Leguma topinambur
Supranumit și anghinare de Ierusalim sau nap de pământ, topinamburul este o legumă uitată, ignorată care revine la modă și care trebuie (re) descoperită.
Topinamburul este o legumă cu o formă neregulată și de o culoare roz sau galben pal. Între rădăcina de ghimbir și cartof, este vorba de fapt despre o legumă verișoară a rădăcinii de floarea-soarelui.
Beneficiile topinamburului
Inulina, o glucidă specifică. Topinamburul are un nivel ridicat de glucide. O legumă cu un procent de 50% nu de amidon, la fel ca și cartoful, ci de inulină.
Fibrele Topinamburului , un aliat al tranzitului
Această legumă este foarte bogată în fibre, fapt ce stimulează și activitatea intestinală, accelerează tranzitul și ajută la lupta contra tendințelor de constipație.
Topinamburul - Minerale și vitamine
Aportul de minerale nu este nici el deloc de neglijat. Cu un raport sodiu/potasiu foarte scăzut are și cele mai bune proprietăți diuretice.
Vitaminele din grupele B sunt și ele bine reprezentate, utile și pentru buna funcționare neuro-musculară.
Valorile energetice ale Topinamburului
Principalul compus al topinamburului este deci inulina. Un compus care nu influențează în mod negativ glicemia persoanelor diabetice spre deosebire de amidon. Și inulina este cea care vine pentru legume cu un gust specific dulce. Față de cartof, conține mult mai puține calorii- 35 kcal față de 85.
Cum poți descoperi și cum poți aprecia topinamburul
Cu siguranță că această legumă va fi pe placul copiilor, datorită gustului său dulce și excitant pentru papilele gustative.
Poți încerca să schimbi puțin clasicul piure cu 3 sferturi topinambur și un sfert de cartofi. Va fi cu siguranță mult mai gustos. Dar și într-o supă cremă alături de crutoane. Textura sa fondantă este ideală și pentru un gratin sau pentru o salată de măcriș. Buletele prăjite sunt și foarte apreciate.
Topinamburul este ideal în salate alături de slănina la grătar. Sunt ideali alături de un strop de ulei de alune sau de oțet balsamic, de busuioc mărunțit sau de oregano.
Topinamburul se potrivește de minune cu mirodeniile
– cu un strop de ardei iute de exemplu în tajine. Savoarea sa dulce poate fi cel mai bine pusă în valoare prin intermediul unui sos acidulat cu portocală sau lămâie, presărat cu pătrunjel. Sau este ideală într-o tartă quiche alături de un dovleac.
Dacă fierbi topinamburul, acesta se poate degusta pur și simplu cu un strop de unt proaspăt sau cu puțină vinegretă. Ce regal!
Alte idei de a prepara Topinamburul
- o supă cremă de topinambur și de țelină.
- un carpaccio cu legume de iarnă, cu topinambur și cu sfeclă.
- se poate face chiar și un suc cu această legumă,ideal pentru sănătatea intestinală.
- în supă se poate reduce sub forma de piure si se poate amesteca cu lapte de soia sau cu lapte de vacă și se poate asezona și cu oregano.
- la cuptor este cel mai delicios alături de sare, piper, pătrunjel și țibuletă.
- adaugă salatelor și florile recoltat toamna.
- se poate consuma și crud ca și o ridiche. Sau răzuit alături de un sos remuladă.