Roșia, miracolul verii
Chiar dacă din punct de vedere botanic roÈ™ia este un fruct, aceasta a fost mereu consumată ca È™i legumă. Cu un conÈ›inut bogat de apă, roÈ™ia este ideală pentru a ne păstra în formă, pentru a elimina toxinele È™i pentru a preveni un număr mare de afecÈ›iuni.
În ciuda mărimii sale, roÈ™ia este bogată în minerale, oligoelemente È™i vitamine. Acest fruct-legumă conÈ›ine 20 calorii/100g, 3g de zahăr È™i 1g de proteine. RoÈ™ia are un conÈ›inut de apă de 90%. RoÈ™ia are un conÈ›inut bogat de potasiu, de zinc, beta-caroten È™i vitamine din grupa B precum vitaminele B3, B6 si B9.
RoÈ™ia este bogată în licopen, pigmentul principal care îi conferă È™i culoarea. Datorită conÈ›inutului bogat de licopen È™i beta-caroten, roÈ™ia este una din cele mai sănătoase legume. RoÈ™ia este diuretică, tonifiantă È™i remineralizantă, este un laxativ lejer È™i are proprietăți aperitive È™i digestive.
RoÈ™ia diminuează frecvenÈ›a unor anumite tipuri de cancer precum cel la stomac, la plămâni È™i la prostată. RoÈ™ia este ideală pentru menÈ›inerea siluetei, contribuie la buna funcÈ›ionare a sistemului renal. RoÈ™ia favorizează digestia, de aceea, se recomandă consumul acesteia înainte de masă: nota sa acidulată stimulează secreÈ›iile digestive È™i pregăteÈ™te asimilarea hranei. Cu ajutorul potasiului, roÈ™ia facilitează contracÈ›ia muÈ™chilor È™i participă la transmiterea influxului nervos.
Datorită conÈ›inutului bogat de antioxidanÈ›i (carotenoizi È™i licopen) roÈ™ia previne bolile cardiovasculare È™i alte boli legate de înaintarea în vârstă. RoÈ™ia contribuie la formarea hemoglobinei È™i colagenului în organism. RoÈ™ia contribuie la fabricarea globulelor roÈ™ii contribuind la transportarea oxigenului. Aceasta protejează membrana care înconjoară celulele È™i este extrem de benefică bunei funcÈ›ionări a sistemului imunitar. RoÈ™ia contribuie la sănătatea oaselor, favorizează absorbÈ›ia fierului conÈ›inut în vegetale È™i accelerează procesul de cicatrizare.
RoÈ™ia joacă un rol antioxidant È™i îmbunătățeÈ™te vederea. RoÈ™ia este necesară fabricării de proteine care participă la coagularea sângelui È™i la formarea oaselor. Coaja È™i seminÈ›ele roÈ™iei conÈ›in fibre care stimulează tranzitul intestinal.