Â
Legume din natura – roșiile
 Roșiile nu sunt doar simple legume pe care le consumăm vara, în salate sau pe perioada rece în formă de suc de roșii sau bulion. Roșiile sunt de fapt un remediu de sănătate fenomenal. Maiașii sunt primii care au cultivat roșiile în grădină, din sălbăticie pentru a le folosi ca și hrană. Roșiile s-au răspândit mai apoi treptat în toată lumea și acum sunt printre cele mai consumate legume. Acestea sunt ideale în salate, consumate crude, sau în diverse preparate. Roșia este extrem de interesantă prin prisma faptului că se aseamănă inimii, atât din punct de vedere al culorii, cât și faptul că prezintă patru camere. Trebuie să menționăm faptul că roșia este foarte bogată în antioxidanți dar conține și licopen, aceasta este o substanță ce îi conferă minunata culoare roșie și ajută în prevenirea bolilor cardio-vasculare. De asemenea, roșiile sunt extrem de benefice pentru organismul uman deoarece mențin tensiunea normală a arterelor, fluiditatea sângelui și scad riscul pentru ateroscleroză, astfel că roșia are numeroase beneficii pentru inimă, organul căruia se aseamănă.
Â
Licopina – substanța miraculoasă conținută de roșii
 Așa cum menționam, licopina este una din substanțele ce fac minuni pentru organismul nostru. Printre cele mai importante elemente componente ale roșiilor enumerăm vitamina A (importantă pentru vedere și procese endocrine), complexul de vitamine B (care protejează sistemul nervos, osos și metabolismul), vitamina C (necesară pentru sistemul cardiovascular, nervos, endocrin), vitamina E (care menține tinerețea și fertilitatea), vitamina K (importantă pentru sânge), potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu, seleniu, etc, dar și licopină. Această substanță Licopina, este de fapt un flavonoid, un pigment care dă roșiilor minunata culoare pe care o au, și care revoluționează industria farmaceutică deoarece aceasta are un efect antioxidant foarte puternic, protejând organismul de cancer, și de alte afecțiuni grave – afecțiuni cardiovasculare, tulburări de metabolism, intoxicații, etc.
Â
Cum se pot consuma roșiile?
 Roșiile se pot consuma sub formă de salată proaspătă, împreună cu alte legume precum ceapă, castravete, și cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, etc. Sucul proaspăt se obține prin stoarcerea roșiilor prin mașina de tocat carne, cu ajutorul mixerului sau cu storcătorul electric. Un pahar de 200 ml de suc de rosii înainte de masă este ideal. Bulionul se recomandă în tratarea anumitor afecțiuni deoarece își păstrează unele substanțe importante din conținut și după fierbere.
Â
Ce boli previn roșiile?
 Un consum regulat de roșii sănătoase poate ajuta la evitarea cancerului de prostată, și riscul se reduce cu 40%. De fapt, roșiile reușesc să prevină cancerul în general deoarece acestea conțin substanțe cu proprietăți antitumorale. Roșiile mai previn și afecțiunile sistemului osos, aritmia cardiacă și alte boli ale inimii, cu ajutorul vitaminei A și a complexului de vitamine B, plus potasiul și enzimele și acizii organici. Infecțiile respiratorii sunt prevenite cu ajutorul sucului de roșii, iar obezitatea și diabetul sunt ținute la distanță cu ajutorul consumului regulat de roșii.
Â
Ce afecțiuni tratează roșiile?
 Roșiile tratează tabagismul. Un consum regulat de suc de roșii proaspăt reduce efectele nocive ale tutunului asupra organismului. De asemenea, roșiile tratează bolile cardiovasculare și vasculare dacă sunt mâncate zilnic. Sucul de roșii are și proprietatea de a trata reumatismul și calculii renali și biliari. De asemenea, persoanele care suferă de constipație pot scăpa de această afecțiune cu ajutorul consumului de suc de roșii. din punct de vedere cosmetic, roșiile tratează eficient acneea prin tamponarea locului afectat cu o roșie tăiată în două. Roșiile previn și apariția coșurilor și ajută tenul gras, cu puncte negre, care se îngrijește zilnic cu suc de roșii proaspăt tamponat pe locul afectat.