AntioxidanÈ›ii naturali – meriÈ™oarele
MeriÈ™oarele sunt fructe pe care puÈ›ini dintre noi le consumă în starea lor naturală sau uscate, însă ceea ce puÈ›ini dintre noi È™tim este faptul că meriÈ™oarele sunt considerate a fi tratamente miraculoase pentru o serie de boli importante È™i afecÈ›iuni ce pot apărea în organismul nostru. Fructele mici, de un roÈ™u intens, ce cresc retrase de ochii lumii, în sălbăticie, meriÈ™oarele conÈ›in antioxidanÈ›i naturali ce previn apariÈ›ia bolilor cronice precum cancerul È™i bolile cardiovasculare.
Scurt istoric al merișoarelor
MeriÈ™oarele provin în principiu din America de Nord, unde, meriÈ™orul este, alături de alte fructe unice ce cresc în această zonă, È™i anume coacăzele È™i strugurii din soiul Concord, unic. Prima referire asupra meriÈ™oarelor se face în jurul anului 1550, atunci când se certifică faptul că indienii consumau meriÈ™oare în scopuri terapeutice. Indienii americani îÈ™i tratau, aÈ™adar, diverse afecÈ›iuni, cu ajutorul meriÈ™oarelor.
De asemenea, primii coloniÈ™ti din Anglia foloseau meriÈ™oarele pentru a preveni È™i a trata lipsa poftei de mâncare, precum È™i problemele digestive. Astăzi, însă, o mare parte din producÈ›ia de meriÈ™oare este procesată, rar se mai consumă meriÈ™oarele crude, ci numai sucul, fructele uscate ori alte preparate de acest fel.
Ce conțin merișoarele?
MeriÈ™oarele sunt niÈ™te fructe mici, cu un gust amărui, nu foarte plăcut, însă conÈ›in o adevărată rezervă de vitamine È™i minerale deosebit de benefice pentru buna funcÈ›ionare a organismului nostru. Fructele de meriÈ™or conÈ›in, aÈ™adar, proteine, vitamina A, vitamina B1 È™i B2, vitamina C, dar È™i săruri minerale È™i zaharuri naturale. MeriÈ™oarele conÈ›in aÈ™adar o mulÈ›ime de minerale, printre care enumerăm potasiul, calciul È™i fosforul, dar È™i fibre, substanÈ›e flavonoide, fenoli È™i acizii graÈ™i Omega 3, Omega 6 È™i Omega 9. Un compus important din meriÈ™oare, proantocianidina, previne formarea plăcii dentare È™i apariÈ›ia cariilor, prevenind totodată parodontoza.
Beneficiile merișoarelor
MeriÈ™oarele aduc numeroase beneficii organismului, mai ales datorită conÈ›inutului mare de vitamina C. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar È™i încetinirea procesului de îmbătrânire, iar substanÈ›ele antioxidante È™i flavonoidele conÈ›inute de meriÈ™oare previn apariÈ›ia cancerului. MeriÈ™oarele sunt de asemenea de un real ajutor în tratarea diareei, indigestiilor sau afecÈ›iunilor stomacului ori ale ficatului. Să nu uităm È™i de faptul că studiile È™tiinÈ›ifice au demonstrat faptul că meriÈ™oarele previn È™i tratează infecÈ›iile urinare.
Cum se consumă merișoarele?
MeriÈ™oarele se consumă în forma lor naturală, dacă aveÈ›i noroc să le găsiÈ›i în inima munÈ›ilor, ori prin pieÈ›e, ori se pot consuma sub formă de tablete ori fructe uscate, È™i sunt delicioase în multe prăjituri. De asemenea, consumul sucului de meriÈ™oare poate reduce nivelul de risc cardiac. Se recomandă consumul a 3 căni de suc de meriÈ™oare pe zi, iar fructele se consumă nu mai mult de 100 de grame pe zi. În sarcină se recomandă evitarea consumului de meriÈ™oare.