Beneficiile consumului de castane
PuÈ›ini dintre noi au avut plăcerea, oportunitatea È™i de asemenea curiozitatea de a gusta o porÈ›ie de castane comestibile coapte. Castanele comestibile sunt fructele unei anumite specii de castan, care nu se găseÈ™te peste tot în È›ară. AÈ™adar, castanele se coc la jumătatea lunii octombrie È™i sunt ideale pentru consum. O mulÈ›ime de beneficii aduce o cură de câteva zile de castane organismului uman.
Ce conțin castanele?
Castanele conțin hidrați de carbon, fosfor, lecitină și vitamina C. De asemenea, castanele sunt foarte bogate in proteine, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc și potasiu. O sută de grame de castane coapte au circa 200 de calorii, și asigură o mare parte din necesarul zilnic de proteine. De asemenea, castanele conțin foarte multe vitamine, precum vitaminele din grupul B, vitamina C, vitamina E, dar și fier, magneziu, potasiu, fibre, sodiu, etc.
Ce previn și tratează castanele?
Indirect, aceste minunate fructe au numeroase beneficii asupra sănătății, aÈ™adar castanele previn afecÈ›iunile inimii, deoarece sunt foarte sărace în grăsimi, dar au un mare conÈ›inut de fibre, lucru care ajută la scăderea colesterolului „rău„ din organism. Cardiacii pot alege castanele comestibile ca o alternativă foarte bună nucilor, alunelor, seminÈ›elor de tot felul. Castanele coapte consumate zilnic reduc riscul unui infarct miocardic È™i al bolilor cardiovasculare.
De asemenea, castanele sunt ideale tonice pentru sistemul nervos deoarece conÈ›in complexul de vitamine B È™i magneziul. AÈ™adar, castanele sunt mai degrabă niÈ™te antidepresive foarte puternice, recomandate atât adulÈ›ilor cât È™i copiilor depresivi. Și deliciosul piure de castane revigorează sistemul nervos. Bolile respiratorii frecvente pot fi tratate cu ajutorul unui consum regulat de castane, fie ele coapte sau sub formă de piure, acestea având puterea de a întări sistemul imunitar. În dieta sportivilor castanele se pot introduce cu uÈ™urință deoarece acestea combat oboseala musculară, iar anemicii se pot trata cu ajutorul acestor fructe delicioase, datorită conÈ›inutului ridicat de tiamină, sau vitamina B1. Din punct de vedere nutriÈ›ional, castanele sunt fructe complexe conÈ›inând amidon, zaharuri, acizi graÈ™i, flavonoide, principii amare ÅŸi proteine.
Castanele tratează varicele
Este bine să È™tim È™i faptul că tinctura de castane poate trata în mod eficient varicele, dacă este consumată conform medicului specialist, la nivel intern. Extern, această tinctură se poate aplica pentru a trata afecÈ›iuni precum hemoroizii, varicele È™i flebitele, sub formă de frecÈ›ii cu această licoare magică. Nici vinul de castane nu este un preparat fără indicaÈ›ii terapeutice, de vreme ce este indicat ca fiind o băutură tonică folosită în dizenterie, diaree ÅŸi malarie. De asemenea, din punct de vedere al afecÈ›iunilor reumatice, acestea pot fi tratate cu uÈ™urință cu ajutorul sâmburilor de castani sălbatici, iar fructele se pot fierbe în apa pentru baie pentru a preveni È™i trata reumatismul. AÈ™adar, castanele au o mulÈ›ime de întrebuințări, sunt un aliment È™i un medicament grozav si pot trata o serie largă de afecÈ›iuni.