AntioxidanÈ›ii în nouă culori
Subiectul antioxidanÈ›ilor este dezbătut foarte mult în ultimul timp. Le-au fost asociate 1001 beneficii, alimentele care conÈ›in antioxidanÈ›i au fost numite alimente miraculoase, secrete ale longevității sau promisiuni de sănătate….
AntioxidanÈ›ii nu sunt nici miraculoÈ™i, nu sunt nici un gaj de sănătate dar sunt niÈ™te aliaÈ›i de preÈ› pentru un regim de viață sănătos. Alimentele care conÈ›in în mod natural antioxidanÈ›i sunt cel mai adesea colorate ÅŸi savuroase. Deoarece sunt variate È™i au un gust foarte bun vei numai de câÈ™tigat dacă le faci un loc în meniul tău.
Albastru.
NiÈ™te fructe mici È™i extrem de savuroase, coacăzele vin cu un mare avantaj – sunt printre cele mai bogate alimente în antioxidanÈ›i. Deci trebuie să începi să le consumi cât mai des.
Mănâncă portocaliu.
Dovlecei, mango, morcovi sau cartofi dulci… toate au în comun culoarea lor portocalie. Această culoare indică un nivel interesant de carotenoizi, niÈ™te compuÈ™i foarte buni pentru vedere È™i pentru prevenirea anumitor boli. Mango este un delicios fruct exotic iar legumele sunt ideale de consumat în supe sau în tocăniÈ›e de legume.
Roșu de ici și de colo.
Cel mai adesea se spune că fructele colorate sunt o mină de antioxidanÈ›i. Este adevărat ÅŸi că meriÈ™orul, zmeura, căpÈ™unile sau cireÈ™ele pe lângă faptul că sunt draguÈ›e, colorate ÅŸi au un gust minunat sunt ÅŸi bogate în antocianină.
PoÈ›i apela È™i la coacăzele roÈ™ii, la fructele de soc, la rodie, dar È™i la fructele mai exotice precum goji ÅŸi acai. Vin cu mai multă varietate în meniu È™i sunt extrem de parfumate. Le poÈ›i folosi în salate – într-o salată de crudități sau cu verdeață dar ÅŸi în niÈ™te feluri de mâncare mai dulci, pentru clătite sau alte tarte ÅŸi prăjituri. PoÈ›i apela È™i la alimentele care le conÈ›in-suc, biscuiÈ›i, etc.
Să nu uităm de alb.
Ceapa, prazul sau usturoiul fac parte din familia aliaceelor care conÈ›in unii compuÈ™i care pot contribui la prevenirea unor anumitor tipuri de cancer. Un lucru interesant pentru niÈ™te ingrediente atât de comune ca ÅŸi ceapa sau usturoiul.
Farfuria ta în verde.
Pe lângă faptul că sunt pline de vitamine ÅŸi extrem de savuroase, legumele verzi – spanacul, mazărea, broccoli, conÅ£in ÅŸi luteină, un compus care ar putea printre altele să contribuie la ameliorarea unor probleme legate de vedere care vin o dată cu înaintarea în vârstă.
Negru… cacao.
Pentru marea plăcere a gurmanzilor, ingredientul cacao vine cu un nivel ridicat de antioxidanÅ£i. Din aceste motive ciocolata neagră conÅ£ine mai mulÅ£i decât cea cu lapte. O bucurie de savurat însă în porÅ£ii rezonabile.
Galben curcuma.
Curcuma este un alt ingredient de descoperit nu numai datorită culorii sale ci ÅŸi gustului său. Studiile tind să îi confere un rol preventiv în anumite tipuri de cancer. Curcuma este de adoptat în bucătărie pentru a colora orezul, curry-ul sau alte marinate.
RoÅŸu ÅŸi alb- vinul.
Vinul roÅŸu, ideal de degustat la masă vine cu beneficii reale datorită polifenolilor. Vinul alb nu rămâne nici el în urmă. Un pahar de vin trebuie deci consumat în fiecare zi.
Negru ÅŸi verde-ceaiul.
Ceaiul este o altă băutură de inclus în meniul zilnic.