Oregano are multiple beneficii asupra sănătății

 

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?

Oregano are multiple beneficii asupra sănătății Oregano este o plantă minunată, atât pentru utilizarea sa terapeutică cât și pentru a fi folosită în bucătărie ca și condiment, după cum este necesar. Numele său înseamnă "bucuria munților", iar oregano era venerat ca un simbol al fericirii de către vechii greci și romani.

Oregano este foarte popular în bucătăria mediteraneană, de exemplu în Statele Unite în general este cunoscut doar ca și condiment pentru pizza.

 Oregano este o plantă valoroasă foarte apreciată, care conține vitaminele A, C, E și K, precum și fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu și potasiu. În plus, oregano, care uneori este numit "măghiran" în Europa, conține substanțe fitochimice puternice care oferă multe beneficii pentru sănătate.

 

               Cele 5 beneficii principale ale plantei oregano asupra sănătății

 

 1. Oregano contine antioxidanți pentru întărirea sistemului imunitar

 Un agent activ al plantei oregano este acidul rozmarinic, care este un antioxidant puternic și care poate întări capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Oregano are una din ratele cele mai ridicate de activitate antioxidantă, de exemplu are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare decât cea a merelor. Conform unui studiu medical efectuat recent:

 "…consumul de plante medicinale [inclusiv oregano] ar putea contribui în mod semnificativ la consumul total de antioxidanți de origine vegetală și poate fi o sursă mai bună de antioxidanți alimentari decât multe alte grupe de alimente precum fructele, fructele de pădure, cerealele și vegetalele."

 

 2. Oregano este antifungic, antibacterian și ar putea distruge inclusiv MRSA

 Carvacolul și timolul, două substanțe fitochimice din oregano, sunt factori antimicrobieni puternici. Diverse cercetări medicale efectuate până în prezent au demonstrat că uleiul esențial de oregano poate distruge agenții patogeni transmiși prin alimente precum listeria și superbacteria MRSA (uleiul esențial de oregano este un ingredient foarte recomandat pentru săpunuri și soluții dezinfectante pentru mâini). Conform unuia dintre cercetătorii studiului efectuat asupra MRSA:

 "Am făcut teste preliminarii și am descoperit că uleiul esențial de oregano distruge MRSA atât în soluție lichidă, cât și sub formă de vapori, iar activitatea sa antimicrobiană nu se reduce dacă uleiul este adăugat în apă fierbinte."

 Studiile medicale au demonstrat de asemenea că uleiurile esențiale sunt utile și pentru combaterea anumitor tipuri de candida.

 

 3. Oregano are proprietăți antiinflamatorii

 Oregano conține beta-cariofilină (E-BCP), o substanță care inhibă inflamația din organism și care este de asemenea benefică pentru tratarea bolilor precum osteoporoza și arterioscleroza, precum și a sindromului metabolic.

 

 4. Oregano se folosește pentru tratarea bolilor din tractul respirator superior

 Oregano are o puternică acțiune antivirală și s-a descoperit că un aerosol care conține uleiuri esențiale aromatice din cinci plante medicinale, inclusiv din oregano, ameliorează în mod semnificativ simptomele în cazul infecțiilor tractului respirator superior.

 Dacă suferiți de gripă sau răceală, uleiul de oregano vă poate fi de un real folos. În general, cu cât este mai ridicată concentrația de carvacol, cu atât uleiul va fi mai eficient. Trebuie să aveți în vedere faptul că oregano crește producerea transpirației ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozități din plămâni.

 

 5. Oregano are efecte care combat cancerul

 S-a demonstrat că extractul de oregano "produce oprirea creșterii celulelor canceroase și apoptoza (moartea celulară) în funcție de timpul de administrare și dozare în cazul cancerului de colon. O substanță fitochimică din oregano, carnosolul, a fost de asemenea "evaluat datorită proprietăților sale anticancerigene în cazul cancerului de prostată, de sân, de piele, leucemie și cancer de colon, obținându-se rezultate promițătoare."

 În tabelul de mai jos, se pot observa 15 boli și afecțiuni care pot beneficia de de pe urma folosirii uleiului esențial de oregano, respectiv:

Răceli

Dureri musculare

Acnee

Caspa

Bronșită

Dureri de dinți

Distensie

Dureri de cap

Boli cardiace

Alergii

Paraziți intestinale

Dureri de urechi

Oboseală

Alungă insectele

Dureri menstruale

 

De ce e bine să folosim oregano ca și condiment?

 Gustul specific și deosebit de aromat de oregano se potrivește bine cu alimentele (nu doar pentru mâncărurile tipice bucătăriei italiene). Puteți adăuga oregano, pentru un plus de savoare și sănătate în salate, tocănițe, preparate din ouă, paste, etc.

 Un studiu medical a descoperit că adăugându-se un amestec de condimente bogate în antioxidanți inclusiv oregano, la carne înainte de a o găti, s-a redus nivelul de malondialdehidă (un marcator chimic pentru oxidare) din carne cu aproximativ 71%, iar în nivelele de urină ale participanților la acest studiu cu aproximativ 49%. Cercetătorii au folosit în cadrul acestui studiu un amestec de condimente format din:

Cuișoare

 Scorțișoară

Oregano

Rozmarin

Ghimbir

Piper negru

Piper alb

Usturoi

 Chiar dacă nu sunteți o persoană cu cunoștințe despre agricultură, oregano este o plantă care se poate cultiva cu ușurință chiar și acasă, în jardiniere sau pe balcon. Mai mult, oregano este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că continuă să crească an după an (crește bine dacă se cultivă în ghivece).

 Atunci când doriți să consumați oregano cultivat chiar de voi, tăiați din plantă doar cât aveți nevoie să folosiți și puteți să o folosiți proaspătă ca adaos la diverse preparate sau să o uscați (oregano uscat face parte din amestecul popular numit "ierburi sau condimente de Provence"). Păstrați oregano uscat într-un recipient ermetic și într-un loc întunecat și răcoros.

 Atunci când cumpărați oregano, este probabil că veți găsi două varietăți: oregano mediteranean (cunoscut și ca oregano grecesc, oregano turcesc și oregano european) și oregano mexican.

 Cu toate că aroma sa este foarte asemănătoare, oregano mediteranean și oregano mexican provin din plante diferite. Oregano mexican are o aromă puternică, mai picantă și mai puțin dulce decât oregano mediteranean. Ambele tipuri de oregano se poate folosi cu succes pentru condimentarea multor feluri de mâncare, atât pentru preparatele crude cât și pentru cele gătite.

 

Uleiul de oregano este foarte folositor ca remediu natural

 Pe lângă folosirea sa culinară, uleiul de oregano poate fi util de asemenea pentru a combate multe tipuri de infecții, oregano fiind un remediu natural foarte util. De exemplu, proprietățile antibacteriene, antivirale și antifungice ale uleiului de oregano pot folosi la:

 - Inhibarea creșterii bacteriilor Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus, care cauzează adeseori infecții respiratorii. Uleiul de oregano poate combate de asemenea anumite bacterii rezistente la medicamente.

 - Tratarea infecțiilor tractului urinar (ITU), deoarece uleiul de oregano inhibă creșterea bacteriilor E. Coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa, bacterii care cauzează acest gen de infecții.

 - Tratarea infecțiilor cauzate de ciuperci, inclusiv a celor rezistente la medicamentul Diflucan.

 - Tratarea infecțiilor parazitare. S-a demonstrat că uleiul de oregano este mai eficient contra parazitului Giardia decât medicamentul clasic numit tinidazol.

 - Tratarea toxiinfecțiilor alimentare. Mulți germeni patogeni transmiși prin alimente incluzând aici listeria, salmonella, E. Coli și Shidella dysenteria sunt inhibate de uleiul de oregano. A adăuga ulei de oregano la alimente ajută atât la distrugerea acestor bacterii, dar poate fi utilizat și pentru tratarea simptomelor cauzate de o toxiinfecție alimentară.

 

 Uleiul de oregano poate fi folosit în multe alte moduri diferite, în funcție de problemele de sănătate:

  - Pentru afecțiunea numită picior de atlet și micozele unghiilor, se recomandă să faceți băi de picioare în apă în care ați adăugat câteva lingurițe de ulei de oregano sau masați câteva picături de ulei diluat (1 picătură de ulei într-o linguriță de ulei de cocos sau de măsline) pe unghii sau piele.

 - Inhalați ulei de oregano pentru a trata infecțiile sinusurilor nazale sau răcelile. Adăugați câteva picături de ulei de oregano într-o oală cu apă fierbinte, acoperiți atât capul cât și oala cu un prosop și inhalați. Aveți grijă ca aburii să nu fie prea fierbinți ca să nu vă ardeți.

 - Pentru tratarea infecțiilor sau paraziților se folosește ulei de oregano sublingual. Diluați uleiul (1 picătură de ulei de oregano într-o linguriță de ulei de bază) și puneți una sau două picături sub limbă. Mențineți-o astfel câteva minute și repetați acest procedeu de până la patru ori pe zi.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

CuiÈ™oarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți ȅ

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și proprietą

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară È™i Ã...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roÈ™ie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri È™i remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepÈ›i…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 reÈ›ete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compuÈ™ii chimici fundamentali care este prezent Ã...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire È™i r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale È™i a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa È™i usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne È™i trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din pÄ...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura È™i ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite È™i natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

SeminÈ›ele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

ȘtiinÈ›a confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...