Resveratrolul și curcumina ajută în tratarea cancerului

 

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului

Resveratrolul și curcumina ajută în tratarea cancerului În prezent, terapiile convenționale utilizate pentru combaterea cancerului sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia. În general, chimioterapia este procedura standard care se recomandă pentru tratarea majorității cancerelor.

 Totuși, multe tumori dezvoltă rezistență la acest tip de medicamente dure, rezistență cunoscută sub termenul de chimiorezistență, care poate conduce la multe complicații.

 Tocmai de aceea, cercetătorii caută agenți chimio-sensibilizatori eficienți care să poată ajuta la depășirea acestei rezistențe. Această strategie se bazează pe folosirea unui medicament pentru a îmbunătăți activitatea altuia, modulând mecanismele care provoacă această rezistență.

 S-a demonstrat că un mare număr de produse și de compuși naturali acționează ca agenți chimio-sensibilizatori în mod eficient. Doi dintre cei mai promițători compuși naturali sunt resveratrolul și curcumina, despre care vom vorbi în acest articol.

 

Resveratrolul - un chimio-sensibilizator natural

 Agenții naturali precum resveratrolul, o puternică substanță antioxidantă și care se găsește în vinul roșu și în alte alimente, are proprietăți care au diferite beneficii, care sunt ideale remedii naturale contra cancerului. De fapt, mai mult de 60% dintre medicamentele contra cancerului disponibile în prezent se bazează pe ingrediente naturale tocmai din acest motiv. Compușii naturali sunt de asemenea ieftini, nu prezintă toxicitate și sunt ușor de obținut.

 În anul 2011 în cadrul unui studiu medical privind agenții alimentari care sensibilizează tumorile, făcându-le mai susceptibile la tratamentul cu medicamente de chimioterapie, resveratrolul a fost prezentat ca fiind un candidat sigur. Tipurile de tumori specifice care au răspuns în mod favorabil la resveratrol includ:

Carcinomul pulmonar

Mieloidul acut și leucemia promielocitică

Mielomul multiplu

Cancerul de prostată

Carcinomul epidermoid oral

Cancerul de pancreas

 O primă evidență a efectelor anti-cancer ale resveratrolului a fost publicată în 1997. Rezultatele acestui studiu au avut parte de un mare interes din partea cercetătorilor oncologi, iar începând de atunci s-au realizat multe alte studii despre acest puternic antioxidant. S-a descoperit că resveratrolul, care se găsește în vinul roșu, pielița strugurilor roșii, a fructelor, a legumelor și a semințelor, are următoarele acțiuni și funcții:

 - Un larg spectru antimicrobian

 - Este anti-infecțios

 - Este un puternic antioxidant

 - Protejează sistemul cardiovascular

 - Este anti-cancerigen

 Conform studiului publicat în revista Annals of the New York Academy of Science:

 “Acțiunea anti-cancerigenă a resveratrolului este măsurată prin intermediul modulării diferitelor molecule care reglează progresia ciclului celular, inflamația, proliferarea, apoptoza, invazia, metastazele și angiogeneza celulelor tumorale. S-a demonstrat că resveratrolul poate sensibiliza celulele rezistente la agenții chimioterapeutici depășind unoul sau mai multe mecanisme ale chimiorezistenței. Totuși, s-a demonstrat că în unele celule tumorale, resveratrolull acționează ca un agent chimioprotector.”

 Faptul că în unele cazuri resveratrolul poate acționa ca un agent chimioprotector, înseamnă că poate reduce eficiența agenților chimioterapeutici, avertizează autorii.

 Într-un studiu anterior, cercetătorii au concluzionat că folosirea resveratrolului împreună cu medicamentul pentru cancer numit Paclitaxel, de exemplu, era dăunător în anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân.

 

Resveratrolul ar putea ajuta la ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului folosit în cancer

 Într-un alt studiu realizat anul trecut și publicat în revista Experimental Biology and Medicine (Medicina și biologia experimentală), s-a descoperit că resveratrolul ajută la ameliorarea multora dintre efectele secundare dure ale tratamentului convențional utilizat în cancer, precum:

Cașexie (pierdere în greutate)

Anorexie

Oboseală

Depresie

Durere neuropatică

Anxietate

Deteriorare cognitivă

Tulburări de somn și insomnii

Delir (confuzie acută)

 Autorii semnalează dovezile care indică faptul că aceste simptome sunt cauzate în principal de neregularitatea căilor inflamatorii ale corpului. De aceea, compușii antiinflamatorii care pot modula căile inflamatorii și influența moleculele inflamatorii ar putea ajuta la ameliorarea acestor simptome la pacienții care au cancer. Iată care sunt agenții nutriționali cunoscuți și care au aceste efecte:

 - Resveratrolul

 - Curcumina

 - Genisteina

 - Epigalocatechina galată

 - Licopenul

 Conform acestor autori:

 “Acești nutrienți sunt diferiți din punct de vedere chimic și afectează producerea diferitelor citocine inflamatorii. O cercetare recentă și amplă a indicat faptul că inflamația cronică conduce la diferite tulburări cronice relaționate cu cancerul.

 Un rol central în inducerea inflamației cronice îl are un ansamblu de gene care codifică citocinele proinflamatorii precum IL-1, IL-2, IL-6, TNFa și proteina chiotactică de monocite 1. Numitorul comun al tuturor acestor molecule este acela că sunt reglate de factorul de transcriere NFkB. Acesta determină ca NFkB să fie un obiectiv atractiv pentru intervenția terapeutică.

 S-a identificat un număr de compuși care pot suprima activarea lui NFkB, inclusiv antioxidanții, inhibitorii proteazei, salicilații, imunosupresorii și agenții inflamatorii.”

 

Înțelegând epigenetica

 Rolul epigeneticii în sănătate devine tot mai clar și există speranțe că acest domeniu de studiu va înlocui eventual paradigma medicală actuală. Credințele convenționale au fost acelea că genele își controlează propria expresie și de aceea sunt cauza directă a numitor boli. Aceste credința au creat bazele pentru ideea că genele predetermină starea de sănătate.

 Însă în realitate genele NU se auto-reglează. A avea “gene proaste”, nu înseamnă că ești condamnat să fii condamnat la destin inevitabil precum cancerul.

 Genele nu sunt altceva decât planuri iar aceste planuri sunt activate și controlate de altceva și anume, de mediul ambient. Aceste informații ambientale- care includ alimentația, expunerea la substanțe și contaminanți toxici, precum și gândurile și emoțiile - pot crea mai mult de 30.000 de variații diferite din fiecare model, permițând astfel o impresionantă modificare a expresiei genelor.  

 Ca rezultat al acestor descoperiri, în sfârșit putem observa cum știința a început să investigheze puterea unei nutriții optime concepute pentru a îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita apariția bolilor cronice în primul rând.

 În luna mai a anului trecut, s-a publicat un studiu care a investigat capacitatea curcuminei de a afecta regularizarea epigenetică în revista de specialitate Genes & Nutrition. Autorii acestui studiu menționează:

 “Regularizarea epigenetică, care include schimbări în metilarea ADN-ului, modificări ale histonelor și alterarea expresiei microRNA (miRNA) fără nicio modificare a secvenței ADN-ului, constituie un mecanism important prin care componentele alimentare pot activa sau dezactiva în mod selectiv expresia genetică.

 Recent s-a determinat că curcumina, un component al condimentului numit turmeric, induce schimbări epigenetice…S-a demonstrat de asemenea că epigalocatechina galată (EGCG) și resveratrolul alterează mecanismele epigenetice, ceea ce ar putea conduce la o creștere a sensibilității celulelor canceroase la agenții convenționali și prin urmare la inhibarea creșterii tumorale.”

 

Curcumina – un puternic remediu anticancerigen

 În prezent, dintre toți nutrienții, curcumina este cea mai cercetată de oamenii de știință datorită folosirii sale împotriva cancerului.

 Cea mai importantă descoperire este aceea că se pare că curcumina este sigură pentru tratamentul contra oricărui tip de cancer și s-a demonstrat că nu este toxică. Cercetătorii au descoperit că odată ce curcumina pătrunde în celulă o poate afecta în mai mult de 100 de moduri diferite. Mai specific, s-a descoperit că curcumina:

Inhibă proliferarea celulelor tumorale

Reduce inflamația din corp

Inhibă transformarea celulelor normale în celule tumorale

Inhibă sinteza proteinei care determină formarea tumorilor

Ajută corpul să distrugă celulele canceroase ca să nu se răspândească în corp

Ajută la evitarea dezvoltării vaselor de sânge suplimentare în cazul celulelor canceroase (angiogeneza)

Are acțiune chimio-sensibilizatoare

Are acțiune radiosensibilizatoare

 Un alt studiu realizat anul trecut și publicat în revista Natural Product Reports descrie curcumina ca fiind un produs terapeutic ce poate fi utilizat pentru o mare varietate de boli în afară de cancer, precum:

Boli ale ficatului și ale plămânilor

Boli neurologice

Boli metabolice

Tulburări autoimune

Boli cardiovasculare

Boli inflamatorii

 Cum este posibil ca un singur agent să aibă atâtea efecte? O parte din răspunsul la această întrebare constă în capacitatea pe acre acest condiment o are de a afecta semnalizarea moleculelor. De exemplu, s-a demonstrat că curcumina interacționează în mod direct cu:

Moleculele inflamatorii

Proteinele din celulele supraviețuitoare

Histone

Virusul de imunodeficienței umane tip 1 (VIH1) integraza și proteaza

ADN-ul și ARN-ul

Diferite proteine purtătoare și ionii metalici

 Conform autorilor articolului NPR:

 “Baza moleculară a unei boli este relaționată cu dereglarea unei game de molecule de semnalizare. Odată cu descoperirea tehnologiei moleculare tot mai avansate, în prezent știm că mai mult de 500 de gene diferite ale căilor de semnalizare controlează orice boală.

 Totuși, tratamentele actuale disponibile se bazează pe modularea unui simplu obiectiv specific. Curcumina este o moleculă având potențialul de a modula activitatea biologică a unui anumit număr de molecule de semnalizare atât în mod direct cât și indirect…”

 

Cum se utilizează curcumina?

 Pentru a obține toate beneficiile pe care curcumina le oferă, în primul rând trebuie să înțelegem că aceasta nu se poate absorbi cu ușurință.

 Chiar dacă curcumina se regăsește în mod evident în rădăcina întreagă de turmeric, totuși nu există o cantitate suficientă pentru a obține rezultate relevante din punct de vedere clinic. Rădăcina de turmeric conține aproximativ 3% din concentrația de curcumină. O altă limitare majoră a curcuminei este faptul că se absoarbe foarte puțin. Când se consumă sub formă crudă, se absoarbe doar 1% din curcumina disponibilă.

 “Industria produselor naturale a dezvoltat o concentrare de curcumină standard de 95%,” explică Dr. LaValley. “La început, acum câțiva ani, era tot ceea ce aveam disponibil pentru pacienți. Chiar și așa, în ciuda unei concentrații de 95% sub formă de capsulă, cantitatea care putea fi absorbită era de 1%. În scopul obținerii cantităților de curcumină, în fluxul sanguin, care să fie mai rezonabile pentru a avea un efect terapeutic, persoanele trebuiau să consume multă curcumină…

 În cercetarea mea științifică, am descoperit o modalitate de a schimba acest lucru, pentru a crește foarte mult biodisponibilitatea curcuminei, este necesar un proces destul de simplu, și anume se fierbe apa, se adaugă două capsule sau puțină pulbere (cam o linguriță) și se lasă să fiarbă timp de 10-12 minute. Această cantitate reprezintă o mare cantitate de molecule de curcumină biodisponibile sau care pot fi absorbite de organism.”

 Totuși, acest lucru este puțin practic deoarece trebuie avută multă grijă pentru a evita pătarea hainelor și a bucătăriei. De fapt, turmericul este un excelent agent colorant pentru țesături, colorându-le într-o nuanță galben-portocalie.

 Caracterul practic și eficient a realizat multe transformări ale modalității de folosire a curcuminei în ultimii ani. Datorită faptului că este o moleculă lopofilică adică este potențată de grăsimi, peraparatele cele mai noi includ un anumit tip de ulei sau de grăsime, care îi îmbunătățesc capacitatea de absorbție și de biodisponibilitate.

 

Despre prevenirea cancerului

 Fără nicio îndoială, este foarte îmbucurător faptul că există din ce în ce mai multe cercetări științifice despre beneficiile condimentelor precum curcuma și a antioxidanților precum resveratrolul pentru combaterea cancerului. Totuși, este practic imposibil să se discute despre prevenirea și tratamentele anti-cancer fără a aduce în discuție unul dintre cei mai buni nutrienți care ajută la prevenirea cancerului, și anume vitamina D.

 Ca steroid neuro-regulator foarte puternic, vitamina D este probabil mai puternică decât curcumina, deoarece influența sa epigenetică acoperă mai mult de 2000 de gene din corp – sau aproximativ 10% dintre toate genele. Există de asemenea în prezent mai mult de 830 de studii științifice care demonstrează eficiența vitaminei D în prevenirea și tratarea cancerului. În termeni de protecție contra cancerului, s-a descoperit că vitamina D oferă protecție în diferite moduri, incluzând:

 Reglarea expresiei genetice

 Creșterea auto-distrugerii celulelor cu mutații genetice (care dacă se multiplică, ar putea cauza cancer)

 Determinarea celulelor să devină diferențiabile (în general celulele canceroase nu sunt diferențiate)

 Reducerea creșterii de noi vase de sânge dintre cele deja existente, care este un pas în tranziția tumorilor care devin canceroase

 Este important să se înțeleagă faptul că riscul apariției cancerului datorită expunerii la soare apare doar dacă această expunere este în exces. Însă mii de persoane din lumea întreagă au un risc crescut de cancer datorită nivelelor foarte scăzute de vitamina D din organism.

 

Alte strategii eficiente și naturale de prevenire a cancerului

 Când este vorba de cancer și de alte boli cronice, prevenirea eficientă a acestora evită tratamentele. În prezent tot mai mulți oameni de știință consideră că se poate elimina practic orice risc de a dezvolta cancer (și de a îmbunătăți în mod radical probabilitățile de a recupera în urma tratamentelor anti-cancer dacă deja suferiți de această boală) urmând unele strategii simple pentru a diminua riscul – toate acestea determină un mediu biologic sănătos în care celulele pot combate bolile în mod natural.

 

Iată câteva strategii de prevenire eficiente care includ:

 1. Reducerea sau eliminarea alimentelor procesate, a fructozei și a consumului de cereale procesate și de carbohidrați.

 2. Controlarea nivelelor de insulină și de leptină. Normalizarea nivelelor de insulină este una dintre acțiunile cele mai puternice pe care le puteți face pentru a reduce riscul de cancer, iar îmbunătățirea controlul insulinei și al leptinei este un rezultat natural al reducerii sau al eliminării consumului de fructoză, cereale și alimente procesate din alimentație.

 3. Efectuarea de exerciții fizice în mod regula. Una dintre principalele modalități prin care exercițiile fizice reduc riscul de cancer este prin reducerea nivelelor de insulină, ceea ce crează un mediu sărac în zahăr care inhibă creșterea și propagarea celulelor canceroase. Controlul nivelelor de insulină este una din modalitățile cele mai puternice de a reduce riscul apariției cancerului.

 În plus, exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, acesta fiid prima linie de apărare contra oricărei boli, de la o răceală banală până la boli care amenință viața precum cancerul.

 Trucul cel mai important în ceea ce privește exercițiile fizice este ca acestea să fie folosite ca un instrument precis. Această înseamnă să ne asigurăm că facem suficiente exerciții pentru a ne bucura de beneficiile lor și nu excesiv de multe pentru a evita riscul de leziuni. Este important de asemenea să facem exerciții fizice suficient de variate pentru a atinge un bun echilibru fizic și pentru a ne menține de asemenea forța și flexibilitatea, precum și nivelele anaerobice și aerobice.

 4. Aveți grijă să aveți un somn bun și de calitate, iar aceasta vă va ajuta de asemenea la menținerea unei sănătăți și a unei vitalități optime.

 5. Reduceți expunerea la toxinele ambientale, precum pesticidele, produsele de curățat chimice, parfumurile sintetice și contaminarea aerului.

 6. Limitați-vă expunerea și protejați-vă contra radiațiilor produse de telefoanele celulare, stațiile bază și stațiile fără fir. În data de 31 mai 2001, Agenția Internațională de cercetări asupra cancerului (IARC), un grup al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), a declarat că telefoanele celulare sunt “posibil cancerigene pentru ființele umane.”

 7. Evitați să frigeți sau să ardeți alimentele. Preferați să le fierbeți la aburi sau să le coaceți, iar astfel nutrienții din legume se vor păstra.

 8. Consumați cel puțin un sfert dintre alimente în formă crudă pentru a beneficia astfel de toate enzimele din acestea.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...