Efectele sâcâitoare ale stresului
Un loc de muncă solicitant, un program supra-încărcat, problemele financiare, nu sunt decât câteva din cauzele stresului care ne pot afecta în viața de zi cu zi. Și dacă acest sentiment ți se pare banal, ei bine nu e chiar așa. Este destul de periculos pentru sănătate.
Există două tipuri de stres – stres grav și stres cronic. La primul se resimt efectele imediat. În acest caz corpul nostru începe să lupte pentru a contra o amenințare- accelerarea ritmului cardiac, respirație mai sacadată, greață, transpirație abundentă, etc.
Când aceste situații anxiogene se instalează corpul nostru se află într-o stare permanentă de apărare. Consecințele pot fi în acest caz dezastruoase.
Bolile cardiovasculare
În situație de stres, inima bate mai repede, presiunea arterială urcă, vasele de sânge se reduc iar arterele se întăresc. Sângele se va îngroșa pentru a se evita eventualele răni și acest lucru duce la bolile cardiovasculare și la atacurile cerebrale.
Problemele cu pielea
Stresul atacă și vasele de sânge superficiale care vor dirija sângele înspre mușchi și nu înspre piele. Epiderma nu va fi hrănită așa cum trebuie și se va înroși. Sau va îmbătrâni prematur. Pot apărea astfel urticaria sau psoriazisul.
Problemele capilare
La fel ca și în cazul pielii, afluxul sanguin nu va alimenta așa cum trebuie scalpul în perioadele de stres. Părul nu va mai crește atât de repede și va începe să cadă.
Un sistem imunitar slăbit
Din cauza stresului ești mai vulnerabil la noile infecții. Un sistem imunitar slăbit poate să cauzeze chiar și apariția unor noi alergii.
Probleme cu somnul
Stresul și somnul nu fac o casă bună împreună. Și pe lângă faptul că vei fi mai obosit, nu vei face față așa cum trebuie anxietății care se va instala încet încet.
Probleme digestive
Sistemul digestiv, ocupat să se apere de pericolele transmise de stres, va încetini și va deregla activitatea intestinala. Deci nu va mai asimila așa cum trebuie hrana. Rezultatul – balonări, arsuri, acid, ulcer, sindrom al colonului iritabil dar și indigestie, constipație sau diaree.
Luarea în greutate
Hormonul stresului trimite un semnal de foame creierului pentru că organismul are în general nevoie de hrană pentru a se apăra de agresiuni. Dar alimentele are te liniștesc nu sunt sănătoase.
Pierdere de memorie
Când cortizolul, hormonul stresului distruge celulele nervoase funcțiile cognitive vor fi afectate. Deci atunci când ești în pragul unei crize de nervi, concentrarea ș judecata sunt destul de mult afectate.