiți.
Adevărata oboseală este de fapt efectul unor exerciții fizice intense, de durată, a muncii fizice grele, a muncii intelectuale intense, sau al unei boli și se poate vindeca numai prin odihnă, tratament îndelungat și de asemenea schimbarea unor obiceiuri simple de zi cu zi. În general, oboseala cronică se datorează sentimentelor distructive precum plictiseala, grija, sentimentul de vinovăție sau ură, mult mai greu de vindecat.
Metode de recăpătare a vitalității zilnice
Calitatea somnului este mult mai importantă decât cantitatea acestuia. Așadar, decât să dormiți mult, dar prost din punct de vedere calitativ, chiar și o oră de somn după-amiaza, dacă aveți posibilitatea, poate face minuni. Așadar, încercați să vă perfecționați ceasul biologic potrivind ceasul deșteptător la aceeași oră în fiecare dimineață. Evitați stimulentele precum alcoolul, ceaiul sau cafeaua consumate târziu, ori chiar ciocolata. Încercați în schimb să beți o cană cu lapte, cu ceai de mușețel, cu ceai de tei îndulcit cu miere. Ascultați o melodie relaxantă, citiți o carte ușoară. Mâncați salată verde pentru că aceasta are efecte soporifice. De asemenea, lipsa de exercițiu și de activitate zilnică, plus lipsa de aer curat, produce oboseală. Începeți cu plimbări scurte și continuați cu plimbări mai lungi, împreună cu prietenii, în parc, în loc să stați la o terasă să serviți o băutură ori o cafea. Mergeți cu bicicleta, jucați golf, tenis, volei, săriți coarda, mergeți cu cel mic în parc, orice vă poate înviora întregul organism.
Mergeți la medic
Sunt și câteva analize necesare pentru a vă convinge că oboseala aceasta nu are legătură cu starea dvs. de sănătate. Așadar, dacă vă simțiți epuizat, mergeți la doctor pentru a vă recomanda un set de analize care vă va asigura că nu suferiți de anemie, probleme cu tiroida ori cu inima sau chiar o encefalomielită mialgică. Mulți doctori presupun că un pacient mereu obosit are probleme de sănătate ori suferă de o depresie nervoasă și îi prescriu un set de analize și chiar antidepresive și medicamente cu efect somnifer. Dar aceste medicamente pot face mai mult rău și pot afecta capacitatea organismului de a absorbi substanțele nutritive vitale, de aceea trebuie evitate, pe cât posibil. Oamenii obosiți sunt adesea tensionați deoarece mușchii lor se tensionează pe parcursul zilei pentru a combate oboseala. Așadar, un masaj făcut de un coleg binevoitor la muncă ori de un membru al familiei poate face minuni. Mușchii spatelui și ai gâtului trebuie stimulați cu mișcări mari, largi, ușoare, ritmice, și apoi trebuie stimulați și mușchii brațelor și ai umerilor.
Pauzele scurte și dese, cheia marilor succese
Pauzele scurte între activități sunt chiar foarte binevenite. O pauză pentru a bea un pahar cu apă, o pauză de cinci minute pentru a ieși la aer curat pe balcon sau pentru a mânca un măr, ori pentru a purta o conversație plăcută, sunt o adevărată binecuvântare pe parcursul zilei. Și dacă puteți schimba activitatea pe care o faceți la câteva ore, ar fi ideal, deoarece monotonia și plictiseala dau naștere la oboseală. Mai mult decât atât, evitați în pauze și nu numai atunci, să vizionați ceva la TV cu sonorul dat foarte tare, ori o melodie pe calculator la un nivel foarte ridicat de sunet. Zgomotul, sunetele înalte, toate pot produce oboseală și chiar frustrare.
Alimentația și ambianța
Totul ar trebui să se îmbine perfect în ceea ce privește stilul nostru de viață, fără excese ori mari lipsuri. Dar de multe ori nu se poate obține acest lucru. Așadar, evitați pe cât posibil căldura excesivă în încăperi, ori vara, evitați să stați în soare foarte mult timp. Căldura nu va face altceva decât să vă moleșească și să vă dea o senzație de oboseală. În zilele toride, consumați puțin mai multă sare pentru a reține mai bine apa în corp și acoperiți-vă capul când ieșiți afară. Dacă mai este vorba și de un surplus de greutate cauzat de alimentație, atunci totul trebuie rezolvat cu răbdare. Mâncați mai multe salate, fructe, legume, renunțați la pâine, căutați alimente bogate în cereale, în fibre, care vă satură și vă mențin sătui. Beți foarte multă apă și evitați pe cât posibil cafeaua, cofeina din ceai, ciocolata și cola, ce împiedică absorbția de fier din organism. Asigurați-vă că alimentația dvs. este bogată în magneziu, potasiu, minerale implicate în alimentarea cu energie a organismului și în buna funcționare a mușchilor. O carență de zinc poate de asemenea produce oboseală excesivă. Asigurați-vă un supliment de vitamine zilnic, care să conțină complexul de vitamina B, vitamina A, E și Vitamina C.
Vitamina C, îndeosebi, combate stresul, luptă împotriva infecțiilor și ajută organismul să absoarbă fierul.