5 beneficii surprinzătoare ale algelor
Algele, consumate mai ales în Asia până acum ceva timp, îÈ™i fac încet-încet un loc bine meritat È™i la noi în tară. Algele sunt foarte apreciate datorită beneficiilor extraordinare pentru sănătate, dar È™i datorita savorii, texturii cat È™i gustului lor. Iată cinci motive pentru a consuma mai des algele.
Algele sunt bogate în vitamine È™i în clorofilă
Surse de vitaminele A, B, C ÅŸi K, algele vin È™i cu virtuÈ›i în ceea ce priveÈ™te detoxifierea mai ales datorită unui nivel ridicat de clorofilă.
Algele sunt o mină prețioasă de oligoelemente și de minerale
Algele pot să conÈ›ină până de opt ori mai mult calciu decât orice alt alimente. Dar È™i de 10 ori mai mult decât laptele. Algele sunt bogate în iod, în fier (mai ales lăptuca de mare), dar È™i în magneziu.
Algele conțin anti-oxidanți super puternici
Bogăția algelor în anti-oxidanÈ›i contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii È™i a colesterolului.
Algele sunt bogate în fibre solubile
Fibrele conținute de alge sunt bune nu numai pentru reglarea tranzitului intestinal dar au și un efect benefic asupra controlului diabetului dar și a apetitului.
Algele pot lupta împotriva cancerului
Studiile au demonstrat faptul că diferiÈ›ii compuÈ™i ai algelor au capacitatea de a lupta împotriva tumorilor, mai ales în cazul cancerului la sân. Popoarele care consumă des alge, mai ales japonezii au un procent mai scăzut de persoane care suferă din cauza cancerului. Motivul ar putea fi o puternică concentraÈ›ie de iod, dar È™i de seleniu.
Cum poÈ›i folosi algele în bucătărie?
Pune-È›i în valoare felurile de mâncare cu câteva note de alge, profitând în acelaÈ™i timp de toate beneficiile lor.
- algele nori se consumă uscate È™i prăjite la aperitiv sub formă de chipsuri sau în sushi preparate în casă;
- algele kombu se pot adăuga în apa în care consumi leguminoasele pentru a veni cu un gust minunat È™i pentru a accelera fierberea lor. Algele kombu le poÈ›i folosi È™i pentru a aromatiza supele de legume. Sunt ideale alături de tăieÈ›eii chinezeÈ™ti;
- lăptuca de mare se poate amesteca cu brânza proaspătă. Gustul său ne duce cu gândul la pătrunjel. Lăptuca de mare o mai poÈ›i folosi la sosuri sau pentru a o tartina pe pâine;
- algele wakame se pot folosi în supe de legume sau în salate.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca