Pătlagina – O plantă miraculoasă
De foarte multe ori întâlnim pătlagina în viaÈ›a cotidiană È™i o ignorăm pur È™i simplu. O îndepărtăm de pe gazonul din curte, trecem efectiv pe lângă această plantă cu puteri miraculoase fără a È™ti că pătlagina este medicamentul cel mai des utilizat de pe întreaga planetă. În ziua de azi, pătlagina se cultivă din ce în ce mai mult în scopuri medicinale. Pătlagina creÈ™te adesea alături de păpădie, îndeosebi pe soluri sărace, distruse, pe lângă balastiere. Pătlagina nu este o buruiană simplă ci unul din cele mai puternice medicamente naturiste.
Pătlagina, generalități
Pătlagina este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru calitățile sale terapeutice extraordinare. Pătlagina mai este denumită È™i iarba oii, limba È™arpelui sau limba broaÈ™tei, ori în unele locuri chiar mama ploii, în funcÈ›ie de zonele geografice, însă pătlagina poate fi găsită pe marginea drumurilor, pe lângă gărduleÈ›e, pe gazon, în pășuni dar È™i în luminiÈ™uri, în zonele de câmpie, deal È™i munte.
Cu alte cuvinte, pătlagina este o plantă ce s-a adaptat perfect tuturor condițiilor geografice. Pătlagina poate fi găsită și iarna sub stratul de zăpadă deoarece are o capacitate de regenerare și o rezistență deosebite.
Ce parte a pătlaginei se foloseÈ™te în scop terapeutic?
De la pătlagină folosim frunzele ce conțin vitamina A, vitamina C și vitamina K, precum și calciu, fier, magneziu zinc, dar și tanin.
Ce tratează pătlagina?
Pătlagina are numeroase întrebuințări terapeutice. Aceasta tratează cu succes infecÈ›iile respiratorii È™i tusea (siropul de pătlagină). Acest sirop este foarte bun să îl aveÈ›i în casă È™i se foloseÈ™te mai ales atunci când aveÈ›i o infecÈ›ie respiratorie, în caz de tuse, de diaree, astm, bronÈ™ite, hipertensiune arterială, tuse, reumatism, stomatite, ateroscleroza, hemoragii, dar È™i la nivel extern, pentru a trata abcese, herpes, bube, tăieturi, furuncule, È™i lista poate continua.
Se poate face È™i infuzie sau se pot folosi frunze proaspete de pătlagină pentru tratarea înÈ›epăturilor de insecte, pentru tratarea furunculelor dar È™i a hemoroizilor externi.
Cataplasmele cu pătlagină pot trata durerile provocate de zona zoster. Se spală bine frunzele de pătlagină, se usucă, se trece peste ele cu un sucitor pentru a-și lăsa zeama și se aplică direct pe rană.
Tusea seacă, durerile în gât È™i în piept se tratează cu ceai de pătlagină, se pot consuma până la patru căni pe zi. Acesta se obÈ›ine prin infuzarea a două linguriÈ›e de frunze uscate de pătlagină peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită È™i se lasă la infuzat vreme de câteva minute.
Tinctura de pătlagină poate trata cu succes infecÈ›iile urinare, durerile de dinÈ›i, È™i se poate face È™i gargară cu tinctură de pătlagină îndoită cu apă, împotriva afecÈ›iunilor gurii (stomatite, faringite, laringite, afte...)
Pătlagina ajută È™i la eliminarea grăsimilor din sânge È™i la pierderea în greutate. Iată aÈ™adar ce principii miraculoase È™i benefice ne oferă această plantă extraordinară, pătlagina.