Kale, o varză mică care face adevărate minuni
Varza Kale este un tip de varză înrudită cu varza cunoscută la noi în È›ară dar care are o culoare verde mai pronunÈ›ată, ceea ce o face să arate ca o salată.
Chiar dacă nu este atât de cunoscută È™i consumată la noi în È›ară, varza Kale are o multitudine de beneficii. Iată-le.
Sănătatea ochilor
PuÈ›ine legume, chiar È™i spanacul sau brocoli pot depăși bogăția acestui tip de varză în luteină È™i zeaxantină, doi antioxidanÈ›i extrem de importanÈ›i pentru vedere È™i pentru piele.
Varza Kale imbunatateste sistemul imunitar
Kale conÈ›ine un flavonoid cunoscut sub numele de kaempferol care posedă proprietăți anti-congestive È™i antioxidante. Acest element se dovedeÈ™te a fi extrem de eficient în special în cazul gripei È™i tusei.
Conform cercetătorilor coreeni, kale conține cantități importante de indole 3 carbinol, un fitonutrient cu proprietăți antibacteriene, un compus activ cu proprietăți anticanceroase care stimulează apărarea naturală a organimsului.
Varza Kale, producătoare de energie
Kale este bogată în magneziu È™i potasiu, doi nutrienÈ›i care, consumaÈ›i în combinaÈ›ie, sporesc energia cu până la 91%. Magneziul este implicat în metabolismul adenoziei trifostat, carburantul celulei. Potasiul conÈ›inut de varza kale stimulează circularea oxigenului, un alt element folosit de celule pentru producerea energiei în organism.
Indice glicemic
Varza Kale este bogată în fibre solubile È™i insolubile care încetinesc trecerea glucozei în sânge prevenind în acest fel creÈ™terea nivelului de glicemie.
Varza Kale este bogată în Vitamina K
O jumătate de cană de varză kale conferă 600% din doza zilnică recomandată de vitamina K. Rolul esenÈ›ial al acestei vitamine este contribuÈ›ia la coagularea sângelui. Persoanele aflate sub medicaÈ›ie anticoagulantă nu ar trebui să se abÈ›ină de la consumul alimentelor bogate în Vitamina K. Conform cercetătorilor japonezi, extrem de activi în studiul acestei vitamine, Vitamina K ne protejează de osteoporoză È™i de calcifierea arterelor.
Colesterol și sănătatea inimii
În plus, conÈ›inutul bogat de Vitamina C È™i A face ca acest tip de varză să inhibe oxidarea colesterolului rău din sânge. Kale se prepară la fel ca restul tipurilor de varză. Se poate găti la aburi, cu ulei de măsline sau cu ulei de cocos, adăugând mirodenii aromate sau alte legume verzi. Varza Kale se poate pune È™i în supă.
Varza Kale reduce riscurile de cancer
Mai multe studii scot în evidență faptul că varza kale conÈ›ine sulforafan, un compus care ne ajută să luptăm împotriva cancerului. Rezultatele acestor studii arată că un regim alimentar bogat în legume crucifere precum brocoli, varză È™i kale, reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer printre care cancerul de sân.
Kale este o legumă care conÈ›ine mai multă Vitamina C decât o portocală. Astfel, 67g de varză Kale conÈ›ine în jur de 134% din doza zilnică recomandată de Vitamina C, 133% din doza zilnică de Vitamina A È™i mai mult calciu decât laptele. Consumată în mod regulat, varza Kale protejează împotriva sclerozei È™i a tumorilor.