Alimente pentru un păr sănătos
Podoaba ta capilară are nevoie de o serie de nutrienÈ›i care îi vor asigura acesteia starea de sănătate È™i vor evita căderea. În unele cazuri, pierderea părului – cunoscută È™i sub numele de alopecie – se poate datora unor carenÈ›e nutriÈ›ionale. Este normal să pierzi în jur de 50-100 de fire de păr pe zi. Fă-È›i provizii din alimentele pe care le vom enumera mai jos pentru a avea mereu un păr strălucitor È™i sănătos.
Peștele
Dacă îÈ›i doreÈ™ti un păr strălucitor, atunci proteinele nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. PeÈ™tele È™i carnea conÈ›in o serie de acizi aminaÈ›i precum metionina È™i cistina care sunt precursorii keratinei. Aceasta din urmă este principala componentă a părului, ameliorând structura acestuia. ToÈ›i peÈ™tii albi precum morunul sunt mai puÈ›in graÈ™i decât ceilalÈ›i È™i mai bogaÈ›i în proteine. Printre altele, sunt È™i ideali pentru siluetă.
Germeni de grâu È™i alte cereale
Vitaminele din grupa B contribuie la creÈ™terea părului È™i la frumuseÈ›ea capilară. Vitaminele din acest complex sunt capabile să regleze secreÈ›ia de sebum, stimulează circulaÈ›ia sângelui de la nivelul scalpului, fortifică rădăcinile È™i conferă strălucire părului. Chiar dacă germenele de grâu este un ingredient foarte bogat în vitaminele din grupa B, este important să variezi sursele de cereale pentru a obÈ›ine o gamă de vitamine din această grupă (de la B1 la B12). Musli, pâine integrala, fulgi de ovăz, hriÈ™că…
Legumele și fructele colorate
Cea mai importantă vitamină este Vitamina C care, alături de flavonoide protejează foliculii și previne căderea părului. Fumătorii și persoanele active au nevoie de mai multă Vitamina C, deoarece stresul oxidativ produs de fumat fragilizează absorbția acesteia. Recomandarea este să se consume cel puțin cinci fructe și legume pe zi.
Cacao și ciocolată neagră
Un alt nutrient indispensabil sănătății capilare este fierul care sporeÈ™te nivelul de hemoglobină pentru o oxigenare cât mai bună a scalpului. Fierul este un mineral ce joacă un rol primordial în procesul de creÈ™tere al părului. Cacao È™i derivaÈ›ii acesteia furnizează o doză importantă de fier.
Linte și leguminoase
Aceste alternative nutriÈ›ionale reprezintă un adevărat jackpot nutriÈ›ional cu lotul lor de proteine, vitamina din grupa B È™i zinc. Zincul contribuie la strălucirea părului, la creÈ™terea părului È™i la limitarea pierderii acestuia. Leguminoasele sunt abordabile È™i practice în bucătărie. Leguminoasele au un conÈ›inut scăzut de calorii.
Ulei de in și de măsline
Uleiurile vegetale precum cel de in È™i de măsline au un conÈ›inut bogat de grăsimi bune. Aliatele sănătății cardiace, aceste uleiuri furnizează o serie de acizi graÈ™i esenÈ›iali (Omega 3) care ameliorează textura părului. Uleiul de in È™i de măsline se pot folosi într-o multitudine de reÈ›ete naturale pentru păr. Păstrează uleiul de in È™i de măsline la frigider pentru conservarea proprietăților gustative È™i nutritive.
Migdalele și nucile de toate tipurile
Vitamina E favorizează creÈ™terea părului È™i hrăneÈ™te scalpul. Consumul regulat de migdale È™i nuci îÈ›i garantează un păr superb. Migdale, nuci, arahide, alune, există o multitudine pentru toate gusturile. Le poÈ›i adăuga fără probleme în cerealele pe care le consumi dimineaÈ›a.