Delicii de toamna – castanele comestibile
PuÈ›ini dintre noi au gustat delicioasele castane comestibile coapte sau piureul cremos de castane, iar È™i mai puÈ›ini dintre noi È™tiu câte beneficii poate aduce consumul de castane organismului nostru. Castanele comestibile au un gust aparte, rafinat, cremos, pe care trebuie să îl descoperiÈ›i, È™i cu siguranță vă veÈ›i îndrăgosti de el. Pe lângă gustul lor inconfundabil, castanele comestibile ajută la tratarea È™i prevenirea numeroaselor afecÈ›iuni È™i beneficiile pe care acestea le aduc organismului sunt inegalabile.
Ce conțin castanele comestibile?
Castanele comestibile au un conÈ›inut bogat de vitamina E, vitamina B, vitamina C, fosfor, lecitină, calciu, fier, mangan, zinc, potasiu, È™i sunt o sursă excelentă de fibre È™i de tiamină, vitamina care vă conferă energie, vă echilibrează digestia È™i apetitul, È™i de riboflavină, care ajută la îmbunătățirea funcÈ›ionării metabolismului.
Beneficiile consumului de castane comestibile
Preparatele pe bază de castane comestibile sunt adevărate elixire pentru sănătate. Castanele se folosesc în tratamentul varicelor, a afecÈ›iunile cardiovasculare, precum È™i afecÈ›iunile renale, venoase, arteriale dar È™i hemoroizii È™i depresiile. Piureul de castane amestecat cu puÈ›ină miere face minuni în cazul varicelor È™i a hemoroizilor. De asemenea, castanele comestibile întăresc sistemul imunitar, combate oboseala musculară, previne anemia, reduce nivelul colesterolului din sânge, previne È™i tratează afecÈ›iuni ale sistemului nervos.
Cum gătim castanele
Toamna, castanele comestibile sunt cea mai potrivită alegere pentru o gustare. AÈ™adar, castanele coapte sunt o gustare reuÈ™ită în drum spre serviciu sau spre È™coală, dacă avem posibilitatea să le cumpărăm de la comercianÈ›ii stradali. Castanele se aleg din cele mai tari, grele, cu coaja frumoasă, care străluceÈ™te È™i radiază parcă de sănătate. Castanele cu pete sau cele crăpate, ori cele ce încep să se usuce nu sunt o alegere tocmai potrivită.
Cum păstrați cel mai bine castanele?
PăstraÈ›i castanele la frigider, în pungi simple de plastic, unde pot sta până la două săptămâni, ori în congelator, unde stau proaspete chiar È™i trei luni. Înainte de fierberea, prăjirea ori coacerea castanelor, crestaÈ›i-le finuÈ› în formă de x, pentru a nu exploda.
Evitați consumul de castane crude, datorită conținutului ridicat de tanin,
Când fierbeÈ›i castanele, procedeul pe care trebuie să-l urmaÈ›i este următorul: se spală castanele, se pun la fiert în apă rece, după ce ajung la punctul de fierbere, se dă focul la minim, unde se lasă vreme de 15 minute. Se curăță coaja cu grijă. Dacă vreÈ›i să coaceÈ›i castanele, È›ineÈ›i-le în apă caldă la înmuiat vreme de jumătate de oră, după care băgaÈ›i-le la cuptorul încins È™i lăsaÈ›i-le la copt 15 minute.