Lucruri pe care probabil nu le știi despre siestă
Dacă te numeri printre acele persoane care nu pot să renunÈ›e la siesta de după-amiază, avem o veste bună: siesta este excelentă din toate punctele de vedere! Siesta este o nevoie naturală. Știai că în China dreptul la siestă este protejat prin constituÈ›ie È™i că însuÈ™i Winston Churchill, în perioada războiului, nu renunÈ›a la acest moment privilegiat pentru a-È™i reîncărca bateriile? Tu ce È™tii despre siestă?
Siesta ajută corpul să îÈ™i regleze temperatura
Temperatura corporală este de aproximativ 37,6 grade. Însă, în timpul somnului, aceasta are tendinÈ›a să coboare, lucru ce ne permite să ne odihnim mai bine în special în perioada de caniculă.
Dormi întotdeauna cu draperiile trase
Pentru a profita din plin de siesta de după-amiază, trebuie să dormi mereu în obscuritate. Ideal ar fi să porÈ›i o mască de ochi pentru dormit.
Siesta trebuie să fie scurtă
Dacă te-ai trezit după o siestă mai obosită de cum erai înainte să dormi, atunci cu siguranță È›i-ai prelungit cu mult siesta. SpecialiÈ™tii spun că o siestă ar trebui să dureze în jur de 20-30 de minute maxim pentru a nu intra într-o fază de somn profund, de care este cam greu să scapi.
Deschide fereastra
O mulÈ›ime de experÈ›i în domeniul somnului sunt de părere că dacă dormim cu fereastra deschisă, favorizăm oxigenarea sângelui.
Controlează porțiile de hrană
Chiar dacă este adevărat faptul că o masă copioasă favorizează somnul, o digestie dificilă degradează calitatea somnului. De aceea, înainte de siesta de după-amiază, ar fi ideal să consumi mâncăruri mai grase precum cartofii prăjiÈ›i.
Uită-te la ceas înainte
Ritmul circadian al ceasului nostru biologic este cel care ne informează când este cel mai bine să dormim: între orele 16-17 de exemplu. Siesta post-prandială (după prânz), trebuie efectuată dintr-un motiv etimologic: siesta vine de la sexta, a saÈ™ea oră a zilei la Romani, care marca începutul după-amiezii.
Înainte de siestă, bea o cafea
Cafeina îÈ™i face efectul la 15-20 de minute după ce ai băut cafeaua. Acest lucru îÈ›i permite să te trezeÈ™ti după siesta de 20 de minute plină de energie.
Siesta nu îngrașă
Siesta este mult prea scurtă pentru a interfera cu procesul metabolic într-un mod semnificativ. Astfel, contrar ideilor preconcepute, siesta nu îngrașă, nici nu ne ajută să slăbim.
Germanii sunt campionii siestei
AdevăraÈ›ii regi ai siestei nu sunt, cum aÈ›i crede, spaniolii. Conform unor studii recente, campioni în ale siestei sunt germanii.