Â
De ce migrenele din timpul verii sunt mai frecvente și cum pot fi prevenite?
 Migrenele, la fel ca durerea propriu-zisă de cap, sunt mai frecvente în timpul verii, însă care sunt cauzele acestora și ce sfaturi putem urma pentru a le preveni cu ușurință?
 Probabil că persoanele care suferă de migrene sau care au vreo persoană apropiată sau prieten afectat de această boală neurologică au observat că migrenele devin mai frecvente în timpul verii. Însă înainte de a descoperi mai mult despre cauzele migrenelor, sau din ce motive tind să fie mai dese în timpul lunilor călduroase, este foarte interesant să cunoaștem ce sunt și în ce constau acestea.
Â
Ce sunt mai exact migrenele?
 Migrenele sunt dureri de cap recidivante, ceea ce înseamnă că se repetă în mod obișnuit și pot să apară în orice moment. În general, migrenele se caracterizează prin dureri pulsatile și intense, care afectează mai ales o parte a capului (deși uneori poate să afecteze ambele părți ale capului). Această durere apar în mod repetat, putând să fie sau nu să fie precedată –sau însoțită- de simptome neurologice, vizuale sau gastrointestinale.
 De asemenea, ca și cauze ale declanșării migrenelor putem menționa ereditatea, vârsta, sexul (la femei este mai obișnuit să apară începând cu vârsta pubertății, datorită în special transformărilor hormonale), stresului și anxietății, insomniilor sau excesului de somn, schimbările care se produc în cazul hormonilor (sezoniere, mai ales în timpul lunilor de toamnă și de primăvară), precum și din cauza consumului de alcool și a dietei pe care o urmăm.
 Putem menționa de asemenea ca și cauze principale anumiți factori medioambientali, ca de exemplu vremea sau schimbările bruște de temperatură.
Â
Care sunt cauzele migrenelor din timpul verii?
 Sunt diverse cauze care, în timpul verii, influențează intensificarea migrenelor. Unul din principalele motive este creșterea temperaturii, deoarece căldura dilată arterele, de aceea riscul ca migrenele să apară crește în mod considerabil.
Â
Motivele pentru care migrenele apar mai frecvent în timpul verii sunt următoarele:
- Căldura: creșterea temperaturii și schimbările bruște ale temperaturii fac ca persoanele sensibile la aceste schimbări să ducă la apariția mai frecventă a migrenelor și cu intensitate mai mare.
- În timpul verii sunt mai multe ore de lumină, ne culcăm la ore mai târzii și ne odihnim mai puțin.
- Când ne expunem mult timp la soare și fără a purta o pălărie sau o eșarfă pentru a ne proteja capul de soare, este probabil să apară migrenele.
- Schimbările uneori bruște ale presiunii atmosferice precum și schimbările de temperatură influențează incidența migrenele. În cazul schimbările de temperatură trebuie să luăm în considerare influența aerului condiționat și consumul alimentelor sau băuturilor foarte reci.
Â
Câteva sfaturi utile pentru a preveni migrenele pe timpul verii
 Cu toate că migrenele, când tind să fie o tulburare cronică, nu sunt ușor de evitat, este posibil să fie prevenită atât apariția lor în timpul verii, cât și incidența și durerea pe care o provoacă.
 De exemplu, în timpul verii se recomandă să se evite alimentele și băuturile foarte reci. Chiar dacă ne este foarte poftă să ne răcorim cu băuturi foarte reci, este mai recomandabil ca acestea să nu fie foarte mult ținute la frigider, deoarece astfel va crește incidența migrenelor în mod considerabil.
 De asemenea, este important să ne protejăm de căldură, evitând să ne expunem la soare la orele considerate cele mai periculoase, atunci când razele ultraviolete au efect direct asupra noastră, și anume între orele 12 și 16. Și bineînțeles, mai ales în zilele caniculare, se recomandă să ne protejăm folosind pălării, șepci, umbrele sau eșarfe și să ne retragem la umbră pentru a evita ca soarele să ne afecteze în mod direct.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca