Beneficiile socului asupra sănătăţii
Plin de antioxidanÅ£i, socul negru consumat sub forma de suc, ceai sau sirop, oferă numeroase beneficii – previne îmbătrânirea, îngrijeÈ™te răceala ÅŸi gripa.
Socul negru conÈ›ine flavonoizi ÅŸi antocianini care au proprietăți anti-infecÈ›ioase (tanini care luptă împotriva paraziÈ›ilor), Vitamina C ÅŸi mucilagii. Flavonoizii sunt foarte buni ÅŸi pentru întărirea sistemului imunitar.
Florile de soc
Socul negru – Sambucus Nigra face parte din farmacia populară de secole. Florile ÅŸi fructele sale au proprietăți medicinale foarte importante ÅŸi interesante. Numite ÅŸi vanilia săracului, florile acestuia sunt foarte parfumate. Florile de soc favorizează transpiraÈ›ia. Ele sunt utile în tratarea infecÈ›iilor respiratorii, a gripelor ÅŸi a congestiilor sinusurilor. Sunt extrem de eficiente ÅŸi pe post de depurativ, diuretic ÅŸi laxativ. PoÈ›i face o cură cu 3-4 ceÈ™ti de soc pe zi. Infuzia de flori uscate de soc este ideală pentru uz extern – pe post de comprese pentru îngrijirea ochilor ÅŸi sub formă de gargară pentru a trata anginele. Sucul de soc este bogat în bioflavonoizi ÅŸi proteine.
Din florile proaspete de soc si cu miere se poate prepara o limonadă delicioasă, fresh şi naturală.
Fructele de soc
Fructele de soc negru sunt foarte bogate în vitaminele A, B, C ÅŸi în antioxidanÈ›i. Unul din aceÈ™ti antioxidanÈ›i ajută la blocarea proliferării viruÈ™ilor ÅŸi a gripei printre altele. Această moleculă blochează ÅŸi efectele nefaste ale radicalilor liberi, care sunt responsabili cu îmbătrânirea ÅŸi cu apariÈ›ia unor maladii precum cancerul sau diabetul.
Infuziile de fructe de soc sunt extrem de benefice ÅŸi pentru a trata problemele nervoase, durerile de spate, pentru a reduce inflamaÈ›iile căilor urinare ÅŸi ale vezicii. În plus, antocianinii, sunt de folos în reducerea durerilor ÅŸi a febrei.
Cum se pot folosi frunzele uscate de soc negru
Dormiți pe o saltea acoperită cu o husă umplută cu frunze uscate de soc şi veți evita apariția crizelor de reumatism şi artrita. Scoarța socului negru se poate folosi şi ea pentru crizele de reumatism şi de gută.
Frunzele de soc negru se pot folosi ÅŸi pe post de cataplasme pentru a opri sângerările ÅŸi pentru a trata arsurile. Acestea sunt purgative, analgezice ÅŸi laxative. Florile sale, preparate sub formă de sirop, se folosesc în tratarea bronÈ™itelor, răcelii ÅŸi a tusei rebele ÅŸi au proprietăţi expectorante ÅŸi diaforetice. Au ÅŸi unele proprietăți antitusive, emoliente ÅŸi diuretice.
Socul negru se mai poate folosi ÅŸi pentru:
- reducerea colesterolului
- îmbunătățirea vederii
- tratarea amigdalitelor
- îmbunătăţirea sănătăţii inimii.