De ce este important să echilibrăm pH-ul corpului?
Echilibrul pH-ului corpului este o cheie fundamentală pentru a ne bucura de o stare bună sau chiar optimă de sănătate. Aceasta ne permite să identificăm dacă corpul nostru se află într-o stare sănătoasă de alcalinitate sau dacă nivelele de aciditate sunt foarte ridicate și ne pun sănătatea în pericol.
Vorbind de pH ne referim la potențialul de hidrogen, care este o măsurare a concentrației ionilor de hidrogen din corp. Pentru a înțelege mai clar acest aspect, trebuie să luăm în considerare faptul că nivelele de aciditate se măsoară pe o scală de la 1 la 14, 1 fiind nivelul cel mai acid, 7 cel neutru, iar 14 cel alcalin. Nivelul optim pentru a ne bucura de o stare bună de sănătate este cuprins între 7,3 și 7,45. Diversele substanțe poluante, aditivii chimici, proastele obiceiuri alimentare și inclusiv stresul, pot crește nivelele de aciditate din corp și pot altera pH-ul.
Ce este apa alcalină?
Apa alcalină este un tip de apă ionizată care acționează ca un antioxidant puternic și natural, având capacitatea de a ajuta organismul să elimine deșeurile acide pe care le produce procesul natural al digestiei. Acest tip de apă este un antioxidant foarte puternic care, datorită producerii ionilor de hidroxil, favorizează producerea oxigenului, ajutând astfel la combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, corectând echilibrul de aciditate/alcalinitate al corpului, regenerând celulele și combătând în mod eficient diferitele semne ale îmbătrânirii.
Apa alcalină funcționează precum un remediu antiacid natural care ajută la neutralizarea nivelelor de aciditate din corp, prevenind apariția și dezvoltarea multor boli și soluționând probleme de sănătate precum refluxul acid.
Beneficiile apei alcaline
Iată în continuare câteva dintre beneficiile extraordinare pe care le oferă consumul apei alcaline:
Apa alcalină ajută la prevenirea cancerului
„Nicio boală, inclusiv cancerul, nu poate exista într-un mediu alcalin”, a afirmat doctorul Otto Warburg, autor al cărții Metabolismul tumorilor și recompensat cu premiul Nobel pentru descoperirile sale în medicină, în anul 1931. Încă din anul 1923, dr. Otto Warburg a descoperit că celulele canceroase nu pot crește decât într-un mediu lipsit de oxigen.
De atunci, cercetătorii au încercat să crească nivelul de oxigen din sânge pentru a contracara cancerul. De exemplu, cercetătorii germani au încercat diferite metode de creștere a nivelului de oxigen din sânge, folosind terapiile cu oxigen (folosirea peroxidului de hidrogen lichid și terapia cu ozon). După anul 1950, cercetătorii japonezi și ruși au abordat deficitul de oxigen dintr-un unghi diferit, folosind apa alcalină ionizată.
Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern. Alimentele procesate, excesul de aditivi alimentari, poluarea, stresul cronic și emoțiile negative sunt factorii principali care cauzează o aciditate internă, și implicit cancer.
Un corp prea acid creează în primul rând o problemă de respirație la nivelul celulelor, care perturbă la rândul ei schimbul de oxigen. Consumul de apă alcalină ionizată, bogată în oxigen, neutralizează aciditatea internă. Un aspect interesant legat de celulele canceroase se referă la faptul că acestea cresc și se dezvoltă într-un mod necontrolat, fiind diferite de celelalte ceule din organism. Celulele normale inspiră oxigenul și expiră dioxidul de carbon, iar singurele celule care expiră oxigenul sunt celulele canceroase. Conform doctorului Warburg: “Toate celule normale cer în mod absolut oxigen, însă celulele canceroase pot trăi fără oxigen – este o regulă fără excepție. Țesuturile canceroase sunt țesuturi acide, în timp ce țesuturile sănătoase sunt ţesuturi alcaline. ” Iată de ce, consumul apei alcaline poate fi, alături de alte măsuri preventive, un pas esențial pentru prevenirea sau chiar vindecarea cancerului.
Apa alcalină ajută la prevenirea bolilor
Când pH-ul se alterează, sângele reacționează, iar ca și consecință își va lua nutrienții necesari pentru corecta funcționare a organelor vitale, iar noi ne putem confrunta cu diverse senzații de oboseală, dureri de cap, probleme digestive, demineralizarea unghiilor și a părului, printre altele.
Consumul apei alcaline poate preveni multe boli precum diabetul, astmul bronșic, dermatita, hepatita, artrita cronică reumatică, colesterolul ridicat, sindromul Meniere, insomnia, obezitatea, durerile de spate, nevralgiile, hemoroizii, dizenteria cronică, printre altele.
Apa alcalină contribuie la o digestie bună
A consuma apă alcalină determină eliminarea toxinelor și evită ca acestea să se acumuleze în organism. Se recomandă consumul de apă alcalină în cazurile de diaree cronică, indigestie, constipație, boli ale stomacului și intestinelor. În plus, apa alcalină favorizează digestia alimentelor, neutralizează hiperaciditatea gastrică, ameliorează gastritele și ulcerele gastroduodenale.
Apa alcalină previne îmbătrânirea prematură
Acumularea toxinelor în organism determină încetinirea sau stoparea regenerării celulare, proces care cauzează îmbătrânirea prematură. Apa alcalină contribuie la eliminarea acestor toxine și deșeuri, determină o bună oxigenare a celulelor și previne procesul îmbătrânirii. Mai mult chiar, apa alcalină combate daunele provocate în organism de radicalii liberi, care cauzează boli și îmbătrânire prematură.
Apa alcalină combate retenția de lichide
Consumul frecvent al apei alcaline ne ajută să ne purificăm corpul, realizând o detoxifiere eficientă pentru a elimina toate reziduurile acide, deșeurile și toxinele care afectează sănătatea organismului nostru și care cauzează probleme precum retenția de lichide. Având un echilibru al pH-ului din corp, celulele nu vor mai avea nevoie să rețină lichide pentru a lupta contra acidozei și va pune în mișcare metabolismul.
Apa alcalină previne osteoporoza
Consumul de apă alcalină ajută la eliminarea reziduurilor solide precum acidul uric prin urină, ajutând astfel la prevenirea problemelor precum osteoporoza, deoarece acțiunea sa permite eliberarea calciului care era prins în aceste reziduuri, redând pH-ul alcalin sângelui.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca