Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac
Pentru a avea o inimă puternică È™i sănătoasă, pe lângă practicarea unui sport È™i evitarea obiceiurilor sedentare este necesar să-È›i controlezi în mod strict alimentaÈ›ia. Această grijă trebuie să fie chiar mai mare dacă suferi de hipertensiune, ai nivele crescute de colesterol sau dacă ai diabet.
Tulburările cardiace pot fi foarte bine evitate cu un tratament controlat de către medicul tău. În acest articol vei găsi informaÈ›ii despre zece alimente care te vor ajuta să-È›i menÈ›ii într-o stare bună inima È™i vasele de sânge, pentru a evita un atac cardiac.
Zero grăsimi saturate
În primul rând, pentru a evita un atac cardiac, trebuie subliniată importanÈ›a de a consuma alimente care să aibă conÈ›inut scăzut de grăsimi saturate È™i de colesterol, în acest caz sunt preferabile cele cu un conÈ›inut ridicat de fibre.
De asemenea, este important să nu abuzezi de zahăr È™i de sare, deoarece acumularea acestora în organism obstrucÈ›ionează vasele de sânge. Mezelurile, conservele È™i condimentele industriale, precum maioneza din comerÈ›, consumate în exces, aduc prejudicii sănătății. Elimină-le din dietă È™i vei evita un atac cardiac.
Acestea sunt alimentele recomandate să le consumi, pentru a evita afecțiunile cardiace.
1. Nucile
Persoanele care consumă nuci mai mult de două ori pe săptămână îÈ™i reduc astfel cu 60% riscul de a suferi de boli coronariene, iar aceasta se petrece deoarece 93% din grăsimile pe care le conÈ›in sunt bogate în acid linolenic, acid gras esenÈ›ial pe care organismul îl transformă în omega 6, care împiedică formarea cheagurilor È™i obstrucÈ›ia arterelor.
2. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline prezintă în compoziÈ›ia sa acizi graÈ™i care aduc multe beneficii sănătății. Uleiul de măsline este preÈ›ios pentru sănătate deoarece conÈ›ine atât acizi graÈ™i monosaturaÈ›i, cât È™i antioxidanÈ›i. Conform studiilor medicale realizate până în prezent, uleiul de măsline folosit în alimentaÈ›ia zilnică previne apariÈ›ia bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") în timp ce creÈ™te nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Se pare că nici un alt ulei natural nu conÈ›ine o cantitate atât de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline.
4. Èšelina
Studii medicale recente au descoperit un component al È›elinei care ajută la menÈ›inerea unui nivel bun al tensiunii arteriale, reducând în sânge concentraÈ›ia hormonilor de stres, care cauzează contracÈ›ia vaselor de sânge.
S-a mai demonstrat că consumul zilnic de È›elină reduce nivelele de colesterol. Sucul de È›elină, consumat timp de o săptămână va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din È›elină are rolul de a relaxa muÈ™chii din jurul arterelor È™i de a dilata vasele de sânge, iar acesta va circula normal.
5. Avocado
Acest fruct este ideal deoarece conține o cantitate ridicată de grăsimi mono nesaturate și acizi grași omega 6. La fel precum uleiul de măsline, avocado este extraordinar pentru reducerea nivelelor de colesterol rău LDL și menținerea colesterolului bun HDL.
Ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se consumă avocado este aportul său caloric ridicat datorită conÈ›inutului de ulei echivalent cu 25% din greutatea sa. De aceea, în diete care urmăresc menÈ›inerea unei greutăți echilibrate, este convenabil să se consume în mod echilibrat acest fruct.
6. Fasolea verde
Este o sursă excelentă de fibre, un foarte bun aliat pentru diabetici și pentru afecțiunile cardiace, consumul unei cești de fasole verde pe zi reduce nivelele de colesterol cu 10% și aduce aproximativ 10 grame de fibre vegetale.
În plus sunt o sursă importantă de acid folic, această vitamină controlează în corp nivelele de homocisteină din sânge. Dacă nivelele de homocisteină ridicate sunt la fel de nocive pentru inimă precum obiceiul de a fuma È™i mai rău decât efectele colesterolului. Acidul folic, împreună cu vitaminele B6 È™i B12 acÈ›ionează ca o barieră chimică care reglează excesul de homocisteină în organism.
7. Merele
Acest fruct atât de comun conÈ›ine o fibră solubilă în apă numită pectină, aceasta stopează riscurile de a suferi de anumite boli relaÈ›ionate cu inima. S-a demonstrat de asemenea că un consum regulat de mere reduce într-un anumit grad indicele de colesterol din sânge.
Alte fructe care sunt bogate în fibre solubile sunt perele, piersicile, caise, gutui È™i banane.
8. Strugurii
Strugurii conÈ›in flavonoizi care sunt elemente antioxidante utilizate pentru a lupta contra cancerului È™i în acelaÈ™i timp sunt anticoagulante eficiente care ajută la prevenirea unui atac cardiac. Pentru a profita de valoarea nutritivă a strugurilor este bine să se bea suc proaspăt stors. În cazul în care se consumă fructele, este recomandat să se consume È™i coaja acestora.
9. Usturoiul
Despre usturoi se È™tie că acÈ›ionează ca anti-trombotic (evitând formarea cheagurilor de sânge È™i îmbunătățind circulaÈ›ia acestuia), ca reglator al presiunii arteriale, ajută la reducerea nivelelor de lipide din sânge È™i a colesterolului, iar consumul său constant întăreÈ™te sistemul imunitar.
10. Vinul roșu
Un pahar de vin pe zi reduce cu 40% riscul unui atac cardiac, iar aceasta se datorează etanolului, un component care creÈ™te nivelele de HDL, colesterolul bun, care împiedică formarea plăcilor de aterom. TotuÈ™i, în acest caz se recomandă prudenÈ›a È™i echilibrul, deoarece alcoolul pe termen lung nu este benefic pentru organism. Se recomandă consumul vinului roÈ™u în cantități reduse È™i controlate.
Fă sport pentru a evita un atac cardiac
ExerciÈ›iile trebuie practicate fără excepÈ›ie, treizeci de minute de activitate fizică moderată, efectuată zilnic protejează inima. OpÈ›iunile pentru a urma acest regim de activitate zilnică sunt variate, de la plimbarea prin parc sau cu bicicleta până la antrenamente specifice la o sală de fitness.
Iar cel mai important aspect este să devenim conÈ™tienÈ›i că atât o alimentaÈ›ie sănătoasă cât È™i un stil de viață sănătos, care să includă multă miÈ™care È™i exerciÈ›ii fizice contribuie enorm la prevenirea tulburărilor cardiace È™i în general la menÈ›inerea unei stări optime de sănătate a organismului.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca