Melatonina, proprietăți miraculoase?
Rolul esenÈ›ial al melatoninei pare a fi controlat de ciclurile de somn. Melatonina este produsă de glanda pineală, producerea È™i stimularea acesteia fiind stimulată de întuneric. Melatonina îi permite creierului nostru să îÈ™i regleze ceasul intern È™i ciclul de somn.
Identificată pentru prima dată în anul 1958, melatonina este un hormon natural fabricat de epifiză, o mică glandă aflată în centrul creierului al cărui rol principal este controlarea ritmului cicardian al corpului, un sistem intern care reglează ciclurile de adormire È™i de trezire. Melatonina este un antioxidant puternic. Toate fiinÈ›ele umane dar È™i animalele secretă melatonină, în special în copilărie. Nivelul natural de melatonină variază mult. Aproape 1% din populaÈ›ie prezintă niveluri scăzute de melatonină iar 1% prezintă niveluri de 500 de ori mai ridicate decât normalul. Aceste incidenÈ›e nu au nici un efect specific asupra sănătății sau a somnului.
AcÈ›iunea melatoninei în organism
Rolul eseÈ›ial al melatoninei pare a fi controlat de ciclurile de somn È™i de veghe. Aceasta îi permite creierului să îÈ™i regleze ceasul intern. Melatonina acÈ›ionează în mod direct asupra funcÈ›iilor digestive precum È™i asupra diverÈ™ilor hormoni legaÈ›i de reproducÈ›ie la femei, ceea ce determină reglarea ciclului menstrual È™i al menopauzei. Organismul produce melatonină în momentul în care lumina zilei se diminuează, în special între orele 2-4 dimineaÈ›a.
Însă atenÈ›ie, folosirea abuzivă a ecranelor electronice cu două ore înainte de culcare perturbă producÈ›ia de melatonină. Deci, înainte de a te gândi să iei suplimente de melatonină pentru a facilita adormirea, trebuie să ai grijă să nu perturbi producÈ›ia naturală a acesteia.
Melatonina nu este nici un sedativ, nici un somnifer
Diverse studii efectuate arată că melatonina facilitează adormirea È™i îmbunătățeÈ™te calitatea somnului, reducând numărul de treziri pe timp de noapte. Melatonina este utilă în caz de dureri sau stres nocturn, este utilă pentru a lupta împotriva efectelor de decalaj orar sau pentru persoanele care lucrează noaptea pentru a-È™i regăsi ciclul de somn regulat.
Melatoninei i se atribuie o mulÈ›ime de efecte benefice: îmbunătățirea artritei, a stresului, migrenelor, diminuarea problemelor cu alcoolul, prevenirea bolilor cardiace, a cancerului, simptomelor de menopauză.
Iată care sunt beneficiile melatoninei confirmate de studii.
Îmbătrânire.
Un studiu realizat pe È™oareci bătrâni scoate în evidență faptul că administrarea nocturnă a unui supliment de melatonină le-a prelungit viaÈ›a cu 25%. Însă, până în prezent, nu s-au făcut studii pe oameni.
Sistem imunitar.
Conform primelor rezultate ale unui studiu, melatonina este capabilă să întărească sistemul imunitar È™i are o putere antioxidantă superioară celei deÈ›inute de beta-caroten, de Vitaminele C È™i E. Melatonina ne protejează de radicalii liberi responsabili de cardiopatie, cataracta sau de apariÈ›ia altor boli degenerative.
Cancer
Asociind melatonina cu alte medicamente împotriva cancerului, melatonina favorizează distrugerea celulelor maligne.
Cardiovascular
Un studiu realizat în Italia a scos în evidență efectele benefice ale melatoninei asupra vaselor sanguine È™i asupra riscurilor de accident vascular cerebral.
Alzheimer și Parkinson
Unele studii arată că melatonina ar putea reduce pagubele neurologice provocate de bolile Alzheimer și Parkinson.
Pentru a folosi melatonina în mod adecvat este important să È™tii ce supliment să foloseÈ™ti, posologia È™i mai ales cu ce alt supliment natural trebuie consumat pentru a fi mai eficient.