Â
Isopul, planta care eliberează bronhiile
 Mai puțin popular, isopul este o plantă ce nu lipsește din farmacopeea țărilor europene. Isopul calmează tusea și îi permite organismului nostru să lupte împotriva atacurilor virale ale răcelii și gripei.
 VeriÈ™orul cimbrului È™i oregano-ului, isopul este o plantă aromatică, puÈ›in amară. Florile sale de un albastru profund fac deliciul albinelor.Â
 Venerată încă din timpurile biblice de către evrei care îl foloseau în culturile de purificare, isopul este recunoscut datorită acțiunii sale asupra tusei și nasului care curge.
 Există mai multe varietăți de isop care se cultivă, însă pentru uzul medicinal și alimentar, cel mai bine ar fi să îl alegi pe cel sălbatic. Isopul este interzis copiilor sub 10 ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează, persoanelor epileptice, cu hipertensiune sau care suferă de tulburări cardiace.
Â
isopul vindecă tusea
 Infuzia de isop uscat este foarte eficientă împotriva tusei deoarece cetoniile existente în compoziția acestuia sunt mucolitici importanți. Aceștia fluidizează și reglează mucusul care se acumulează în bronhii și facilitează evacuarea acestuia. Prezența marubiinei și a oxidelor participă și ele la această reglare a mucusului. Isopul se poate folosi sub formă de tinctură sau infuzie.
Â
Isopul este un bun antiviral împotriva răcelii și a gripei
 Este și un bun tonic al sistemului nervos autonom. Acesta va stimula ritmul cardiac și presiunea arterială. Isopul îi oferă organismului nostru imboldul de care are nevoie pentru a face față atacurilor virale.
Â
O soluție pentru a digera mai bine
 Isopul este mai amar decât cimbrul și oregano. Isopul deschide apetitul și ne pregătește stomacul pentru digestie, favorizând producția de sucuri gastrice. Isopul reglează flora intestinală și facilitează evacuarea gazelor intestinale. De asemenea, isopul este remediul ideal împotriva depresiei și febrei musculare. În acest caz, se folosește sub formă de masaj, de macerat uleios.