Leurda
Leurda se numără printre vestitorii primăverii. Leurda este o adevărată vedetă printre plantele ce apar primăvara È™i are o mulÈ›ime de întrebuințări È™i aduce numeroase beneficii corpului nostru. Leurda mai este denumită È™i usturoiul ursului, deoarece, în mod surprinzător, urÈ™ii o consumă ca È™i medicament, îndată ce îÈ™i termină sezonul de hibernare.
Leurda - generalități
Leurda este una din plantele pe care le recunoaÈ™tem extrem de uÈ™or. Leurda este o plantă de talie mică, are frunze cărnoase, are o culoare verde, puternică, intensă, È™i face flori albe, mici. Frunzele È™i tulpina sa au un miros foarte puternic de usturoi, plantă cu care se È™i înrudeÈ™te, de fapt. Leurda poate fi găsită în zona montană, în pădurile din Europa Centrală, neputând fi aclimatizată nicăieri în altă parte în lume până acum. Cercetătorii germani au denumit-o sugestiv „planta mileniului trei„ deoarece aceasta are efecte spectaculoase asupra inimii, a vaselor de sânge, asupra digestiei, a sistemului imunitar È™i cel endocrin, È™i se spune că are efecte mai puternice decât usturoiul.
Cum se consumă leurda?
Leurda se recoltează în stare proaspătă, se taie frunzele tinere cu un cuÈ›itaÈ™ în luna martie È™i aprilie, È™i se păstrează la frigider vreme de câteva zile. Se consumă sub formă de salată dintr-o mână de frunze proaspete de leurdă, care se spală bine È™i se taie mărunt. Se adaugă oÈ›et de mere, sare, ulei de măsline È™i se consumă ca atare. Pentru a urma o cură cu leurdă, este necesar să consumaÈ›i minim o salată pe zi, vreme de zece zile.
De asemenea, leurda se poate consuma È™i sub formă de suc, obÈ›inut prin stoarcerea unei mâini de frunze de leurdă tocate È™i amestecate cu un pahar cu apă cu ajutorul unui mixer electric. Sucul se consumă dimineaÈ›a pe stomacul gol, dar se poate consuma È™i seara. Un alt preparat ideal pentru a ne întări sistemul imunitar este tinctura de leurdă.
Ce tratează leurda?
Leurda tratează o serie de afecÈ›iuni printre care trombozele, deoarece are efecte fluidifiante sanguine È™i antiagregamte plachetare. AÈ™adar, se consumă suc de leurdă, dimineaÈ›a pe stomacul gol. Leurda poate È™i preveni accidentele vasculare dar È™i bolile cardiace asociate valorilor mari ale colesterolului. Leurda poate împiedica formarea trombilor È™i poate scădea tensiunea arterială, iar consumată pe termen lung, poate preveni È™i trata bolile cardiace precum ischemia, aritmia È™i tahicardia. Hipertensiunea arterială se tratează cu tinctură de leurdă, iar reumatismul poate fi prevenit dar È™i tratat cu cure repetate cu suc de leurdă. Leurda poate opri procesul natural de îmbătrânire prin consumul zilnic de salată È™i de asemenea poate înlătura efectele nocive ale fumatului deoarece are efecte antitoxice foarte puternice, È™i întăreÈ™te sistemul imunitar.
Atenționări la folosirea leurdei
Este bine să consultaÈ›i medicul specialist dacă vreÈ›i să începeÈ›i o cură cu leurdă. Persoanelor cu stomac sau colon sensibil nu le este recomandat consumul de leurdă, È™i nici mamelor care alăptează.