Sfaturi care te pregătesc de menopauză
În timpul menopauzei, corpul unei femei trece prin tot felul de schimbări care se datorează modificărilor hormonale. Iată ce trebuie să faci să te pregătești pentru a întâmpina această perioadă cu zâmbetul pe buze, pentru ca această perioadă să treacă cât mai ușor.
Această experiență, diferită de la femeie la femeie, nu sosește brusc. Din fericire. Astfel, o bună igienă de viață este indispensabilă pentru a trece cât mai repede și mai ușor peste această perioadă delicată.
O alimentație echilibrată se impune
Femeia are responsabilitatea de a se alimenta în mod corect pentru a se pregăti și pentru a înfrunta cât mai ușor cu putință acest fenomen. O alimentație echilibrată și variată este extrem de importantă, în special în perioada de menopauză. Pe de o parte, te sfătuim să alegi cu mare atenție alimentele, să le privilegiezi pe unele în detrimentul altora. Astfel, fructele, legumele, leguminoasele, fibrele și carnea slabă (de pasăre) trebuie consumate cât mai des cu putință. Acest lucru este valabil și în cazul produselor lactate (iaurt, brânză, lapte), produse care îi conferă organismului calciul de care are mare nevoie. Uleiul de măsline și uleiul vegetal nu trebuie să lipsească din alimentația femeii aflate la pre-menopauză.
Pe de altă parte, nu te sfătuim să consumi preparate bogate în grăsimi (mezeluri, carne grasă, fripturi, patiserii, biscuiți, brioșe, prăjituri).
Evită alcoolul și fumatul
Îți recomandăm să elimini sau să diminuezi consumul de alcool (pentru a evita riscurile pierderii de calciu). De asemenea, dacă ești fumătoare, ar fi bine să renunți la acest obicei care sporește riscul apariției unor boli cardiovasculare, a cancerului și a osteoporozei.
În plus, la femeile care fumează, menopauza se declanșează mult mai repede.
Sportul este util pentru suplețea corpului și pentru forța musculară
Trebuie să faci sport de cel puțin două-trei ori pe săptămână. Cât mai multe plimbări, înot, plimbări cu bicicleta, orice mișcare este binevenită.
Alte sfaturi practice
Stresul afectează un număr mare de femei în această perioadă. Debutul menopauzei se manifestă adesea prin angoase, iritabilitate, moral scăzut. Pentru a combate stresul, îți recomandăm să eviți excitantele precum cafeaua, ceaiul sau zahărul, să faci băi calde pentru a evacua stresul, să practici exerciții de respirație profundă.
Și viața sexuală este afectată din cauza menopauzei deoarece mucoasa vaginală se usucă. De aceea, se recomandă folosirea unui lubrifiant în timpul raportului sexual.
Care sunt simptomele debutului menopauzei?
- Luarea în greutate, la nivelul abdomenului în special;
- Senzație de oboseală;
- Dureri de cap;
- Sudori nocturne;
- Dureri de cap, dureri articulare;
- Bufeuri de căldură;
- Tulburări de memorie, tulburări intestinale, infecții urinare, iritabilitate;