Maniocul, planta tropicală energetică și fără gluten
Un arbust din familia Euforbiaccee, maniocul, considerat a fi cartoful continentului negru, este destul de necunoscut È™i de neglijat. Mai ales acum când medicii trag din ce în ce mai mult un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre intoleranÈ›a la gluten.
Maniocul, o plantă hrănitoare și fără gluten.
Maniocul este o plantă cu numeroase calități, de unde È™i forÈ›a sa atunci când vine vorba despre alimentaÈ›ie. 100 de grame de manioc conÈ›in aproximativ 130 kcal. Are un procent de 70% de apă, 33% glucide, 1, 5% proteine, 4% celuloză, 0,4 % lipide, este foarte nutritiv È™i mai ales, nu are gluten.
Rădăcinile de manioc dulce, cu pulpa de culoare albă sub un veÈ™tmânt maro, se prepară la fel ca È™i cartofii. Alături de banane se pot consuma în foutou, un fel de mâncare tradiÈ›ional african. Se poate face din manioc È™i o făină cu care se pot prepara prăjituri, clătite, pâine, tocăniță sau ciorbe.
După ce l-ai curățat È™i fiert în apă, îl mai poÈ›i frige pentru a te bucura de un preparat foarte crocant. Îl poÈ›i folosi È™i pentru a prepara un couscous, tortilla, gogoÈ™i dulci sau sărate. Se poate regăsi È™i alături de carne sau de peÈ™te, fiert în apă sau preparat pe grătar. Frunzele sale se pot folosi È™i prepara la fel ca È™i spanacul.
Maniocul amar se folosește pentru industria alimentară. Din el se poate prepara tapioca.
Maniocul este o plantă foarte digestivă È™i energetică. Nu are multe proteine dar este foarte energetică. Joacă un rol foarte important atunci când vine vorba despre a înlocui făina de grâu.
Trebuie să știi că amidonul și fibrele din manioc sunt ca un balsam pentru sistemul digestiv. Este deci ideal pentru cei care suferă din cauza inflamației colonului. Se recomandă și celor care suferă din cauza ulcerului, a problemelor gastrice sau a arsurilor la stomac.
Maniocul se poate integra È™i în dietele de tot felul.