Beneficiile mustului
O dată cu venirea toamnei, apare È™i licoarea noastră favorită, mustul. Un suc minunat È™i extrem de aromat, parfumat, dulce-acriÈ™or, obÈ›inut din struguri proaspeÈ›i, mustul este la îndemâna oricui la începutul toamnei. Ceea ce nu È™tiam despre must este faptul că acesta are o mulÈ›ime de beneficii asupra organismului nostru, protejându-ne inima, alungând stresul din viaÈ›a noastră È™i prevenind obezitatea. Mustul ne face să conÈ™tientizăm că vara a trecut È™i anotimpul rece se apropie, deci ar fi bine să ne vitaminizăm puÈ›in organismul È™i să ne întărim sistemul imunitar, aÈ™a cum ne pricepem mai bine. Și cum am putea face aceste lucruri dacă nu cu ajutorul acestei ambrozii pentru trup È™i suflet, cu ajutorul mustului delicios È™i savuros, înÈ›epător È™i totodată catifelat?
Ce conține mustul?
Cu toÈ›ii È™tim că mustul se obÈ›ine din struguri, È™i anume prin procedeul de stoarcere a acestora până ce iese toată zeama aceea delicioasă È™i plină de vitamine, ce se va transforma, ulterior în vin. Mustul este extrem de bogat în vitamine, minerale, polifenoli, vitamina C È™i alte substanÈ›e importante pentru organismul nostru. Mustul conÈ›ine, aÈ™adar, vitaminele A, B1, B2 È™i vitamina C, È™i are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului È™i la stimularea imunității, mustul devenind È™i o puternică armă împotriva cancerului datorită conÈ›inutului mare în antioxidanÈ›i. Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiÈ›i în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curățaÈ›i de seminÈ›e. O dată preparat, mustul se consumă imediat È™i nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele È™i mineralele esenÈ›iale.
Cura cu must
Se face o cură cu must pe perioada toamnei, mustul să fie proaspăt stors È™i obÈ›inut din struguri cât se poate de naturali, româneÈ™ti, din pieÈ›e sau de la cunoÈ™tinÈ›e ce au vie la È›ară. Se consumă trei pahare de must pe zi, între mesele principale. Se poate creÈ™te cantitatea până ce ajungeÈ›i la doi litri de must pe zi iar pe tot parcursul curei este bine să nu mai consumaÈ›i dulciuri ori fructe deoarece mustul conÈ›ine deja foarte mult zahăr.
Beneficiile mustului asupra organismului
Mustul abundă în vitamine È™i antioxidanÈ›i cu proprietăți antitumorale È™i de aceea este foarte recomandat tuturor persoanelor. Medicii recomandă mustul pentru a preveni È™i a trata numeroase boli, de ochi, de inimă, de rinichi, de stomac, de nutriÈ›ie, de imunitate, precum È™i pentru a preveni È™i trata anemia, astenia, gingivita sau durerile reumatice. De asemenea, mustul este recomandat persoanelor bolnave de cancer dar È™i celor predispuse la această cumplită afecÈ›iune deoarece mustul conÈ›ine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliÈ›a strugurilor, ce previne È™i combate cancerul. Mai mult decât atât, acelaÈ™i resveratrol are proprietăți antiinflamatoare, tonice, antidiabetice È™i protectoare pentru inimă. Mustul este de asemenea È™i un tonic pentru minte datorită conÈ›inutului său de lecitină È™i de săruri de fosfor, care ajută la îmbunătățirea activității intelectuale È™i la găsirea echilibrului nervos, È™i este ideal pentru persoanele ce suferă de boli precum Alzheimer, sau de pierderi de memorie. Mustul este un leac binecunoscut pentru constipaÈ›ie, de vreme ce acidul tartric stimulează tranzitul intestinal È™i ajută la reglarea digestiei.