Â
Proprietățile medicinale ale pătrunjelului
 Pătrunjelul are o multitudine de calități medicinale și culinare. Plantă extrem de ușor de cultivat, pătrunjelul reprezintă un ajutor culinar de nădejde, care poate fi folosit într-o multitudine de feluri de mâncare. Conținutul bogat de minerale și vitamine face din pătrunjel o plantă de consumat zilnic pentru o mai bună stare generală de sănătate.
 Pătrunjelul este folosit în medicina homeopatică și naturistă, fiind extrem de bogat în vitaminele A și C. Studiile au scos în evidență faptul că pătrunjelul este mai bogat în vitaminele A și C decât kiwi sau lămâia.
Â
Pătrunjelul folosit ca plantă medicinală
 Folosirea sa drept plantă medicinală este extrem de veche. Pătrunjelul se folosea pe vremuri pentru a facilita cicatrizarea rănilor, pentru diminuarea edemelor datorate contuziilor sau pentru tratarea numeroaselor maladii din sfera hepatică, urinară și renală.
Â
Pătrunjelul în medicina naturistă
 Medicina naturistă îi atribuie pătrunjelului numeroase calități terapeutice curative și depurative. Teoriile și cercetările recente asupra beneficiilor pătrunjelului fac din acesta un aliment anti-cancer prin excelență. Pătrunjelul are o acțiune pozitivă asupra funcționării ficatului, a intestinelor și sistemului digestiv, contribuind prin acțiunea sa la eliminarea toxinelor pe care corpul nostru le asimilează zi de zi. Pătrunjelul are o acțiune pozitivă și asupra glandelor endocriniene facilitând eliberarea anumitor hormoni.
Â
Pătrunjelul este folosit pentru tratarea tulburărilor menstruale
 Pătrunjelul este folosit pentru tratarea tulburărilor menstruale la femei: amenoree, dismenoree sau pentru declanșarea menstruației. Efectele pătrunjelului asupra sistemului renal sunt și ele numeroase: acțiune asupra calculilor renali, colicilor nefritice sau infecțiilor urinare recidivante. Pătrunjelul este folosit de mai multă vreme în tratarea bolilor respiratorii cronice sau infecțioase precum astmul sau dispneea.
Â
Pătrunjelul ajută sistemul gastro-intestinal
 Acțiunea sa asupra sistemului gastro-intestinal face din pătrunjel o plantă medicinală excelentă pentru tratarea balonărilor, colicilor, indigestiilor sau a constipației. Conținutul bogat de vitamine al pătrunjelului face din acesta un aditiv culinar util în special pentru copii a căror creștere o favorizează. Veritabil concentrat de oligoelemente, pătrunjelul are un conținut bogat de Vitamina E, magneziu, fosfor, fier, mangan, potasiu și sodiu.
Â
Pătrunjelul
 În ceea ce privește igiena buco-dentară, mestecarea unui buchet de pătrunjel contribuie la dispariția rapidă a respirației urât mirositoare. Sub formă de băi locale, gargară sau spălături locale, pătrunjelul contribuie la vindecarea rănilor, a conjunctivitei și înțepăturilor de insecte. Pătrunjelul ameliorează contuziile și înlătură durerile de dinți cu succes.
Â
Pătrunjelul îmbunătățește digestia
 Consumul regulat de pătrunjel contribuie la îmbunătățirea digestiei, previne balonarea și indigestia. Pătrunjelul este de un real ajutor ficatului nostru deoarece ne hrănește sângele și fluidele corporale. Pătrunjelul contribuie la dizolvarea calculilor renali, îmbunătățește în mod considerabil nivelul de estrogen și reface circulația sanguină a uterului.
Â
Pătrunjelul previne anemia
 Pătrunjelul previne retenția de apă în țesuturi, stimulează funcționarea tiroidei, ameliorează durerile reumatice, previne cu succes anemia feriprivă datorită conținutului bogat de fier, dar și a Vitaminei C care contribuie cu succes la absorbția fierului.
Â
Pătrunjelul are proprietăți laxative
 Datorită proprietăților laxative, în caz de constipație lejeră pătrunjelul are o acțiune blândă, fără nici un efect secundar. Datorită conținutului extrem de bogat de Vitamina C, Vitamina B12, clorofilă și betacaroten, pătrunjelul are capacitatea de a stimula sistemul imunitar.
 Pe lângă faptul că oferă o mulțime de substanțe nutritive esențiale organismului nostru, pătrunjelul stimulează și echilibrează energia organelor noastre.