Â
9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde
 Când ne este sete, apa pură este întotdeauna o bună opțiune, însă uneori probabil că dorim ceva diferit – o băutură răcoritoare și sănătoasă într-o zi călduroasă de vară sau o cană de ceai în sezonul rece. Ceaiul verde poate fi o alegere perfectă în ambele cazuri și în plus, oferă beneficii importante pentru sănătate. Ceaiul verde este o băutură de care ne putem bucura inclusiv de mai multe ori pe zi.
Â
      Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde?
 1. Compușii bioactivi din ceaiul verde au proprietăți medicinale
 Ceaiul verde este bogat în compuși naturali numiți polifenoli, care pot reprezenta până la 30% din greutatea frunzelor uscate de ceai verde.
 În grupul polifenolilor se încadrează și flavonoidele, care conțin catechine. Una din catechinele cele mai puternice este epigalocatechina-3-galata (EGCG), care s-a demonstrat că are un impact pozitiv asupra multor boli și tulburări de sănătate.
Â
 2. Ceaiul verde îmbunătățește funcția cerebrală
 Ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care pătrunde bariera hematoencefalică și are proprietăți psihoactive. L-teanina crește nivelele de acido gamma-aminobutiric (GABA), serotonină, dopamină și activitatea undelor alfa și ajută la reducerea stresului mental și fizic și la instalarea relaxării.
 L-teanina are de asemenea un rol important în prevenirea pierderii memoriei relaționate cu vârsta și s-a demonstrat că afectează zonele din creier care participă la procesul atenției și rezolvării problemelor complexe.
Â
 3. Ceaiul verde accelerează arderea grăsimii și pierderea în greutate
 Există numeroase studii care au confirmat că consumul pe termen lung al catechinelor din ceaiul verde este îndeosebi benefic pentru arderea grăsimilor și ajută de asemenea la creșterea nivelelor de oxidare a grăsimilor și a termogenezei.
 Într-un studiu recent, pacienții care au luat un supliment cu extract de ceai verde și-au redus grăsimea corporală cu un procent de 1.63% și și-au crescut nivelele de oxidare a grăsimilor cu 25% în comparație cu cei care au luat doar un remediu de gen placebo. Conform cercetătorilor care au publicat acest studiu în revista Phisiology & Behavior:
 "S-au demonstrat efectele pozitive asupra controlului greutății corporale ale ceaiului verde. Ceaiul verde, deoarece conține atât catechine cât și cafeină, poate acționa prin intermediul inhibării fosfodiesterazei.
 Un amestec de ceai verde fără cafeină ajută la menținerea greutății corporale, prin intermediul termogenezei și oxidării grăsimilor. Per ansamblu, aceste ingrediente funcționale au potențialul de a produce efecte semnificative asupra obiectivelor metabolice precum termogeneza și oxidarea grăsimilor".
Â
 4. Ceaiul verde scade riscul de cancer
 Cercetătorii au arătat că componentele din ceaiul verde reglează expresia proteinelor implicate în procesul inflamației, motilității celulare și angiogenezei și de asemenea s-a demonstrat asocierea dintre consumul de ceai verde și o reducere a riscului de cancer (inclusiv cel ovarian și de sân).
 Femeile care au băut mai mult de trei căni de ceai verde pe zi au avut un risc mai mic de recurență a cancerului de sân, iar o cercetare recentă a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde acționează asupra căilor moleculare care inhibă producerea și dezvoltarea celulelor tumorale.
 EGCG din ceaiul verde acționează inclusiv ca un agent antiangiogenic și antitumoral și ajută la modularea răspunsului celulelor tumorale în chimioterapie.
Â
 5. Ceaiul verde reduce riscul de Alzheimer și Parkinson
 Într-un studiu prezentat în cadrul Conferinței Internaționale despre bolile degenerative Alzheimer și Parkinson în 2015, persoanele monitorizate care băuseră ceai verde între una și șase zile pe săptămână au avut mai puține deteriorări mentale decât persoanele care nu au băut deloc ceai verde. În plus, cercetătorii au arătat că băutorii de ceai verde aveau un risc mai mic de a suferi de demență decât persoanele care nu obișnuiesc să consume ceai verde.
