Piperul, mirodenia care vindecă
Piperul are proprietăți digestive, anti reumatice, anti durere, contribuie la tratarea unei gastroenterite, a bronÈ™itei È™i stimulează libidoul. Mai multe despre această mirodenie magică în cele ce urmează.
Piperul este excelent pentru digestie
Piperul ajută digestia. Piperul începe prin a separa unii compuÈ™i din alimentele pe care le-am consumat pentru a le face mai uÈ™or de asimilat de organism È™i ne protejează dinÈ›ii reducând aciditatea din mediul bucal. Chavicina, o rășină picantă prezentă în piper, posedă proprietatea de a creÈ™te producÈ›ia de salivă. De unde È™i acÈ›iunea sa pozitivă asupra procesului digestiv.
Piperul luptă împotriva kilogramelor în plus
În cazul în care urmezi un regim de slăbit, piperul dă un gust mai plăcut supelor, salatelor, cărnii sau peÈ™telui. Efectul picant al piperului poate fi util în cele mai neprevăzute situaÈ›ii. Îmbătrânind, persoanele în vârstă observă cum simÈ›ul gustativ se alterează. Dintr-o dată, totul devine insipid. Adăugarea în mod regulat de piper în felurile de mâncare permite stimularea mugurilor gustativi.
Piperul tratează cu succes bronșita, laringita și gripa
Piperul facilitează eliminarea mucozităților È™i posedă o acÈ›iune dezinfectantă È™i antalgică locală. De aceea, este ideal împotriva afecÈ›iunilor specifice iernii: bronÈ™ită, laringită sau gripă. În 25 cl de apă clocotită lasă la infuzat 20 de seminÈ›e de piper È™i doi căței de usturoi. ÎndulceÈ™te totul cu puÈ›ină miere. De consumat de trei ori pe zi în caz de laringită.
Piperul calmează durerea
Bunicile noastre foloseau un amestec pe bază de uleiuri pentru fricÈ›ionarea corpului È™i alinarea anumitor dureri. La fel ca muÈ™tarul, piperul poate fi folosit în prepararea unui amestec împotriva durerilor de cap, durerilor articulare, musculare sau a gutei. Într-o cratiță mică pune o lingură de piper pudră împreună cu 10 cl de ulei de susan, lasă la fiert puÈ›in după care filtrează. După ce s-a răcit aplică amestecul pe zona dureroasă.
Piperul stimulează libidoul
Piperul are o acÈ›iune afrodiziacă, această acÈ›iune datorându-se proprietăților tonifiante È™i acÈ›iunii vasodilatatoare. Pentru seri mai plăcute, piperează-È›i felurile de mâncare.
Piperul luptă împotriva gastritei
Suferi în mod frecvent de tulburări intestinale È™i gastroenterită? Mizează pe piper. Piperul este un antibiotic È™i un antiparazitar intestinal care permite reducerea fermentării. Dacă deja afecÈ›iunea s-a instalat, îl poÈ›i amesteca cu coriandru, cu ghimbir È™i curcuma. Astfel, vei obÈ›ine un cocktail dezinfectant extrem de puternic.
Piperul este diuretic
Piperul ajută organismul să elimine toxinele deoarece posedă proprietăți diuretice. Provoacă dilatarea arterei renale, ceea ce înseamnă că sporeÈ™te producÈ›ia de urină. Această proprietate detoxifiantă este amplificată de un alt proces. Piperul sporeÈ™te calibrul vaselor sanguine de la suprafaÈ›a pielii, ceea ce are un efect diaforic. Pe scurt, facilitează transpiraÈ›ia.
Piperul este anti dispeptic
Piperul contribuie la tratarea dispepsiei È™i a simptomelor acesteia: balonare, flatulenÈ›e, eructaÈ›ie. Piperina, principalul activ din piper excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor È™i a unor glucide furnizate de alimentaÈ›ie. Înainte de a apela la un medic, încearcă să foloseÈ™ti mai mult piper în felurile de mâncare preparate.
Piperul curăță organismul
Avantajul piperinei este următorul: stimulează producÈ›ia bilei, îi permite acesteia să se debaraseze de toxine.