Regim fără gluten?
A mânca fără gluten pentru unii este o modă în timp ce pentru alții este o reală necesitate. Este și cazul persoanelor care suferă de boala celiacă, total intolerante la gluten. În cazul lor, chiar și șunca albă este interzisă deoarece conține dextroză din grâu. Din ce în ce mai multe studii tind să dovedească că glutenul folosit în industria alimentară nu este deloc benefic sănătății.
Ce este glutenul?
Glutenul reprezintă o proteină lipicioasă existentă în cereale precum grâul, orzul sau secara. Deoarece grâul este transformat, modificat genetic – drept consecință și proteina sa – corpul uman are tendința să digere din ce în ce mai prost această proteină.
Rezultat: ne umflăm sau dacă suntem și mai sensibili putem suferi de migrene, diaree sau inflamații. Am alcătuit azi o listă a alimentelor fără gluten pe care le puteți consuma fără probleme.
Carnea
Carnea, roșie sau albă, nu conține gluten. Cu condiția să o prepari fără să adaugi făină în sos, pesmet sau sos industrial.
Zahărul
Chiar dacă nu este neapărat aliatul tău din punct de vedere nutrițional, zahărul este un aliment ce nu conține gluten. Alege-l pe cel brun, nerafinat datorită indexului său glicemic scăzut. Cel mai bun zahăr rămâne zahărul de cocos însă acesta este destul de scump.
Orezul
Orezul și derivații săi constituie alimentul fără gluten prin excelență. Sățios, sănătos și ieftin, orezul se poate găti într-o mulțime de feluri.
Peștele
La aburi, la cuptor sau la tigaie însă nu afumat (în mediul industrial este afumat cu produse nerecomandate) sau pane, peștele este recomandat persoanelor intolerante la gluten.
Ouăle
Prin anii 70, ni se recomanda limitarea drastică a consumului de ouă din cauza albuminei și a colesterolului. Azi, nutriționiștii ne recomandă să consumăm cel puțin șase ouă pe săptămână.
Cartofii
Chiar dacă conțin amidon, cartofii nu conțin gluten (s-ar putea ca derivații acestora să conțină gluten precum specialitățile de cartofi prăjiți congelați). De aceea, gătește-i acasă.
Fructele de mare
Excelente pentru sănătate, fructele de mare și crustaceele nu conțin gluten. În plus, acestea au un conținut caloric extrem de scăzut și un aport de oligomente extrem de ridicat.
Avocado
Avocado vine cu o multitudine de beneficii. Aliment alcalinizant, acesta favorizează colesterolul bun datorită lipidelor de calitate conținute și datorită conținutului scăzut de lipide. Printre altele, avocado este extrem de digestiv.
Legumele
Nici legumele nu conțin gluten. Bogate în fibre, legumele prezintă un număr mare de avantaje nutritive și pot fi consumate în cadrul oricărui regim alimentar. Trebuie să fii atentă să nu le gătești cu alte alimente ce conțin gluten precum făina de grâu.
Ciupercile
Cu un conținut extrem de scăzut de calorii, sățioase, ciupercile se pot degusta atât crude cât și gătite. Cu un indice glicemic scăzut, un aport de vitamine extrem de interesant (un conținut ridicat de vitaminele B3 și B5, destul de greu de găsit în alte alimente), ciupercile conțin și fosfor, cupru și seleniu.
Amarantul
Amarantul este o plantă asemănătoare unei cereale a cărei semințe sunt folosite în bucătărie. Se poate consuma gătindu-i semințele sau amestecată cu alte ingrediente sub formă de făină. Este bogată în magneziu și în fier și este adesea confundată cu quinoa. Se pot consuma și frunzele de amarant, ca și la spanac.
Laptele vegetal
Laptele de soia, de migdale, de cocos, de quinoa sau de orez nu conține gluten. Drept urmare, se poate folosi la un sos, la un iaurt, la aluatul pentru clătite, la milk-shake sau pur și simplu la micul dejun.
Lintea
Leguminoasele câștigă din ce în ce mai mult teren. Lintea conține fier, mult mai mult decât spanacul, proteine, fibre și glucide complexe.