 În cadrul altui studiu efectuat pe 12 voluntari sănătoși, cei care au primit o mostră de băutură care conținea 27.5 grame de extract de ceai verde au avut o mai bună conectivitate între scoarța cerebrală parietală și cea frontală în comparație cu cei care au consumat o altă băutură care nu conținea deloc ceai verde.
 Această activitate ridicată a fost relaționată cu un randament mai bun la testele de memorie efectuate, iar cercetătorii consideră că rezultatele obținute evidențiază faptul că ceaiul verde poate fi util în tratarea tulburărilor cognitive, inclusiv a demenței.
 Polifenolii din ceaiul verde par să aibă de asemenea un efect inhibator asupra mecanismelor implicate în apariția bolii Parkinson, ceea ce a determinat cercetătorii să sugereze faptul că ceaiul verde poate fi util atât în procesul de prevenire a acestei boli cât și ca tratament.
Â
 6. Ceaiul verde îmbunătățește sănătatea dinților
 Medicii stomatologi consideră că ceaiul verde ameliorează sănătatea periodontală prin reducerea inflamației, prevenirea resorbției osoase și limitarea dezvoltării anumitor bacterii asociate cu anumite boli dentare. Cercetătorii au semnalat faptul că "cu cât se consumă mai frecvent ceai verde, cu atât este mai bună sănătatea periodontală". Ceaiul verde poate ajuta inclusiv la prevenirea halenei (respirația cu miros neplăcut).
 Cercetătorii au concluzionat că "ceaiul verde este foarte eficient pentru reducerea temporară a halenei, datorită acțiunii sale dezinfectante". Atât în China cât și în Japonia există tradiția să se consume puțin ceai verde după fiecare masă, un obicei despre care se crede că menține sănătatea gurii.
 Cel mai important aspect este acela că ceaiul verde inhibă dezvoltarea bacterii S. Mutans și a altor bacterii asociate cu placa dentară. Cercetătorii chinezi din domeniul stomatologiei au relatat în Jurnalul chinez de stomatologie că dezvoltarea bacteriei S. Mutans a fost complet inhibată după numai cinci minute de la contactul co u concentrație suficientă de polifenoli din ceaiul verde. Iată un motiv în plus de a consuma zilnic minim o cană de ceai verde!
Â
 7. Ceaiul verde reduce riscul de diabet zaharat de tip 2
 Ceaiul verde îmbunătățește metabolismul lipidelor și a glucozei, ajutând astfel la evitarea creșterilor bruște a nivelelor de zahăr din sânge și are un efect de echilibrare a ratei metabolice. Un studiu recent a arătat că persoanele care consumă aproximativ șase căni de ceai verde pe zi au un risc cu 33% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decât persoanele care beau mai puțin de o cană pe săptămână.
Â
 8. Ceaiul verde reduce riscul de boli cardiace și atac cerebral
 Ceaiul verde îmbunătățește circulația sanguină și capacitatea arterelor de a se relaxa, iar studiile efectuate în acest sens sugerează că 3-4 căni de ceai verde pe zi pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace.
 Rezultatele studiilor au arătat de asemenea că EGCG poate fi utilă pentru prevenirea aterosclerozei, a trombozei cerebrale, a atacului cardiac și a tulburărilor cerebrale - în parte datorită capacității sale de a relaxa arterele și de a ameliora fluxul sanguin.
 În plus, ceaiul verde pare să inhibe oxidarea colesterolului LDL din fluxul sanguin. Colesterolul oxidat este mai dăunător decât colesterolul LDL normal care nu este oxidat deoarece acesta este mai mic și mai dens. Această caracteristică îi permite să pătrundă învelișul arterelor, unde stimulează formarea plăcii asociate cu bolile cardiace.
 În cadrul unei meta-analize realizate asupra efectelor ceaiului verde în cazul accidentelor vasculare cerebral, s-a descoperit că un consum de cel puțin trei căni pe zi scade riscul un accident vascular cerebral cu un procent de 21%. Cercetătorii au evidențiat că "a consuma ceai verde în mod regulat poate fi o schimbare foarte practică în stilul de viață cu scopul de a reduce în mod semnificativ riscul de a suferi un accident vascular. "
Â
 9. Ceaiul verde crește longevitatea
 Un consum regulat ceai verde (preferabil zilnic) este relaționat cu reducerea ratei de mortalitate din orice cauză, precum și cu reducerea mortalității din cauza bolilor cardiace. Într-un studiu realizat asupra femeilor japoneze, s-a constatat că cele care consumau cinci sau mai multe căni de ceai verde pe zi erau cu 23% mai puțin predispuse la deces prematur pe o perioadă de 11 ani.
 O altă cercetare a arătat că persoanele de vârstă înaintată (între 65 și 84 de ani) care beau zilnic ceai verde erau cu 76% mai puțin predispuse la un deces prematur în timpul perioadei de studiu de șase ani. Acestă cercetare a mai subliniat beneficiile holistice ale consumului de ceai verde, inclusiv asupra tensiunii arteriale, stresului oxidativ și inflamației cronice.
Â
Ceaiul verde proaspăt preparat este mai bun pentru sănătate
 Cu toate că poate fi tentant să cumpărăm ceai verde îmbuteliat, mai ales vara, trebuie să știm faptul că acesta nu conține același nivel de flavonoide care aduce beneficii sănătății, în comparație cu ceaiul proaspăt preparat. În plus, ceaiurile îmbuteliate pot să conțină zahăr, îndulcitori sau amelioratori de gust care nu sunt deloc recomandate.
 Un analiză care s-a realizat asupra purității din aproximativ 20 de produse de acest gen care conțineau ceai verde a arătat că nivelele de EGCG din ceaiul verde îmbuteliat pot varia între 4 miligrame (mg) per cană și 47 mg, în timp ce ceaiul verde proaspăt făcut conținea nivele între 25 mg și 86 mg per porție (semnificativ mai mult).
 Din fericire, prepararea ceaiului verde acasă este ușoară și poate deveni în timp un obicei zilnic sănătos. Fiecare tip de ceai are un timp de infuzare diferit, iar acest lucru trebuie luat în considerare pentru a prepara un ceai care să ne încânte cu gustul și aroma sa caracteristică. În general, pe ambalajul oricărui tip de ceai, se specifică timpul de infuzare și cantitatea necesară pentru o porție.
Â
 Iată câteva recomandări simple pentru a prepara o porție delicioasă de ceai verde:
 1. Ceaiul verde sub formă de frunze este alegerea cea mai bună. Cel mai recomandat și mai sănătos este ceaiul verde sub formă de frunze, vărsat, decât ceaiul verde la pliculețe, care nu este așa intens.
 2. Folosiți apă pură pentru prepararea ceaiului verde. Apa este un ingredient fundamental pentru ca ceaiul să fie corect preparat. Este important să se folosească o apă curată și fără calcar, ideal ar fi apă de izvor sau apă filtrată pentru pregătirea oricărui tip de ceai sau infuzie de plante, dar cu atât mai mult în cazul pregătirii unui ceai puțin procesat cum este ceaiul verde.
 3. Apa se încălzește până atinge o temperatură în jur de 80ºC/185ºF, înainte să atingă punctul de fierbere. Astfel, apa nu își pierde tot oxigenul, iar frunzele de ceai verde își vor lăsa întreaga aromă. Este bine de știut că temperatura ideală a apei pentru ceai variază în funcție de tipul de ceai care se va prepara:
 - Pentru ceaiul alb sau verde (frunze): Chiar înainte de fierbere (170-185°F sau 76-85°C). Odată ce apa a atins punctul de fierbere, luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească timp de 30 de secunde pentru ceaiul alb și 60 de secunde pentru ceaiul verde înainte de a se adăuga frunzele.
 - Pentru ceaiul Oolong (frunze): temperatura trebuie să fie 185-210°F sau 85-98°C, iar pentru ceaiul negru (frunze) și ceaiul Pu Erh: apa se fierbe (212°F sau 100°C).
 4. Apoi se încălzește ceainicul turnând în el puțină apă fierbinte, care ulterior se va vărsa. În continuare se pune în filtrul sau sita ceainicului o linguriță de ceai verde pentru o ceașcă, aproximativ 2 grame. Se varsă apa aflată la temperatura indicată peste frunzele de ceai și se acoperă imediat ceainicul. În cazul în care se folosește un ceainic fără filtru, frunzele de ceai se vor lăsa în interior și se vor strecura înainte de a servi ceaiul.
 5. Folosiți întotdeauna același ceainic pentru ceaiul verde. Este preferabil să se folosească întotdeauna același ceainic care să nu se spele cu produse abrazive și nici cu detergent după folosire. Este suficient să se clătească ușor la robinet, iar astfel, ceainicul se va impregna cu aroma ceaiului, ceea ce va aduce la următoarele ceaiuri, o aromă și mai intensă.
 6. Timpul de infuzare aduce savoare ceaiului verde. Una din etapele cele mai importante când se prepară orice tip de ceai sau de infuzie este timpul de infuzare căruia trebuie să i se acorde atenția necesară. De acesta depinde în mare parte, gustul, aroma și caracteristicile finale ale plantei. În cazul în care doriți să savurați un ceai verde delicat și ușor, trebuie să lăsați frunzele la infuzat 2, maxim 3 minute, acoperite. Apoi se varsă conținutul în cești și este gata pentru a fi degustat un ceai verde fin și cu o aromă suavă. Dacă însă doriți să obțineți un ceai cu o aromă mai intensă și implicit mai amară, dar și cu proprietăți mai sănătoase, va trebui să se aducă apa la punctul de fierbere, să se verse imediat peste frunzele de ceai verde și să se lase la infuzat între 5 și 10 minute.
 Timpul de infuzare recomandat este următorul: ceaiul verde: 2-3 minute; ceaiul negru: 3-5 minute; ceaiul Oolong: 4 -7 minute.
 Dacă este vară și preferați să vă bucurați de un ceai rece, puteți să lăsați ceaiul verde preparat la frigider să se răcească sau adăugați cuburi de gheață (aveți însă grijă să nu-l diluați prea mult).
Â
Sfaturi pentru a obține cele mai bune beneficii de la ceaiul verde
 Există mai multe variabile care pot afecta calitatea ceaiului verde. Un semn al calității sale este chiar culoarea verde pe care ceaiul trebuie să o aibă după preparare. Dacă ceaiul este în schimb maro în loc de verde, aceasta arată că ceaiul este oxidat și că s-au deteriorat mulți din compușii săi cei mai valoroși.
 Cel mai bine este să se folosească pentru preparare frunzele de ceai care oferă mai mulți antioxidanți (și în același timp se evită posibilele toxine prezente în pliculețele de ceai). Alte sfaturi pentru a beneficia de proprietățile ceaiului verde sunt:
 - Adăugați lămâie: Pentru a crește beneficiile ceaiului verde, adăugați la servire o feliuță sau câteva picături de suc de lămâie. Cercetătorii au demonstrat că vitamina C crește în mod semnificativ cantitatea de catechine disponibile pentru ca corpul să le absoarbă în mod eficient. De fapt, sucul de lămâie a crescut nivelele de catechine disponibile cu cinci ori mai mult, ceea ce a determinat ca 80% din catechinele din ceai să aibă un real efect asupra organismului.
 - Excludeți laptele: Proteinele din lapte se pot uni cu ceaiul și neutraliza antioxidanții din acesta, ceea ce îi reduce în mod semnificativ beneficiile pentru sănătate. Un studiu realizat în acest sens a remarcat că "toate efectele binefăcătoare (vaso-protectoare) ale ceaiului verde au fost complet inhibate prin adăugarea laptelui în ceai." Atât în cazul ceaiului verde cât și a celui alb, acestea fiind ceaiuri mai fine, este recomandabil să nu se adauge nimic în ele pentru a putea aprecia în totalitate senzațiile și aromele lor specifice.
 - Dacă aveți posibilitatea, alegeți variantele organice de ceai, cultivate într-un mediu lipsit de substanțe contaminante: Frunzele de ceai verde sunt cunoscute îndeosebi pentru că absorb cu ușurință plumbul din sol. Zonele care au o contaminare industrială excesivă, precum China (unde se produce aproximativ 90% din cantitatea de ceai verde din întreaga lume), pot conține cantități considerabile de plumb.
 Când alegeți un ceai de orice tip, este preferabil ca acesta să fie organic (pentru a evita pesticidele) și cultivat într-un mediu lipsit de toxine, deoarece, așa cum am menționat anterior, ceaiul acumulează fluoruri, metale grele și alte toxine din sol și din apă. Un mediu curat este esențial pentru producerea unui ceai de calitate și de asemenea apa care se folosește la preparare trebuie să nu conțină fluor.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca