Alimente care ne protejează pielea de soare
Ideea unui bronz strălucitor, perfect, este pe placul oricărei femei. Însă, nu trebuie să uităm de sănătatea pielii noastre. Pe lângă protejarea ei cu tot felul de creme hidratante, creme pentru protecÈ›ie solară, există o mulÈ›ime de alimente care ne ajută să ne protejăm pielea de soare.
Pentru a ne proteja pielea, pentru a repara pagubele provocate de razele UV È™i pentru a preveni îmbătrânirea acesteia, trebuie, înainte de toate, să mizăm pe antioxidanÈ›i. Aceste molecule ce au funcÈ›ia de a elimina radicalii liberi în exces sunt repartizaÈ›i în diferite categorii alimentare.
Alimente foto-protectoare
Antioxidanții: principalii antioxidanți conferiți de alimentație sunt Vitamina C, E și A, carotenoidele, zincul și seleniul.
Unde putem găsi antioxidanții?
- Vitamina C: citrice, kiwi, căpșuni, roșii, ardei.
- Carotenoide (fructele și legumele colorate): roșii, morcovi, cartofi dulci, caise, pepene galben, fistic, spanac, varză creață.
- Vitamina A: ficat, gălbenuÈ™ de ou, peÈ™te gras, unt, brânză.
- Vitamina E: ulei vegetal, migdale, legume proaspete;
- Zinc: germeni de grâu, sardine, ficat de vită, pâine integrală;
- Seleniu: fructe de mare, pește, ciuperci, usturoi, ceapă, cereale integrale;
Alte alimente pe care trebuie să le introduci în meniu:
- peștii grași;
- uleiul de rapiță;
- fructele cu coajă;
Tot pentru pregătirea pielii pentru expunerea la soare se recomandă È™i alimentele cu un conÈ›inut bogat de Omega 6, acestea contribuind la elasticitatea pielii È™i care trebuie consumate împreună cu alimente bogate în Omega 3 precum nuci, somon sau sardine.
Care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți (foto-sesibilizante):
Unele alimente sunt foto-sensibilizante de aceea se recomandă evitarea acestora înainte de expunerea la soare:
- alimentele care conțin psoralen: țelină, pătrunjel, fenicul, mandarine, clementine;
- băuturile care conțin chinină: băuturile tonice cu gust amar gen Kinley;
- conservele și băuturile care conțin metabisulfit de sodiu (aditiv alimentar) și ciclamat (edulcorant alimentar).