Menopauză - nutrienții care au grijă de metabolismul tău
La menopauză, metabolismul este mai încetinit, lucru care duce și la o creștere în greutate. Din fericire însă se poate evita acest lucru deoarece unii nutrienți, alături de practica unei activități fizice te pot ajuta să îți trezești metabolismul.
Zincul
Chiar și cu un regim alimentar sănătos îți pot lipsi unii nutrienți esențiali. Este cel mai adesea și cazul zincului deoarece fierul, calciul, dar și fosforul pot frâna absorbția lui. Zincul este însă cel mai important mineral pentru sistemul imunitar deoarece fără el nu se pot multiplica eficient celulele nici nu se pot sintetiza așa cum trebuie proteinele. Este un mineral indispensabil și pentru buna funcționare a tiroidei care contribuie la buna funcționare a metabolismului.
Un aport zilnic necesar pentru femei este de 8 mg. Se poate regăsi în stridii, în carnea roșie slabă în ficat, în carnea de curcan, în leguminoase dar și în germenii de grâu și cerealele integrale.
Seleniul
La fel ca și zincul și seleniul intervine în buna funcționare a hormonului tiroidian, participând și la lupta contra radicalilor liberi. Prezent în stare naturală în sol, seleniul se află în lanțul alimentar prin intermediul vegetalelor în care se acumulează – legumele cu frunze sau al animalelor care îl consumă.
Un aport zilnic necesar în medie ar trebui să fie de 60 de micrograme. Nucile de Brazilia sunt campioane atunci când vine vorba despre seleniu.
Dar poți miza și pe carne, pe pește- mai ales pe ton, crustacee sau cereale.
Catechinele
Catechinele – niște polifenoli specifici sunt cele care pot modifica repartiția corporală a grăsimilor și care pot lupta contra acumulării lor la nivelul abdomenului. Un lucru perfect când ești la menopauză perioadă în care kilogramele au tendința să se acumuleze. În plus, se pare că mai pot să protejeze unii stimulatori ai organismului care măresc nevoile corpului în energie.
Sursa principală este ceaiul verde.Trebuie să bei 3, 4 cești fără zahăr între mese. Teina te va ajuta și ea să arzi caloriile chiar și atunci când te odihnești.
Acidul linoleic conjugat
Acid linoleic este fără îndoială unul din cei mai puțin cunoscuți. Face parte din grăsimile bune care se regăsesc în carne sau produsele lactate și care te ajută să îți construiești mușchii. Este un acid care permite de asemenea ameliorarea raportului între masa musculară și cea a grăsimilor.
Trebuie să absorbi măcar 3mg din acest acid pe zi. Produsele lactate, mai ales brânzeturile sunt bogate în acid linoleic.